Accountant | Venezuela heeft geen geld om geld te drukken

Venezuela heeft geen geld om geld te drukken | Picture: John Berwick/YouTube

Venezuela heeft geen geld meer om geld te drukken | Foto John Berwick

Door de economische crisis in Venezuela is er een nog nooit eerder voorgekomen probleem ontstaan: het land heeft niet genoeg geld om geld te drukken.

Dat meldt Bloomberg. Venezuela verkeert momenteel in een flinke economische crisis, veroorzaakt door economisch wanbeleid van de regering Maduro en door de lage olieprijs. Dat heeft geleid tot grote tekorten op allerlei fronten. Naast de lege supermarkten heeft Venezuela ook nog te kampen met een van de grootste droogtes in jaren, wat tot elektriciteitstekorten heeft geleid vanwege opgedroogde stuwmeren.

Door al deze ellende wordt er dit jaar een inflatie verwacht van ongeveer 500 procent. Daardoor is er een grote nood aan bankbiljetten; vorig jaar bestelde de Venezolaanse centrale bank 10 miljard bankbiljetten, flink meer dan bijvoorbeeld de 7,6 miljard biljetten die het vele malen grotere VS bestelde in 2015.

Maar nu blijkt uit gelekte stukken van ‘s werelds grootste bankbiljettenproducent, De La Rue, dat Venezuela de bankbiljetten niet meer kan betalen. Sinds juni vorig jaar zijn betalingen vaak veel te laat of blijven geheel uit. Momenteel zit De La Rue nog te wachten op 71 miljoen dollar van Venezuela. Naar het schijnt is de centrale bank van Venezuela nu ook aan het onderhandelen met de Russische gelddrukker Goznack, en Crane Currency in Boston.

Het is voor de gelddrukkers een flink dilemma of ze wel of niet in zee gaan met Venezuela. Het land is vanwege de inflatie een onbetrouwbare klant, maar tegelijkertijd vanwege diezelfde inflatie juist een van de grootste klanten.

Bron: Accountant

Een Reactie op “Accountant | Venezuela heeft geen geld om geld te drukken

  1. Ik heb nog wel een perssie staan in A. Dam Noord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *