28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Aanwijzing interne geneeskunde

HomeMediaAD | Aanwijzing interne geneeskunde
Inspecteur-generaal Jan Huurman spreekt van een dubbele boodschap: op de eerste plaats moet de kwaliteit van de interne geneeskunde verder omhoog. En ten tweede dienen de internisten in het Sehos en het Advent één vakgroep te vormen.

Willemstad – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft gisteren aan de interne geneeskunde op Curaçao een aanwijzing opgelegd.

Inspecteur-generaal Jan Huurman spreekt van een dubbele boodschap: op de eerste plaats moet de kwaliteit van de interne geneeskunde verder omhoog. En ten tweede, om de kwaliteit en continuïteit van de interne geneeskunde op het hele eiland te garanderen, dienen de internisten in het Sehos en het Advent één vakgroep te vormen.

Binnen twee maanden tijd moet er een plan op tafel liggen voor ‘een zware samenwerkingsconstructie’. Iets waarvoor al veel voorwerk is gedaan, zo zegt Ken Berend, voormalig hoofd van de vakgroep interne geneeskunde van het Sint Elisabeth Hospitaal. ,,De bereidheid is er, maar qua personele bezetting, werkdruk en tijd is er zeer beperkte ruimte. De afgelopen jaren hebben wij veel moeten inleveren.”

De elf internisten in Otrobanda willen graag samenwerken met de twee internisten van het Advent Ziekenhuis. Maar hoe de specialisten dit, gezien de toenemende werkdruk door een groeiend aantal patiënten, verspreid over meerdere afdelingen, in de praktijk kunnen regelen, dat is nog een ingewikkelde kwestie, zegt Berend.

,,Vroeger had ik een afdeling met 26 bedden. Nu liggen de patiënten verspreid in het ziekenhuis, en als ik naast mijn ronde nog even naar het Advent wil voor twee patiënten, dan ben ik al gauw een uur kwijt. Dat gaat ten koste van de zorg aan patiënten in het Sehos.” En: ,,Als je bedenkt dat er, toen ik dertig jaar geleden als internist begon, dagelijks acht nierpatiënten werden behandeld, en nu ruim vijftig per dag, dan begrijp je wellicht de uitdaging.”

De Inspectie voor de Volksgezondheid stelde in 2016 vast dat de kwaliteit van de interne geneeskunde niet op orde was. Een jaar later, in december 2017, legde de Inspectie de vakgroep interne geneeskunde van het Advent Ziekenhuis een gedeeltelijke opnamestop op.

,,Dit was noodzakelijk omdat op grond van een incident in de klinische patiëntenzorg was gebleken dat de aanbevelingen van de audits uit 2016 onvoldoende waren opgevolgd”, zegt Huurman. ,,De patiëntendossiers waren nog niet op orde. Als er dan een keer een internist uitvalt en de taken worden door een vervanger overgenomen, dan moet die over alle informatie kunnen beschikken. Er mogen geen gegevens ontbreken.”

Aan de hand van onvolledige dossiers kan niet worden afgeleid of er aan de kwaliteit van de zorg wordt voldaan, zo stelt de inspecteur-generaal. ,,Uit het laatste auditrapport, gepresenteerd op 1 februari van dit jaar, komt naar voren dat de kwaliteit van zorg op een aantal onderdelen is verbeterd, maar dat het in de kern nog steeds onvolkomenheden laat zien.”

Volgens het rapport zijn er lacunes in de afstemming van zorg tussen de twee vakgroepen interne geneeskunde. Binnen de nieuwe landbrede vakgroep dient er een functieverdeelplan te zijn, evenals een opname- en verwijsbeleid, zowel binnen als buiten kantooruren. ,,Dit dient geregeld te worden in het belang van de patiënt”, zegt inspecteur-generaal Huurman. ,,Curaçao is te klein om verschillende niveaus van zorg te hebben.”

Medisch directeur van het Sint Elisabeth Hospitaal Franke Scheper vertrouwt op het onderling overleg. ,,Het is belangrijk dat partijen bij elkaar komen om de inhoud van de aanwijzing te bespreken.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. @ Luma,

    Denk dat je gelijk gaat krijgen. Iedereen verwacht wonderen van het nieuwe gebouw, alsof ineens alles perfect gaat lopen en iedereen hypergemotiveerd zal zijn.
    De realiteit wordt hoogstwaarschijnlijk compleet anders. Men weet niet waar de verschillende afdelingen zijn, men moet nog bekend raken met diverse computersystemen en andere technische apparatuur.
    De motivatie van het personeel zal gewoon hetzelfde blijven, die gaan echt geen stap harder lopen.
    Maar het ergste is nog dat de mentaliteit niet gaat veranderen. Het huidige Sehos is wellicht oud, maar dat hoeft niet in te houden dat het ook vuil moet zijn. Oud en vuil zijn twee totaal verschillende zaken.
    Hier op Curacao staat oud vaak gelijk aan vuil en het Sehos is gewoon vuil. Het is een smerige bende en het personeel draagt daar dapper haar steentje aan bij. Afval wordt, in de Curacaose traditie, gewoon overal weggedonderd en niemand die het op wenst te rapen.
    Die mentaliteit gaat echt niet veranderen met een nieuw gebouw, die mentaliteit gaat gewoon mee en geloof me, in no time zullen we in het nieuwe gebouw ook weer een smeerboel aantreffen en binnen een paar jaar kijken we weer tegen afgetrapte deuren, sponningen, afgebroken toitetbrillen, zeepmachines, handdoek apparaten, afbladderende verf etc aan. De liften zullen in n0 time kapotte drukknoppen en een beschadigde binnenkant hebben, van het grof er tegenaan stoten met bedden. De stoelenin de wachtkamers zullen weer afbreken omdat ze in het geheel niet zijn berekend op het immense overgewicht van de gemiddelde ziekenhuisklant.

    Dat zal de realiteit zijn, maar het management zal er wederom niet tegen optreden. Zo gaat dat nu eenmaal op Curacao.
    Eigenlijk verdienen we geen nieuw ziekenhuis. Men zou eerst eens moeten laten zien dat we het oude ziekenhuis schoon kunnen houden en dat we daar de service kunnen geven die standaard behoort te zijn. Tot die tijd ? Laat dat nieuwe gebouw maar lekker leeg, dan hebben we over een aantal jaar wellicht een mooi gebouw wanneer men op standaard is gekomen.

  2. Typefoutjes, moet zijn:
    Sehos zou er goed aan doen om het Advent-management model te kopiëren. Het kopen van Taams kliniek, cash, zonder hypotheek, door Advent staat nog vers in het geheugen.

  3. @Joep,
    De Inspectie is ervoor om op naleving van wet- en regelgeving toe te zien. Niet om zich met re-organisatievraagstukken te gaan bemoeien. Wat hier speelt is dat de Inspectie (mis)bruikt wordt om een een nieuw systeem, dat in Nederland is afgeschoten, onder dwang hier toch invoeren. Dit daar management en specialisten weigert met de tijd mee te gaan en men niet creatief genoeg is om een ‘lokale werkbare sutuatie’ te creëren. Het denken is ingekaderd in toepassingen die op ‘copy -paste’ wijze, vanuit Nederland worden gelanceerd. Sehos zou er goed aan doen om het Advent-management model te kooiëren. Het koen van Taams kliniek, cash, zonder hypotheek, door Advent staat nog vers in het geheugen. Bij Sehos moet de belastingbetaler steeds weer ‘bijspringen’. Een zorgmanager zoals ook door Huurman was gevraagd is nog steeds niet benoemd. Misschien zou Huurman daar maar eens achteraan moeten gaan. Casperson en voor hem Hernandez maken er een potje van. Dit brengt patiëntenzorg door Sehos in gevaar (vis rot van de kop af). Incompetentie in de directie werkt door in de hele organisatie.

  4. Als ik het SEHOS vergelijk met het 135 jaar oude in zeer goede staat van onderhoud, goed georganiseerde Stuivenberg ziekenhuis in Antwerpen met 1000 specialisten, dan is het diep en diep droevige gesteld met het management van SEHOS. Een excuus van we bouwen een nieuw dan wordt het beter, hetgeen ik gezien de geschiedenis sterk betwijfel met alles wat er nu is slechts een nieuw jasje , ook het Stuivenberg bouwt een nieuw ziekenhuis van 19 verdiepingen dat netjes op schema ligt.
    Wanneer wordt deze directie en regering in godsnaam wakker en gaat functioneren zo als het hoort met het geld van de bevolking. Het blijkt dat de heer Huurman vecht tegen de bierkaai. Een mega ziekenhuis met 1000 specialisten moet een geolied bedrijf zijn, hier met een paar koningkrijkjes van specialisten mankeert van alles.

  5. @ Hoedanook,

    Huurman doet precies hetgeen waarvoor hij is ingehuurd. Hij grijpt in wanneer men er onderling niet uit kan komen. De situatie is niet van gisteren en alleen door haat en nijd onderling komt er geen verbetering.
    Door het ingrijpen van de inspectie wordt men nu wel gedwongen om veranderingen aan te brengen en dat is alleen maar positief voor de patiënten.

    Wanneer het Sehos er een puinhoop van maakt dan wordt het tijd dat ze gaan veranderen. Middels de aanwijzing worden ze nu gedwongen.

  6. Alweer probeert Huurman op de stoel van de directie van de ziekenhuizen te gaan zitten. Nu met de eis dat de internisten, werkzaam in de verschillende ziekenhuizen, één vakgroep moeten vormen. Echter, het organiseren van informatiestromen is altijd een uitdaging gebleken in een organisatie als Sehos dat weigert transparant te ‘opereren’. Dat men binnen Sehos met vanalles bezig is behalve met het organiseren van adequate zorg aan patiënten, is duidelijk uit het gegeven dat men de resultaten van audits door de Inspectie niet verwerkt.

  7. Al die onrust in de gezondheidszorg kan toch nooit goed zijn? Als patiënt wilt je het liefst in het buitenland geopereerd worden? Ga je voor een simpele appendix operatie kom je zonder ballen thuis.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties