Acties bonden on hold

 

Overheid en vakbonden bereiken akkoord om pensioenwet te bespreken

Willemstad – De vakbonden zullen voorlopig geen acties uitvoeren en wachten op het Georganiseerd Overleg Ambtenarenzaken (GOA) dat over een week zal plaatsvinden.

Dit is gisteravond besloten na een vergadering tussen minister-president Daniel Hodge, minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) Etienne van der Horst en de verschillende vakbondsleiders.
In dit overleg zal de verhoging van de pensioenleeftijd van 60 naar 65 jaar worden besproken. De vakbonden Abvo, STrAF, SAP, Sitek, STSK, Curatca en BTG, besloten gisterochtend tot een ‘informatieactie’.
Hierbij werden de AOVaanpassing en de gevolgen daarvan voor de ambtenaren besproken.
De leden uitten kritiek op de regering en op Van der Horst die de AOV niet eerst besprak in het GOA.
Tevens wees Wendy Calmes, voorzitter van de Abvo, erop dat de bonden vasthouden aan het sociaal statuut, waarin de arbeidsomstandigheden tot 2015 zijn vastgelegd. Calmes toonde zich tevreden na afloop van het overleg.

,,Naar mijn mening was het een heel goede vergadering”

, reageerde hij na afloop van de vergadering.

Behandeling van de verhoging van de pensioenleeftijd was al lange tijd een eis van de vakbonden die ambtenaren vertegenwoordigen.
Minister Van der Horst stelde vorige week echter in de Staten, waarbij de behandeling van de leeftijdsverhoging werd besproken, dat behandeling in het GOA helemaal niet nodig was, omdat de wijziging van de pensioenleeftijd niet alleen betrekking heeft op ambtenaren, maar geldt voor de hele bevolking.

,,Maar”

, zo laat de minister desgevraagd weten,

,,we zijn altijd bereid geweest om te praten over de effecten van de doorvoering van de AOV.”

Volgens Van der Horst hebben de vakbonden alle punten die ze tijdens de vergadering gisterochtend bespraken met hun leden, naar voren gebracht.

,,Ze hebben ons verteld over de onrust die er heerst. Wij, op onze beurt, hebben onze ongerustheid laten blijken over de financiële situatie van het eiland.
Zij hebben gevraagd of we begrip wilden tonen voor hun situatie en wij hebben gevraagd aan de vakbonden of zij ook begrip willen hebben voor onze situatie”

, lichtte de minister toe.

Vakbondsleider Darius ‘Lio’ Plantijn van Sitek sluit zich aan bij de Abvovoorzitter; ook hij concludeert dat het een goed overleg is geweest.

,,We hebben alle punten besproken die ’s ochtends aan de orde zijn gekomen. Ik wil alsnog alle leden bedanken die ’s ochtends op de vergadering zijn gekomen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *