27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Aanpassing pensioenen bittere noodzaak

HomeMediaAD | Aanpassing pensioenen bittere noodzaak
pensioen-1
Van der Horst over pensioenregeling ambtenaren: ‘Niets doen is geen optie’

Willemstad – De pensioenregeling voor ambtenaren zoals die nu bestaat is niet houdbaar. Met een presentatie in de Staten legde minister Etienne van der Horst (PAIS) dat gisteren nog eens uit. ,,Niets doen is geen optie.

Als de huidige regeling niet wordt gewijzigd heeft het Ambtenaren Pensioenfonds Curaçao (APC) over tien jaar een dekkingsgraad van 80 procent”, aldus de minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD).

Het streven van pensioenfondsen is een dekkingsgraad van 115 procent om voldoende kapitaal op te bouwen voor slechte tijden. Bij een dekking van 100 procent is er evenwicht tussen de inkomsten en uitgaven. Maar dat is niet genoeg:

,,Het minimumniveau dat internationaal wordt gehanteerd is 105 procent. In december 2014 had het APC een dekkingsgraad van 100 procent, in september 2015 was dit gedaald naar 96 procent. Er dreigt een negatieve spiraal.”

Aanleiding voor de presentatie van Van der Horst was de behandeling binnenkort in de Staten van de aangepaste pensioenregeling voor ambtenaren. Daarin wordt de pensioenleeftijd verhoogd van 60 naar 65 jaar, komt er een middenloonregeling in plaats van een eindloonregeling en verdwijnt de automatische duurtetoeslag.

Eerder dit jaar waren de Staten heel kritisch geweest over het snijden in de arbeidsvoorwaarden voor ambtenaren. Vanwege de complexe materie vond de minister het verstandig de plannen toe te lichten voor de behandeling.

Toen Van der Horst er met de vakbonden in juni niet uitkwam besloot hij af te wijken van de overeenstemmingsverplichting die in de Landsverordening georganiseerd overleg in ambtenarenzaken (L-goa) is opgenomen. In principe kan hij de plannen nu doorvoeren zonder instemming van de bonden.

,,Maar we zijn wel blijven praten en daar ben ik blij mee. We zijn elkaar in november alsnog dicht genaderd.”

Het voorstel zoals dat nu op tafel ligt, gaat uit van een ruime overgangsregeling. Dat was het belangrijkste discussiepunt met de bonden, aldus Van der Horst. Ambtenaren die dit jaar 59 zijn gaan nog gewoon volgend jaar met pensioen. De groep die 55 tot 58 jaar is kan gebruik maken van de overgangsregeling en kan ook kiezen om door te werken.

,,Dan kunnen ze een tot 30 procent hoger pensioen opbouwen.”

Voor mensen voor wie de nieuwe regeling ongunstig uitpakt komt er een compensatieregeling.

Hoewel de pensioenleeftijd omhoog gaat en er geen automatische indexering meer zal zijn, is er ook goed nieuws. De premies gaan omlaag. Voor een deel wordt het geld dat de overheid daarmee uitspaart gebruikt voor de compensaties.

Van der Horst liet aan de hand van enkele voorbeelden zien dat de nieuwe regeling voor de meeste ambtenaren gunstig uitpakt als ze doorwerken tot 65 jaar. En ook voor de pensioenfondsen is het gunstig:

,,Extern advies heeft uitgewezen dat er over vijf jaar een dekkingsgraad is van 105 procent en dat hij daarna verder omhoog gaat.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. eeerst maar eens wat meer weten over de afdrachten, hoe is het SVB geregeld en de AOV en de BZV moeten we daar over betalen als we met 60 jaar stoppen.

    zo ja hoeveel dan?

    de extra opbouw van 6 % per jaar , hoeveel opbouw is er nu dan per jaar?

    gewoon even een hersenspinsel, ik treedt in dienst als ambtenaar, zeg schaal 8 en ik ben 57 jaar oud, dan bouw ik eerst 3 jaar gewoon op zeg zo ongeveer 6 % en de daarop volgende jaren nog even snel 30 % dan heb ik toch een leuk pensioen opgebouwd over 8 jaar en hoezo middellloon die paar loontrede’s

    zoals gewoonlijk weer niet goed over nagedacht.

  2. Zolang het APC niet vrijelijk kan beleggen in het buitenland zullen ze zelden het benodigde rendement halen om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen.

  3. Ik denk dat het goed is eens kritisch naar de kosten van het pensioenfonds te kijken.

    Van een kennis die bij KPMG gewerkt heeft weet ik dat APNA voor dat accountskantoor een enorme melkkoee was waaraan onbeperkt gedeclareerd kon worden. Kon iemand zijn uren niet kwijt op een klant dan werden die maar op APNA geschreven, die betaalde zonder vragen.

    Hetzelfde gold ook voor de SVB.

  4. Graag zouden wij willen weten hoe groot de schuld van de overheid in de loop der jaren aan het pensioenfonds is geworden. 4 miljard florin of meer? Jarenlang gebruikte de overheid de niet afgedragen premies van de ambtenaren als kasgeld. Moet over die ‘leningen’ rente aan het pensioenfonds worden betaald, zoals in Aruba? Gelegaliseerde diefstal van de eigen ambtenaren is in hoofdzaak de oorzaak van het ‘tekort’ van het pensioenfonds. De langere levensverwachting en de middelloonregeling zijn minder van belang voor het tekort en betekenen een noodzakelijke verslechtering, die aanpassing vergt. De vraag is ook of er verkeerd belegd is en wat de kosten van het pensioenfonds zijn. Maar vooral hoe hoog is de schuld van de overheid aan het pensioenfonds? Gaat de overheid die hoog opgelopen schuld betalen? Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties