AccountancyVanmorgen | ‘Regering pakt corruptie Nederland onvoldoende aan’

Accountancy Vanmorgen

De affaire rond de afschaffing van dividendbelasting laat zien dat de ondoorzichtige lobby door een klein maar machtig deelbelang niet denkbeeldig maar harde realiteit is in Nederland.

Nederland doet te weinig aan corruptiebestrijding in eigen land. Dat vindt Transparency International Nederland na publicatie van de Corruption Perceptions Index 2019.

Dalende trend

Twintig jaar geleden scoorde Nederland nog 90 punten, tien jaar geleden 88. Hierover bericht Transparency International Nederland. Net als vorig jaar haalde Nederland 82 punten en bezet daarmee plek acht. Bovenaan staan Denemarken en Nieuw-Zeeland. Onderaan bungelt Somalië. Volgens Transparency Internation Nederland lijkt de Nederlandse regering prioriteit te geven aan integriteit en bestrijding van corruptie, maar heeft de echte problemen niet durven aan te pakken.

Lobby ondoorzichtig

Zo is aan de Kamernota ‘Lobby in Daglicht’ nog steeds geen uitvoering gegeven. De affaire rond de afschaffing van dividendbelasting laat zien dat de ondoorzichtige lobby door een klein maar machtig deelbelang niet denkbeeldig maar harde realiteit is in Nederland.

De anti-corruptiewaakhond van de Raad van Europa GRECO heeft net als Transparency International Nederland de Kamer opgeroepen serieus werk te maken van integriteit van Kamerleden (bijvoorbeeld het verplicht invullen van het reizen- en geschenkenregister) en de ‘draaideur’ aan te pakken. Ook gaten in de financiering van politieke partijen op lokaal niveau kunnen leiden tot corruptie.

In slaap

‘Zo’n achtste plek voor Nederland lijkt op het eerste gezicht best goed. Maar we moeten ons niet in slaap laten sussen,’ aldus Serv Wiemers, directeur van Transparency International Nederland. ‘Het lukt ons land kennelijk niet de dalende trend te stoppen. En juist op het terrein van politieke integriteit loopt Nederland achter. Je hoeft in ons land geen bankbiljet in je rijbewijs te doen als je door de politie wordt aangehouden. Maar lobbyen in ons land is schimmig. En de Nederlandse overheid doet onvoldoende om corruptie van Nederlandse bedrijven in het buitenland te stoppen.’

Bron: Transparency International/Accountancy Vanmorgen

9 Reacties op “AccountancyVanmorgen | ‘Regering pakt corruptie Nederland onvoldoende aan’

 1. Liever de chinezen en Russen dan een bondgenoot die steeds wil opstappen. T geeft precies aan hoe door elkaar dingen zijn gegroeid. Nederland is geen bondgenoot. Dat was het nooit. Ze waren gewoon eigenaar van wat eilandjes. En strikt genomen zijn ze dat nog steeds. De Antillen waren nooit een kolonie. Dan moet er een native bevolking zijn en die was er lang niet meer voor dat ze eigenaar werden. Dat zelfbestuur voor de huidige bevolking is wat anders.
  in NL is er een gekozen democratie. Met veel partijen. Die al 60 jaar bezig zijn om te proberen dat men hier op Steunend op Eigen kracht verder gaan. Maar … niks dus. Het gros van de bevolking is gevlucht en de slimste met perspectief die gaan studeren komen niet meer terug. Dat je dus een vacuüm creëert voor avonturiers en graaiers ja dat klopt.
  Maar als de Russen, onwaarschijnlijk, of zeker de chinezen komen is er geen democratie meer.
  Niks bondgenoot. Niks inspraak niks hulp niks als het fout gaat bai Hulanda.
  En eerlijk gezegd zelfs die chinezen zien hier niks waar ze wat aan hebben. Anders waren ze er al en hadden ze al geinvesteerd zoals ze in afrika wel doen. Dat Klef dingen koopt als we er geld bij doen. Zegt al genoeg. Ja ja, hij gaat t weer opstarten… onzin. Hij krijgt 100 miljoen gratis en zodra hij het heeft gaat de tent failliet. Olie is een verlore zaak.
  Maar doe het, heb lef, zeg ik wil onafhankelijkheid. Als we hier stemmen en ja zeggen dan kan een Cuexit sneller dan een Brexit.
  Kijken wat jij er van vind met een chinees paspoort als chinezen Anto Anto tegen je gaan roepen als je in hun winkel of restaurant moet gaan werken. Want veel meer zal er niet zijn als het Nederlandse rechtssysteem weg valt hier. Dat is het enige wat de boel nog een beetje overeind houd.
  Wij denken hier dat we belangrijk zijn voor Nederland. Nou geloof me de meesten weten niet eens waar Curacao ligt. Maar alleen dat t veel herrie maakt.
  En dat is triest. Want ja het is een prachtig eiland met prachtige mensen, die alleen eens een keer verder dan hun tenen moeten kijken. en moeten leren samen werken.

 2. Voor sommige masochisten gaat lijden alleen niet ver genoeg, die doen ook aan zelf kastijding en verliezen dan iedere realiteitszin, het zal wel een deel van hun high zijn. Gelukkig zijn er een hoop mensen die dit niet kennen en er ook geen behoefte aan hebben. Als het aan Nederland gelegen had of ligt waren de Antillen net zo onafhankelijk als Suriname. Gelukkig zegt de meerderheid van de inwoners nee. Tot frustratie van bestuurders en Nederland. Bestuurders willen graag volledige onafhankelijkheid, geen controle meer en nog troebeler bestuur graait het best. Nederland zou graag een bodem zien in de put. De meerderheid van de bevolking heeft door dat zonder de hulp van nederland ze nog slechter af zal zijn. (behalven dan die zeldzame masochist die om een pijniging smeekt). En geloof je echt dat er anderen landen graag de rol van nederland over willen nemen? Wat heeft curacau te bieden? Grondstoffen? Industrie? Landbouw? Arbeidspotentieel (geschoold en actief)? Doe nederland en je eigen bestuur een plezier: Regel een vervanger en je mag zonder bezwaar een commissie in rekening brengen genoten voor jouw kindskinderen, straat naam borden, en 3 generatie Ajax sky box.

 3. Drechi pa bosnan Tur

  @Ambulant:
  Waarom binnenkort? Waarom niet meteen???? Kijk, het gat van de deur is daar!!! Graag, of niet. Zo simpel is dat!
  Ooit van vacuum gehoord? De aanzuigende kracht van een machtsverhoudingsexit?? ZE STAAN in de rij om het in te palmen!!! Je kan het er mee eens zijn of niet! Zo als Dislect hier dat zegt: het raakt me niet! En kom niet aandragen met: “Ja, het zal je berouwen als de Russen of de Chinezen hier hun intrede maken” want nu heb ik een “bondgenoot” die continue dreigt op te stappen, en constant bezig is om in Venezuela de poten onder onze stoel weg te zagen.
  Dus ik ben willing het risico te nemen!!!

 4. In Nedrland is er, net als elk land waar mensen wonen, corruptie.

  Wat Nederland ook heeft: miljarden overschot op de begroting, mooi wegennet, en haar Ministers hoeven hun handje niet elke keer op te houden bij andere landen om de snoepreizen en dure salarissen en pensioenregelingen van topambtenaren en ministers te betalen.

 5. Nl op plek 8.
  Curacao op plek.. Tot hoever gaat de lijst.
  Maar ja in nl hebben ze geld zat.
  Potjes voor alles.
  Wij hebben niks meer.
  Maar wel een nl paspoort.
  Zij daar betalen voor ons.
  Ik zou voorzichtig zijn met hun te bekritiseren. We gaan ze heel hard nodig hebben.
  Binnenkort

 6. @drenchi, heb je de kop ook gezien of zijn de letters te groot; Regering pakt corruptie Nederland onvoldoende aan’. Hier moetten we een beroep doen op iedereen om wat aan de corruptie van de regering te doen. En nee ik maak me geen zorgen om jou portemonnee, sommige masochisten betalen grif voor hun meug. Maar ik heb geen behoefte om voor jouw voorkeuren te betalen.

 7. Niks menselijks is een makamba vreemd, anders zou er in makamba land geen politie of justitie nodig zijn, nee die zijn er niet alleen voor de immigranten. Maar probeer het is te vergelijken met deze rots. En dan denk je dat het hier net zo veel in verkeerde zakken verdwijnt? Als hier een top ambtenaar flatert, gebeurt er niets, daar krijgt hij de zak en stapt de minister ook op. Als daar een gekozen volksvertegenwoordiger of bestuurder wordt gesnapt voor fraude/corruptie is dat het eind van zijn carrière, hier krijgt hij promotie. Maar hier hebben ze de juiste kleur en ze stelen van drenchi. Dus de makamba is fout en de bestuurder hier is goed. Tja masochist?

 8. Drechi pa bosnan Tur

  Gans:
  Doet pijn he?
  Je kan gewoon niet hebben na de aftocht te hebben geblazen, door je haat en je nijd, je met hangende pootjes terug bent gekomen. En wie is er nog steeds? Die oervervelende Drechi pa bosnan Tur!! Ever blooming 🙂
  “Tja” heeft in deze context een veel diepere, grotere betekenis dan enkel die simpele twee medeklinkers en een klinker Gans: het betekent: “Ja, ja, ja… Zo zie je maar weer dat er ZELFS in Makambia, ondanks de bijval van jullie allemaal, OOK weinig verkwikkelijke zaken voorkomen, maar dan op nog grotere schaal”…. Wat is daar nou “Boelie van Leeuwenriaans” aan????

 9. Drechi pa bosnan Tur

  Tja……..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *