Accountancy | Witwassen in Nederland goed voor 16 miljard

‘Adviseurs denken graag mee’. Volgens hoogleraar Unger zijn er steeds meer signalen dat het voor onderwereldfiguren makkelijk is om een financieel adviseur te vinden in de bovenwereld te vinden die graag meedenkt over dubieuze bedrijfsconstructies

In Nederland wordt jaarlijks nog altijd € 16 miljard witgewassen. In 90% van de gevallen gaat het om fraude en drugshandel. Dat heeft de Universiteit Utrecht berekend in opdracht van het WODC, onderzoeksinstituut van het ministerie van justitie en veiligheid.

Het is de eerste schatting van witwassen in tien jaar, meldt dagblad Trouw. Van de witwasgelden is € 9,1 miljard afkomstig uit het buitenland. De onderzoekers baseren hun schatting op het jaar 2014. Criminaliteitscijfers van recentere jaren zijn nog niet officieel vastgesteld.

‘Adviseurs denken graag mee’

Witwassen ondermijnt de economie, aldus onderzoeksleider en hoogleraar Brigitte Unger. “De corruptie stijgt. Je krijgt een andere manier van samenleven, omdat de onder- en bovenwereld met elkaar verstrengeld raken.” Volgens haar zijn er signalen dat het voor onderwereldfiguren makkelijk is om een financieel adviseur te vinden in de bovenwereld te vinden die graag meedenkt over dubieuze bedrijfsconstructies.

Niet minder, maar meer witwassen

De laatste schatting van witwassen dateert van 2004. Toen zou het om € 18,5 miljard gaan. Er is echter geen reden om aan te nemen dat er de laatste tien jaar minder geld is witgewassen. Sterker nog: de onderzoekers hebben op basis van nieuwe gegevens opnieuw een schatting gemaakt en die komt voor 2004 uit op € 13 miljard. “De omvang is relatief gezien gelijk gebleven de afgelopen tien jaar, ongeveer 2,5% van het bruto binnenlands product. Met dit geld zou je bij wijze van spreken de problemen in de zorg kunnen oplossen”, aldus Unger.

Meer aandacht voor fraude nodig

De onderzoekers vinden dat met name de aanpak van fraude meer aandacht nodig heeft. Terwijl de criminaliteit in Nederland daalt, neemt de fraude juist toe. Maar fraudeonderzoek is ingewikkeld, realiseren de onderzoekers zich. “Als de politie een huis binnenvalt en ze vinden een tas met drugs, dan hebben ze direct wat. Als daarnaast een tas staat met de administratie van een dubieuze internationale onderneming, dan vraagt dat om een specialistisch en tijdrovend onderzoek.”

Criminelen geven zwart geld dat cash wordt verdiend, ook contant uit. Dat gebeurt onder meer bij de supermarkt, de autodealer en de juwelier. Een ander populair bestedingsdoel is buitenlands onroerend goed. Door het groeiende aantal pinbetalingen valt het afrekenen met (veel) bankbiljetten wel sneller op.

Bron: Accountancyvanmorgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *