Accountancy | Nog negen landen op zwarte lijst belastingparadijzen

Tjeerd Royaards/HH

Nog negen landen staan op de zwarte lijst met belastingparadijzen. Ook nieuwe: tijdens de Ecofinraad van 13 maart 2018 zijn de Bahamas, Saint Kitts and Nevis en de Amerikaanse Maagdeneilanden aan de zwarte lijst toegevoegd. Dat heeft staatssecretaris Menno Snel van Financiën de Tweede Kamer laten weten als antwoord op Kamervragen.

Al deze landen voldoen niet aan de internationale fiscale standaard op het gebied van fiscale transparantie, geen schadelijke belastingconcurrentie en deelname aan de OESO/BEPS-standaard. De landen krijgen nog een herkansing en kunnen alsnog een toezegging te doen aan de Gedragscodegroep dat ze de wetgeving zullen aanpassen. Ze verhuizen dan van de zwarte naar de grijze lijst.

Standaard

Snel ziet de zwarte lijst als een middel om landen te overtuigen om hun wetgeving aan te passen aan de internationale standaard. Dit betekent dus dat landen die op de EU zwarte lijst staan, de kans moeten kunnen krijgen om hun wetgeving aan te passen aan de geldende fiscale internationale standaard. Het kabinet vindt dat voor landen met een laag statutair tarief de nieuwe bronbelasting moet gelden, ongeacht of er voldaan wordt aan de gestelde zwarte lijst criteria. Op dat punt gaat Nederland een stap verder dan de geldende internationale criteria.

Transparantie

De staatssecretaris zegt zich hard te maken voor meer transparantie. ‘Daarbij acht ik het van belang om eenbalans te vinden tussen het goed informeren van de buitenwereld enerzijds, en recht te doen aan de aard en mogelijke gevoeligheid van besluitvorming anderzijds.’

Bron: AccountancyVanmorgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *