AD | Aanwijzing raakt ook onderwijs

Foto Antilliaans Dagblad

Willemstad – Een aanwijzing van de Rijksministerraad (RMR) betekent voor de onderwijssector ‘mensen naar huis sturen of salarissen verlagen’, aldus Onderwijsminister Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) in een brief aan onder meer de schoolbesturen en onderwijsvakbond Sitek, ‘omdat het grootste gedeelte van de OWCS-begroting uit salarissen bestaat’.

Alles bij elkaar gaat het bij Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) om bijna 360 miljoen gulden per jaar. Ruim 85 procent van de OWCS-begroting heeft betrekking op overdrachten aan derden/subsidies aan de scholen, schoolbesturen en gesubsidieerde instellingen OWCS.

,,Dus we zijn sámen verantwoordelijk voor een sluitende begroting”, schrijft Alcalá-Wallé.

De bewindsvrouw is al sinds het aantreden van het kabinet-Rhuggenaath (PAR/MAN/PIN) in mei 2017 bezig met korten op de begroting; en dus ook op de begroting voor onderwijs aan jongeren.

De minister denkt nu bijvoorbeeld om ‘kleiner wordende scholen qua leerlingenpopulatie te clusteren’ en/of ondersteunende activiteiten ten behoeve van scholen te centraliseren. Maar ook aan doorlichting van de personele begroting – het grootste deel van de subsidies -: ,,Is iedereen die op de payroll staat inderdaad werkzaam of zijn er spookleerkrachten?”

Alcalá-Wallé schrijft: ,,Met of zonder aanwijzing van de RMR, binnen het werkveld van OWCS zijn wij met z’n allen verantwoordelijk voor een beter en optimaal financieel beheer. Er zijn verschillende mogelijkheden om effectiever middelen in te zetten en daar zijn wij met z’n allen verantwoordelijk voor!”

Het College financieel toezicht (Cft) voorziet dat de landsbegroting leidt tot een tekort in 2019 van circa 112 miljoen en tekorten in de daaropvolgende jaren, legt de minister uit. Met meerjarige tekorten en het uitblijven van compensatie van de tekorten uit 2017, 2018 en 2019 geeft de begroting volgens de Cft ‘te weinig blijk van besef van urgentie’.

Bron: Antilliaans Dagblad

13 Reacties op “AD | Aanwijzing raakt ook onderwijs

 1. Curacao Revisited

  @Graai & de Raaf Consutancy: niet alleen politici maar ook de “particuliere” sector denk aan Giro, ENNIA die door de staat gered moeten worden.
  SVB en ACU is natuurlijk ook absurd: iedere bestuurder met zelfrespect was opgestapt bij betalings achterstanden van de overheid maar het pluche verveelt niet op Curacao.

 2. Graai & de Raaf Consutancy

  Politici met visie zoeken zelf een structurele oplossing
  Politici met daadkracht brengen deze oplossing in praktijk

  Op Curacao zoeken de pluche en jet set politici de oorzaak bij derden en het probleem laten ze ook door derden ( dure consultants ) oplossen en de kosten hiervoor door het volk en Nederland betalen.

 3. Joep Meloen

  @ Daan Banaan,

  Gedeeltelijk waar, maar dit kabinet had vrij eenvoudig het gratis onderwijs weer kunnen aanpassen, zodat de ouders die het wel kunnen betalen gewoon de rekening oppakken. Waarom moet iemand, met een salaris van 10.000 per maand (of zelfs 8000 per maand) nog schoolgeld gesubsidieerd krijgen ?
  Dat ouders, die niets kunnen betalen, ook niets hoeven te betalen is logisch, maar het is onzinnig om dat vervolgens maar voor iedereen te doen. Kost bakken met geld, kun je makkelijk op beknibbelen.
  Dan geef je VPCO ook weer het recht om geld te vragen van de ouders die het kunnen betalen, los je daar ook weer een probleem op.

  Dat is het probleem bij deze regering: ‘ze kunnen niet vooruitzien, hebben geen idee hoe ze de problemen moeten aanpakken, laten alles over zich heen komen en zeggen vervolgens dat Venezuela en Nederland de schuldigen zijn.

 4. Daan Banaan

  Laten we duidelijk wezen dat dit nog een erfenis is uit de Schotte-tijd. Men wilde zo graag onderwijs gratis maken, terwijl de begroting dat niet toeliet. Het verplicht invoeren van papiaments met als gevolg de noodzaak om lesmateriaal in het papiaments te maken, betekende ook een hoge last en had de verloedering van het onderwijs tot gevolg.
  Scholen horen gewoon subsidie te krijgen naar gelang het aantal leerlingen. Dan zijn ze zelf ook verantwoordelijk voor het budget dat ze hebben.

 5. Knoek-koe

  @Hans & Mark

  Re “interne controles”
  Dat vraag ik me ook af, wat voor procedures deze Minister bestuurders volgen, en wat voor checks en balances ze toepassen om steeds achteraf te moeten constateren dat er weer zoveel zaken niet kloppen.
  Dat vier ogen principe werkt blijkbaar niet, en valt ook niemand op tijdens de initiele controles.

  Maar wel standaard elke maand een vol minister salaris opeisen. Ze zouden alle verduisterde / verspilde gelden moeten aftrekken van de verantwoordelijke gezagsdragers.

 6. Knoek-koe

  Post scriptum: Aan de litanie aan typos en spellinsfouten in mijn laatste comment kun je wel aflezen onder welke minister van onderwijs ik middelbaar onderwijs heb gevolgd!

 7. ‘Is iedereen die op de payroll staat inderdaad werkzaam of zijn er spookleerkrachten?”’

  Wat voor een nitwit is die AlKLM Walle, als ze zich nu pas deze vraag stelt?

  Zijn en geen interne controles op haar ministerie die dit maandelijks vaststellen?

  Niet dus. We mogen er dus gevoeglijk vanuit gaan dat er bij het ministerie van onderwijs talloze Tilly Pikeries op de payroll staan.

  Wat een schande, dit PAR vrouwtje.

  En dan maken we ons boos om een aanwijzing!

 8. Knoek-koe

  Aan de kwaliteit van het onderwijs, kun je het beleid van het beleid van de 9nderwijsministers aflezen.

  De gemiddelde / doorsnee Curaçaose lagere school leerling heeft een oppervlakkige algemene kennis en spreekt matig tot gebrekkig nederlands, engels / spaans.

  Heeft zeer weinig kennis over zijn eigen eilands historie , fora fauna en geoligie.
  Ook de communicatie en omgangsvorm is zeer povertjes, tenzij ze van huis uit het eea meekrijgen.

  Het onderwijsniveau is bedroevend matig.
  De achtereenvolgende ministers zijn net zo matig en inefectief als het onderwijssysteem.

 9. Minder snoepreizen, AlKLM Walle.

  En zijn die 4 bodyguards van je nu echt nodig? Daar kunnen 4 onderwijzers van worden aangesteld!

 10. Alcalá-Wallé : geef niet de aanwijzing de schuld. De aanwijzing is een gevolg en niet de oorzaak! Omdat de opeenvolgende kabinetten/de Staten/ de overheid hun taken waar zij voor opgesteld staan al jarenlang opzettelijk ( en anderen – vele ambtenaren- gedwongen) niet uitvoeren, is de abominabele financiële situatie ontstaan. Steek nou eens een keertje de hand in eigen boezem.
  ( Denk je echt dat Jamaloodin zich 450.000 gulden! onrechtmatig kon toe-eigenen zonder dat iemand anders dat in de smiezen had? Iemand – meerderen- moeten hun ogen gesloten hebben).

 11. En Alcala blijft doorgaan met snoepreisjes

 12. Curacao Revisited

  dus er is een aanwijzing nodig om na te gaan of er “spookleerkrachten” nu op de payroll staan???

 13. De Rechtsstaat

  … aldus onderwijsminister Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) …, vrouw laat mij niet lachen.

  Zoals in goed papiaments wordt gezegd: “bo number tambe ta bai hunga”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *