27 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

AD | Aangifte voor lek salaris

HomeMediaAD | Aangifte voor lek salaris

Met verspreidde salarisstroken

Financien minister Kenneth Gijsbertha: shoot the messengers | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De regering, middels minister Kenneth Gijsbertha van Financiën, gaat deze week nog aangifte doen bij het Openbaar Ministerie vanwege vertrouwelijke informatie van directeuren van overheids-nv’s die op straat is beland.

Dat laat Gijsbertha tegenover deze krant weten.

Afgelopen week werden documenten veelvuldig via social media verspreid waarop het salaris – vaak astronomisch hoge bedragen – van de directeuren van overheidsbedrijven werd onthuld. De minister van Financiën stelt deze actie sterk te veroordelen en geeft aan dat een intern en forensisch onderzoek is ingesteld om te achterhalen wie zich schuldig heeft gemaakt aan het lekken van de vertrouwelijke informatie.

Ook premier Eugene Rhuggenaath (PAR) laat weten de actie verwerpelijk te vinden. ,,Als de verzamelloonstaat authentiek is, betreft het privé-informatie van anderen, hetgeen zeker strafbaar is. Ik zal de minister van Financiën aanraden een onderzoek in te stellen bij onder andere de Belastingdienst, want burgers en ondernemingen moeten de garantie hebben dat hun informatie vertrouwelijk is en blijft. Met dit soort acties lopen we het risico dat investeerders niet meer naar Curaçao willen komen.”

Tegelijkertijd maken de gelekte documenten een discussie die al jaren wordt gevoerd, weer los: namelijk of de salarissen van openbare bestuurders niet aan een bepaalde norm moeten worden gekoppeld. In Nederland geldt hiervoor de Balkenendenorm, ook wel premienorm genoemd, die sinds 2013 is geformaliseerd in de Wet normering topinkomens (WNT). Hiermee wordt bepaald dat openbare bestuurders in het land niet meer mogen verdienen dan 130 procent van een ministerssalaris. De Balkenendenorm is vernoemd naar voormalig premier van Nederland, Jan Peter Balkenende, en is tot stand gekomen nadat er jarenlang toenemende maatschappelijke verontwaardiging was ontstaan over de hoge salarissen voor openbare bestuurders.

Ook op Curaçao geldt die verontwaardiging. Rhuggenaath legt uit dat de salarissen van openbare bestuurders jaren geleden gebaseerd waren op bepaalde internationale normen (benchmarks), maar dat het salarisniveau de afgelopen jaren scheef is gegroeid en zelfs niet eens te vergelijken is met salarissen in de private sector. De salarissen van deze overheidsdirecteuren worden vastgesteld door de Raad van Commissarissen van het overheidsbedrijf en de directeuren stellen op hun beurt de hoogte van het loon vast van het overig personeel. ,,Gezien het feit dat veel overheids-nv’s een dienst aan het publiek leveren of monopolistische posities genieten, zal de regering nu ook een soort Balkenendenorm gaan introduceren”, aldus de minister-president. De details hiervoor moeten nog worden uitgewerkt, maar gedacht moet worden aan een maximum dat gebonden is aan benchmarks zoals het salaris van een minister. ,,Het is tegelijkertijd ook goed om de effectiviteit van de Balkenendenorm te evalueren”, aldus Rhuggenaath.

Op dit moment wordt in dit kader de Landsverordening overheidsgelieerde entiteiten – van voormalig minister van Financiën José Jardim – herzien om deze vervolgens naar de Staten te sturen voor behandeling. Dit maakt ook onderdeel uit van het Groeiakkoord, zo legt Rhuggenaath uit. ,,De bedoeling is dat Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) belast wordt met het centrale toezicht en er zijn in dit kader onder leiding van de minister van Financiën gesprekken gaande met SBTNO hierover.”

De premier vindt dat er normen moeten worden vastgesteld en dat er transparantie moet zijn bij de vergoeding die overheidsdirecteuren genieten. ,,Uiteraard moeten overheids-nv’s de ruimte krijgen om talent te werven en te behouden, maar dit moet binnen de normen gebeuren. Operationele kosten, inclusief de salarissen, moeten transparant zijn om efficiëntie en vertrouwen van de burger te garanderen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Paul de Geus (UTS en CETX/Dataplanet) nafls 1.144,274 (2019)
Philip Martis (SVB) nafls 1.125.666 (2015)
Yamil Lasten (Curoil) nafls 827.704 (2019)
Franklin Sluis (Bureau Telecommunicatie en Post) nafls 747,306 (2015)

salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) 20190420 nafls 1.144,274 | balkjes

 

salaris loonstrook Philip Martis (SVB) 2015 nafls 1.125.666 | balkje
salaris loonstrook Yamil Lasten (Curoil) 20190502 nafls 827.704 | balkjes
salaris loonstrook Franklin Sluis (BTP) 2015 nafls 747,306 | balkjes

salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) Franklin Sluis (BTP) Philip Martis (SVB) en Yamil Lasten (Curoil) | b… by Black Lion on Scribd

17 reacties

  1. E solo hecho ku e berdat salarial e ser revelá na e públiko ta enfuresé i iritá politiko- i direktornan manera Gijsbertha, Sluis, Geus etc. severamente!

    Transparensia ta un virtut!

  2. Lafaard Ruggenaath: ‘De premier vindt dat er normen moeten worden vastgesteld en dat er transparantie moet zijn bij de vergoeding die overheidsdirecteuren genieten.’

    Nu is die transparantie er en gaat Ruggenaath aangifte doen.

    Laffe slapzak.

    Alexandra Rosaria 2.0

  3. Zou meneer Kuhneman eens een column kunnen wijden aan het totale gebrek aan ethiek en zelfreflectie bij de politiek en beleidsbepalers op Curacao ipv die niets zeggende governance onzin?

  4. Men is er in de regering niet van geschrokken en wisten er dus wel degelijk van.

    Nu dus eerst de klokkenluiders vinden en dan zijn ze ook al aan het praten over al dan niet een salaris plafond…
    Ze praten al jaren over kentekenaansprakelijkheid en dat leidt ook tot niets.

    De Balkenende norm in 2019 is : 187.000 Euro en dus ongeveer 380.00 Naf.

    Er is een aanwijzing omdat de overheid zijn begroting niet rond krijgt, dat wordt ook al in eerste instantie afgewenteld op de gewone burger door invoering van ABB (dat zal de producten zo’n 10% duurder maken in september) en van bezuinigen bij de overheid is al nauwelijks sprake.

    Overigens komen investeerders niet omdat er mogelijk iets gelekt wordt, ze komen niet omdat het een corrupte bende is.

  5. Op dit eiland heeft een gedeelte van de bevolking alleen een korte termijn geheugen. Het lange termijn geheugen is niet ontwikkeld in de de hersenpan. Hopelijk is dat bij de meerderheid van de bevolking wel het geval.
    Tevens dienen alle statenleden de hand in eigen boezem te steken, omdat zij dit niet zelf aan de kaak hebben gesteld.
    Verder blijkt ook dat dos santos een demente oudere man aan het worden is. Hij heeft in het geheel geen lange termijn geheugen. Alle partijen, ongeacht welke kleur die in de afgelopen jaren in de regering en staten hebben gezeten, zijn schuldig aan het toekennen van deze exorbitante salarissen.

  6. @JonBash, Als de oppositie aan de macht komt dan zullen zij die baantjes willen. Dan is Menki Rojer Directeur SVB etc. Daar gaat het om

  7. Natuurlijk @John Bash, alles was de oppositie doet heeft als doel de stabiliteit te ondermijnen om zo de macht weer te pakken. Hopelijk heeft de bevolking geleerd en laten we het niet meer zover komen.

    Ik keur noch de publicatie van de salarissen, noch het feit dat deze exorbitant zijn, goed. En misschien helpt het om het enigszins recht te zetten. Maar de timing van dit soort publicaties is frappant. Laten we niet vergeten waar de oppositie voor staat.

  8. Ik ben in het geheel geen voorstander van deze regering, maar wel tegenstander van het feit dat de oppositie aan de macht komt.
    Het lekken van deze salarissen is vooropgezet en allemaal onderdeel van het tegenhouden van de groeistrategie. Kijk naar de data rechtsboven op de alle kopies. In de hoop dat de regering valt en de oppositie, met medewerking van de bonden, aan de macht kan komen om zo hun eigen mensen op die riante topposties te kunnen plaatsen. Zij willen dat de regering valt, nog voor dat de normering van salarissen uitgevoerd kan worden.
    De vakbonden zijn al bezig met actie voeren. Hier zit ook een opgaande lijn in. Eerst alle bonden neuzen richten, dan aankondigen van acties, dan uitvoeren van softe acties die dan opgeschaald worden naar harde acties.

  9. Grote schande deze salarissen. Grote schande ook die het bekend heeft gemaakt, nietsnut strijkt elke maand salaris op vnl dmv afwezigheid.

  10. @Beste reageerders,

    We hebben we er echt een loep opgelegd afgelopen week en er geen photoshopjes in teruggevonden. Thans bevestigen ministers Rhuggenaath en Gijsbertha ook impliciet dat het om originelen gaat, althans de ministers spreken de authenticiteit niet tegen. De betreffende loonstaten zijn inmiddels veelvuldig verspreid (met adresgegevens) en hebben veel ophef veroorzaakt. Bovendien: Publiek geld, publieke verantwoording. Daarom heeft Knipselkrant Curacao gemeend ze nu zelf ook te publiceren. Met KKC aangebrachte balkjes op de juiste plaatsen. Dan kan iedereen zijn eigen conclusie en mening hierover uitspreken en het maatschappelijk debat aanzwengelen om tot een normering te komen van publieke gelden.

    Vwb de nieuwwaarde van de auto van Curoil directeur: het kan ook om een tweedehands auto gaan die een nieuwwaarde van nafl 1.020.000 heeft.

    Hopende een ieder zo goed mogelijk te hebben geinformeerd,
    Vriendelijke groeten,
    KKC redactie

  11. Degene die deze salarissen gelekt heeft verdient een standbeeld, heeft zijn/haar burgerplicht gedaan.

    Want de politiek was hiervan al jaren op de hoogte en deed er helemaal niets aan. Ook ruggengraatloze Ruggenaath niet.

    ‘De premier vindt dat er normen moeten worden vastgesteld en dat er transparantie moet zijn bij de vergoeding die overheidsdirecteuren genieten.’

    Dit hoor ik al meer dan 1o jaar, Eugene, maar jij bent net zo’n laffe slapzak als het wijf Alexandra Rosaria van Pais.

  12. Typisch dat de knipselkrant dit dan ook publiceert…

    ..en klopt dit wel allemaal? Zit er niet hier en daar een photoshopje in?Denk je echt dat de nieuwwaarde van de auto van curoil directeur een miljoen gulden is?

  13. Top Salarissen die betaald worden met publiek geld, dienen gewoon openbaar te zijn.

    Normaalste zaak van de wereld in “Good Governance land”.

  14. wat hebben deze mensen gepresteerd dat ze deze salarissen kunnen claimen? UTS heeft mensen moeten ontslaan, SVB heeft ieder jaar grote tekorten, Bureau post controleert andere overheids OVs maar produceert zelf helemaal niets, en Curoil heeft een monopolie positie.
    @Drechi: zijn dit nu voorbeelden van bon YDK of malu YDK?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties