30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Aanhouding in zaak Hercules

HomeMediaAD | Aanhouding in zaak Hercules
Openbaar Ministerie: geen ‘Saffier 2’

Willemstad – In het kader van het strafrechtelijk onderzoek ‘Hercules’ is maandag 13 mei door opsporingsambtenaren van Team Bestrijding Ondermijning (TBO) in opdracht van het Openbaar Ministerie de 57-jarige René ‘Rennie’ Lourents aangehouden.

Het betreft een deputy director, onderdirecteur, van de Centrale Bank.
,,De verdachte is in verzekering gesteld en zal worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. De verdenking is dat de verdachte zich meerdere malen heeft schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte”, aldus het OM gisteren in een korte verklaring.

Op dinsdag 14 mei heeft TBO onder leiding van de rechter-commissaris huiszoeking gedaan in de woning van de verdachte aan de Blenchiweg. Hierbij zijn onder andere administratie, computers en telefoons in beslag genomen.
Het OM verder: ,,Onderzoek ‘Hercules’ richt zich op het verhullen van geldstromen rond een kledingbedrijf door middel van valsheid in geschrifte.” Meer meldt het Openbaar Ministerie niet. Op vragen van deze krant of Hercules een voortvloeisel is uit de eerdere zaak Saffier tegen voormalige Centrale Bank-president Emsley Tromp – die in een eerste deel van deze strafzaak werd vrijgesproken – en welke relatie er is met Saffier, antwoordt woordvoerder Roderick Gouverneur: ,,Saffier 2 bestaat niet, dit is een nieuw onderzoek. Meer kan ik er op dit moment niet over vertellen.”

Verschillende media leggen een direct verband met Saffier. Als de redactie aandringt en stelt niet te vragen naar ‘Saffier 2’, maar of nieuwe zaak voortkomt uit Saffier (omdat het OM eind 2017 zelf aangaf dat er meer zou volgen) en of er een relatie is tussen beide en zo ja welke?, zegt de woordvoerder: ,,Nee, dit is een nieuwe zaak.”

Lourents was sinds de oprichting in 2009 tot circa begin 2011 statutair directeur van een drietal kledingzaken van Tromps voormalige vriendin/levenspartner: Armani Exchange nv, Casablanca Fashion Group Curaçao nv en Adolfo Dominquez Curaçao nv.

In 2011 maakt toenmalig premier Gerrit Schotte (MFK), later veroordeeld en momenteel gedetineerd, een (privé)transactie van Tromp openbaar: een bedrag van 400.000 dollar werd in mei 2009 overgemaakt van Curaçao Fashion Group nv naar zijn Stichting E.T. Pensioenen. Het is het begin van een groot conflict, onderzoek door de Commissie-Rosenmöller, de Rekenkamer en de strafzaak Saffier, waarin het OM in het eerste deel – over belastingfraude – uiteindelijk bot ving.

Het TBO, de anti-corruptie taskforce van het Recherche Samenwerkingsteam, is gespecialiseerd in de aanpak van corruptie en ondermijnende financiële economische criminaliteit, legt het OM uit. Het team doet daarbij onder andere onderzoek naar fraude, valsheid in geschrifte en witwassen.

‘Tromp nog niet klaar met Justitie’

Nadat het Openbaar Ministerie (OM) begin februari het ingestelde beroep in cassatie in de zaak Saffier – tegen voormalig president-directeur Emsley Tromp van de Centrale Bank – officieel heeft ingetrokken, lijkt deze week duidelijk te zijn geworden dat het OM de jacht op Tromp voortzet; nu vermoedelijk inzake de rest van Saffier en onder de noemer ‘zaak-Hercules’.

Dat blijkt uit de huiszoeking dinsdag bij de privéwoning van Rene Lourents, al uit de tijd van Tromp onderdirecteur facilitaire zaken van de Centrale Bank, die jaren geleden ook een tijdlang statutair directeur was van enkele kledingzaken in Renaissance Mall van de toenmalige levenspartner van Tromp. Bij de huiszoeking door TBO (Team Bestrijding Ondermijning) aan de Blenchiweg werden computers en stapels documenten in beslag en meegenomen. En dag eerder werd Lourents aangehouden.

De oorspronkelijke verdenking tegen Tromp was ‘corruptie, onverklaarbare vermogenstoename van een ambtenaar, witwassen en medewerking door een bestuurder aan een verboden transactie’, zo luidde in oktober 2017 het requisitoir van de officieren van justitie. Omdat het onderzoek naar deze feiten op dat moment nog lang niet was afgerond en dan pas een beslissing over een eventuele (verdere) vervolging zou kunnen worden genomen, had het OM in april 2017 ‘om redenen van proces economie’ ervoor gekozen om Tromp eerder en apart te vervolgen voor belastingfraude.

,,De ernst van de feiten, het fiscale nadeel en de maatschappelijke positie rechtvaardigen deze beslissing.” Echter, het OM verloor deze zaak in twee instanties en Tromp kreeg in december 2018 van het Hof ‘integrale vrijspraak’. ,,Een nachtmerrie”, zo beschreef de verdediging namens Tromp de tweeënhalf jaar daarvoor. ,,Die niet alleen tot enorme – en praktisch onherstelbare – reputatieschade heeft geleid, maar bovenal tot zijn ontslag als president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten. Een instituut waarvoor hij zich bijna 30 jaar met veel energie heeft ingezet en dat hij vlak voor zijn pensionering gedwongen via de achterdeur heeft moeten verlaten.”

Het OM heeft het er echter niet bij gelaten, zo lijkt en blijkt nu, en heeft ingezet op de rest of een (gedeeltelijk) vervolg van de zaak Saffier. Nu onder de noemer Hercules. Tromps advocaten hadden het OM al eerder verweten dat er onvoldoende verdenking bestond tegen Tromp om een onderzoek te rechtvaardigen en dat het onderzoek was ingegeven door politieke motieven, Nederlandse politieke motieven.

,,Een strafrechtelijk onderzoek was echter onvermijdelijk”, stelden de officieren eind 2017.,,Over een periode van meer dan vijf jaar, vanaf 2011 tot en met 2016, was er een stroom aan publicaties over de aanschaf en financiering van onroerend goed in Miami door Tromp, leningen waar Tromp een rol in zou hebben gespeeld en betalingen aan de Stichting E.T. Pensioenen. Dat is de aanleiding voor het onderzoek geweest. Een onderzoek op Curaçao, onder leiding van het OM op Curaçao, dat in 2016 is gestart.” Er werd daarvoor, tijdens zijn afwezigheid, huiszoeking gedaan in zijn woning aan de Blauwduifweg.

Een deel gaat tien jaar terug: 2009. Over een transactie via Banco di Caribe in mei dat jaar. Dat werd door toenmalig premier Gerrit Schotte (MFK), tegenwoordig gevangene in Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou, in verband met een openlijke ruzie bewust in de openbaarheid gebracht.

In het rapport van de Commissie Onderzoek Curaçao onder de titel ‘Doe het zelf’, dat in september 2011 naar aanleiding van het hoog opgelopen conflict tussen Schotte en Tromp is opgesteld, wordt ingegaan op de publicaties rond Tromp naar aanleiding van een persoonlijke lening die hij zou hebben ontvangen. De Commissie-Rosenmöller is van mening dat kwesties rond gezagsdragers die opereren op het hoogste niveau binnen de publieke dienst tot op de bodem dienen te worden uitgezocht.

Een onderzoek door de Algemene Rekenkamer Curaçao concludeert in oktober 2012 over de overmaking van de 400.000 dollar naar de Stichting E.T. Pensioenen dat ten aanzien van de transacties, die verband houden met de lening en terugbetaling van de lening aan Tromp, sprake is van ‘vermogensbeheer in de privésfeer’. De Rekenkamer heeft, aldus de officieren van justitie, echter geen onderzoek ingesteld naar de leningen door Banco di Caribe of het onroerend goed (en de financiering daarvan) in Miami.

,,Er verschijnen in 2013 opnieuw berichten in de media over betalingen aan de Stichting E.T. Pensioenen”, aldus het requisitoir. Dat verwijst verder naar een persbericht dat in oktober 2013 door Fundashon Kòrsou Fuerte i Outónomo (van onder meer de advocaten Eldon ‘Peppie’ Sulvaran en zijn kantoorgenoot Chester Peterson en aanvankelijk ook de later in de moordzaak Wiels als verdachte aangemerkte voormalig PS-minister van Justitie Elmer ‘Kadè’ Wilsoe) werd uitgebracht, waarin Tromp wordt beschuldigd van corruptieve handelingen, onder meer met betrekking tot zijn pensioen en de (kleding)zaken bij Renaissance.

Tromp heeft toen in kort geding geëist dat het persbericht onrechtmatig zou worden bevonden en dat er een rectificatie moest volgen. Deze rechtszaak heeft Tromp verloren in januari 2014 en geen appèl ingesteld. De rechter heeft bij vonnis vastgesteld dat het gaat om ‘mogelijk ernstige misstanden’.

De in dit verband bij het publiek bekend geworden feiten vroegen dringend om een verklaring. ,,Tromp heeft die verklaring niet gegeven, destijds niet, sindsdien niet en ook niet in het kort geding”, aldus het OM eind 2017.

Ondanks zijn ‘opluchting’ begin dit jaar omdat het Hof, in de woorden van zijn advocaten, Tromp ‘van iedere blaam heeft gezuiverd door te oordelen dat Tromps belastingaangiften niet alleen in orde zijn, maar er bovendien nog geen begin van bewijs is van enig opzet op het benadelen van het Land Curaçao’, lijkt het OM het er niet bij te laten zitten.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 reacties

  1. Aha, onverklaarbare vermogenstoename, ook een interessante voor Tromp. Wordt de “financiering” van zijn apparttement in Brickel Miami via Ansary/ ennia ook zichtbaar. Misschien meteen zoonlief Tromp meenemen in onderzoek.

  2. Toch nog maar eens de publicatie ‘ de CBCS-connectie ‘ , welke wordt toegeschreven aan Norbert George , er op nalezen. De in het AD thans genoemde 3 kleding NV ‘s staan daar al in vermeld. Wat is er nog meer waar van die publicatie destijds vraag je je dan af.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties