Accountancy | Voormalig Vestia-baas mag villa verhuren ondanks beslaglegging

Het vakantiehuis van Erik Staal op Bonaire telt vier slaapkamers en twee zwembaden in de tuin met palmbomen, aan de Caribische zee

Erik Staal, ex-topman van woningcorporatie Vestia, mag zijn villa op Bonaire verhurenDaarop rust sinds eind vorig jaar beslag, maar dat is geen belemmering voor verhuur, bericht minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

Staal vertrok in 2012 bij Vestia nadat de corporatie door riskant beleggingsbeleid zwaar in de problemen was gekomenNa commotie over een vertrekregeling – waarbij Vestia al beslag liet leggen op Staals villa op Bonaire – volgde in 2016 een schikking. Vorig jaar werd bekend dat de stichting HASA, die zich inzet voor sociale huisvesting in Zuid-Afrika, beslag heeft laten leggen op de villaStaal wordt verdacht van het wegsluizen van meer dan € 2 miljoen. Zo heeft hij met geld van de stichting een villa laten bouwen die nog altijd op zijn naam staat.

Verhuren mag, mits beslag niet wordt gehinderd

De Telegraaf berichtte in december dat Staal zijn villa Kwadrangolo op de Antillen nog gewoon verhuurt, voor € 600 per dagDat leidde tot Kamervragen van VVD-lid Koerhuis (VVD). Hij wilde weten of het wettelijk is toegestaan onroerend goed waar beslag op is gelegd te verhuren“.

De verhuur van een in beslag genomen onroerende zaak is in beginsel toegestaan”, laat Ollongren de Kamer wetenEr geldt wel een zogeheten blokkerende werking vanaf de inschrijving in het Kadaster“.

Als de onroerende zaak na de inschrijving van het beslag in de openbare registers wordt verhuurd, moet de beslaglegger zijn rechten kunnen blijven uitoefenen. De beslaglegger moet de onroerende zaak bijvoorbeeld vrij van huur executoriaal kunnen verkopenDe huurder kan dan een vordering instellen tot schadevergoeding wegens niet-nakoming van de huurovereenkomst jegens de verhuurder.”

Op Bonaire is een soortgelijke regeling van toepassing. Ollongren laat de regeling zoals die is: “Ik zie geen reden tot aanpassing van de regeling, omdat de beslaglegger geen hinder ondervindt van de verhuur.”

De villa is inmiddels van verhuursite Qvillas verdwenen, laat de minister weten. Maar op de website kan nog wel degelijk een boeking worden gedaan.“Voor verhuur is geen vergunning vereist. Handhaving is daarom ook niet aan de orde”, aldus Ollongren.

Bron: Accountancy Vanmorgen

8 Reacties op “Accountancy | Voormalig Vestia-baas mag villa verhuren ondanks beslaglegging

 1. Prima idee om met google potjes latijn te compileren. Dan krijg je bijvoorbeeld dit:
  ———————————————————————-
  “Vertalen Latijn Nederlands (Woordenboek)
  Uw aandacht te bevrijden van de latijn-nederlands, online translator……………..[etc]
  Niettegenstaande op dat, dat Latijn taal in gegeven tijd beschouwd Uitgestorven, rente aan het opgeslagen. Dankzij gratis online-vertaler ‘Opentran’ u krijgen nuttig gereedschap voor studie oude Referenties, geneeskunde, biologie, geschiedenis. Niet missenkans aanraken aan oude bronnen informatie. Proberen online-vertaling Latijn al vandaag.”
  ———————————————————————————-
  Dus lekker met z’n allen aan de slag net als Wim | 12 februari 2019 om 20:57 | Dat wordt lachen geblazen. Maar Wimmie let op!

  ERRARE HUMANUM EST. PERSEVERARE DIABOLICUM

 2. @Wim: gebruik geen google translate. Daarmee zet je jezelf voor aap.

 3. La Stwiz esse Frits Pel et formicae farris fututorum.

 4. @pel, als er geen beslag op de rekening is gelegd hoeft de beslagene geen moeilijke off shore constructie te gebruiken. Hij kan gewoon gaan pinnen en swipen

 5. LaStiwz | 12 februari 2019 om 17:57 |
  “Wat de beslaglegger m.i. moet doen is nu beslag leggen op de bankrekening waar de huurpenningen binnenkomen.”
  Inderdaad, juist advies.

  De schuldeiser(s) kan/kunnen echter beter nog even wachten met ‘derdenbeslag’, want dan zal de betaling van de huur snel staken en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Hoe langer de penningen binnen komen des te beter. Natuurlijk wel goed in de gaten houden of deze inkomsten niet worden weggesluisd, b.v. doormiddel van een offshore constructie.

 6. Nee, at is geen klassenjustitie.
  Er is hier een conservatoir beslag gelegd. Een beslag dat het doel heeft dat de zaak niet kan worden verkocht/verpand etc. zonder toestemming van de beslaglegger. Voor verhuur heeft de beslagene geen toestemming nodig.

  Wat de beslaglegger m.i. moet doen is nu beslag leggen op de bankrekening waar de huurpenningen binnenkomen.

 7. Kan die dief meteen terugbetalen.

 8. joop savaneta

  Het riekt m.i. naar klasse justitie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *