Accountant | Belastinghervorming VS helpt Nederland af van imago doorvoerhaven

De Zuid-As in Amsterdam, ook wel de financial mile genoemd | Gemeente Amsterdam

De belastinghervormingen in de Verenigde Staten lijken Nederland te helpen om van het imago van belastingparadijs af te komen. Amerikaanse bedrijven maken sinds de invoering van de nieuwe belastingregels steeds minder gebruik van Nederland als tussenstation voor buitenlandse investeringen.

De belastinghervorming van president Trump lijken staatssecretaris Snel van Financiën te helpen om af te rekenen met het negatieve fiscale imago van Nederland, schrijft het FD. Volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van handel hebben Amerikaanse multinationals hun buitenlandse investeringen in het eerste kwartaal van dit jaar fors verlaagd.

Wereldwijd gingen de investeringen met 149 miljard dollar omlaag, in ons land met 70 miljard dollar. De winstbelasting voor bedrijven is in de VS verlaagd van 35% naar 21%, zodat bedrijven meer in eigen land gaan investeren. Ook is het voor multinationals voordeliger gemaakt om buitenlandse winsten, die vaak voor vele miljarden in belastingparadijzen zijn gestald, terug te brengen naar eigen land.

Geld stroomt door

Nederland is een belangrijk tussenstation op weg naar de belastingvrije eindbestemming: Amerikaanse ondernemingen hadden eind vorig jaar bijna 867 miljard dollar in Nederland geïnvesteerd. Het grootste deel daarvan vond zijn eindbestemming in andere landen. Dat geldt ook voor de ruim € 4.500 miljard die in totaal vanuit het buitenland in Nederland is geïnvesteerd.

Bronbelasting om ontwijking tegen te gaan

Nederland is volgens het Centraal Planbureau na Luxemburg het populairste land om geld doorheen te sluizen. Zo’n 80% tot 85% van de buitenlandse investeringen stroomt – meestal via een brievenbusfirma – door naar een ander land. Ons land heeft gunstige fiscale regels voor internationaal zakendoen en veel belastingverdragen met andere landen. Zo hoeven bedrijven niet twee keer belasting te betalen, maar de regels zorgen ook voor belastingontwijking. Door bronbelasting te heffen op rente, royalty’s en dividenden die naar belastingparadijzen vloeien, wil Snel daar een eind aan maken. De in januari ingevoerde Amerikaanse belastinghervorming helpt daarbij doordat het voor bedrijven in de VS minder aantrekkelijk is om zaken te doen via de Bahama’s en de Kaaimaneilanden.

Fiscale chaos

Maar fiscaal advocaten vragen zich af of de hervorming het gewenste effect heeft. Er zou een “fiscale chaos” heersen in de VS.
De organisatie voor economische samenwerking Oeso denkt dat de scherpe daling in de Amerikaanse buitenlandse investeringen vooral zijn toe te schrijven aan opgepotte buitenlandse winsten die in het verleden buiten de VS zouden zijn geherinvesteerd, maar deze keer zijn gerepatrieerd.

Bron: AccountancyVanMorgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *