27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ABC moeten alert zijn

HomeLandenArubaAD | ABC moeten alert zijn
WRR: Binnenlandse onrust Venezuela kan omslaan in buitenlands avontuur. Veiligheidsbeleid in de ‘versnipperde Caribische omgeving’ moet in een op stabiliteit gerichte samenwerking gestalte krijgen, meent de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid | Jeu Olimpio

Willemstad – Het is volgens de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in Den Haag ‘niet ondenkbaar’ dat ten aanzien van Venezuela – net als indertijd in Argentinië in relatie tot de Britse Falklandeilanden – ‘binnenlandse onrust in een buitenlands avontuur overslaat’.

,,Van zijn kant zal in geval van ernstige binnenlandse onlusten op één van de eilanden, Venezuela zich uitgedaagd kunnen voelen om de belangen bij de olieraffinage op Curaçao en Aruba militair te beschermen.”

Dat stelt de WRR in een vrij recent rapport ‘Veiligheid in een Wereld van Verbindingen; Een strategische visie op het defensiebeleid’ van 2017. Het Antilliaans Dagblad verwees hier – in verband met de actualiteit rond de relatie met buurland Venezuela – in de editie van vrijdag 12 januari ook al naar in het artikel ‘Veiligheid ingebed in samenwerking’.

Naast de verschillen tussen het Europese deel van het Koninkrijk en het Caribische deel die voortvloeien uit de geografische ligging en uit verdragen – van de Navo en EU – zijn er verschillen ‘in de aard van de veiligheidsvraagstukken’.

,,Het gaat om een deel van de wereld met een groot aantal, onderling in allerlei opzichten verschillende eilandstaten en -gebieden. De veranderingen in de internationale verhoudingen in het Caribisch gebied zijn in de afgelopen eeuw veroorzaakt door dekolonisatie en revoluties, niet door oorlogen gericht op gebiedsuitbreiding ten koste van een andere staat.”

Dit betekent uiteraard niet, vervolgt de WRR, dat het gebied van eeuwige vrede verzekerd is. ,,Sinds de Argentijns-Britse oorlog om de Falklandeilanden is van tijd tot tijd de vraag onder ogen gezien of Venezuela altijd de soevereiniteit van een primair Europees staatsverband over drie nabije eilanden zal blijven eerbiedigen.”

Veiligheidsbeleid in de ‘versnipperde Caribische omgeving’ moet in een op stabiliteit gerichte samenwerking gestalte krijgen, meent de WRR. De Nederlandse militaire component kan alleen functioneren in een ondersteunende en aanvullende rol naast die van de Caribische staten en andere entiteiten, de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

,,Dat Nederlandse aandeel is wel essentieel, gegeven het relatief grote belang van de met Nederland verbonden eilanden in dit deel van de wereld. Versterking van de stabiliserende instituties van de Caribische landen en eilandgebieden in het Koninkrijk zoals rechtspraak, Openbaar Ministerie en politiek moet hoge prioriteit houden.”

De WRR stelt over de veiligheid in het Caribische deel van het Koninkrijk óók: ,,Een sterkere sociaaleconomische ontwikkeling biedt op den duur het beste tegenwicht tegen het ontstaan van machtsvacua; daarbij kan het ook om ongecontroleerde gebieden in sloppenwijken gaan, of sectoren van de economie zonder effectief toezicht.”

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

  1. Nederland beschikt over de maritieme lanceerplatforms en haar bondgenoot VS (die zeker niet een bezetting door Venezuela van haar militaire basis op Curacao zal accepteren) beschikt over de nucleaire inzetmiddelen.
    Tot nu toe kan men op de ABC-eilanden veilig bivakkeren onder de Nederlands-Amerikaanse nucleaire parapluie.
    Een conventionele aanval van Venezuela (zoals inval op Curacao) kan snel opgeschaald worden tot nucleair niveau; ik heb niet de indruk dat de VS veel compassie zal hebben met Venezuela.

  2. @Joep,
    Wat jij een realistische scenario, is net zo waarschijnlijk als dat Schotte in cassatie ‘vrijgesprken’ wordt. Het is natuurlijk mogelijk.

    Jouw stelling “De blokkade van de afgelopen dagen is dan ook een eerste stap in het zoeken van escalatie”, is het enige uit het hele relaas waaruit enige realiteitszin blijkt. Om ‘binnenlandse onrust’ goed te begrijpen is het ook van belang om te begrijpen hoe Venezuela in een neerwaartse spiraal is geraakt waardoor de de democratische rechtsorde totaal is verzwakt en schade wordt aangericht. Historisch hebben soortgelijke situaties nooit geleid tot ‘een buitenlands avontuur’.

    Zou het kunnen dat het dichtgooien van grenzen, gedurende de afgelopen periode, ook heeft geleid tot de arrestatie van ‘de Óscar Pérez cel’ bij El Junquito buiten Caracas (http://suriname-mirror.blogspot.com/2018/01/venezolaans-leger-richt-bloedbad-aan.html)?

  3. Dit scenario heb ik al enige maanden geleden aangegeven als zijnde realistisch. Er zijn 2 redenen voor dit soort avonturen van Maduro.

    Allereerst het wegvallen van de raffinaderij. Dit zou tot grote problemen leiden in Venezuela, welke het voortbestaan van de regering Maduro kunnen bedreigen. Oftewel, Maduro zal nimmer toestaan dat de raffinaderij of in andere handen komt of stil komt te liggen. Maduro heeft geen geld om de raffinaderij op te knappen en zal waarschijnlijk op het standpunt staan dat de raffinaderij van Venezuela is. De raffinaderij is immers voor Venezolaanse olie, nergens anders voor.
    Dat er een contract is zal hem niet deren, hij is niet de persoon die veel om dit soort futiliteiten geeft. Wanneer hij moet kiezen tussen geen brandstof meer in zijn eigen land of een raffinaderij met bijbehorende eilanden annexeren dan zal hij voor het laatste kiezen.

    De 2e reden van zo’n avontuur is de aloude reden, namelijk het zoeken naar een gemeenschappelijke vijand om de onrusten in het eigen land mee te kunnen verdoezelen. Dan kun je het ‘volk’ vertellen dat al hun problemen worden veroorzaakt door de vijand van buiten. Of zoals Argentinië deed, je geeft het volk iets positiefs. De Falklands, of Malvinas voor de Argentijnen, behoren volgens veel Argentijnen tot Argentinië en het veroveren van die eilanden zou de junta weer wat aanzien geven. Maar helaas, dat ging niet helemaal zoals gepland.

    Venezuela is ook al zeer lang van mening dat de ABC eilanden toebehoren aan Venezuela en sommige Venezolanen zou je daar nog blij mee kunnen maken. Maduro is niet één van de slimsten, dus het is zeer goed mogelijk dat hij net zo simplistisch denkt als veel halve garen uit de geschiedenis, die precies eender dachten.

    De blokkade van de afgelopen dagen is dan ook een eerste stap in het zoeken van escalatie. Het leger is kennelijk zelf betrokken bij de smokkel van goud en om eerlijk te zijn heb ik mijn twijfels over de tientallen vluchten die hier in het geheim zouden landen. Het is namelijk volstrekt onmogelijk om hier te landen zonder dat het wordt geregistreerd en wanneer je uit het buitenland komt dan staat de douane je echt wel op te wachten. Dus de bewering van deze journalist is, op zijn zachtst gezegd, behoorlijk stemmingmakend.
    Wat kan Maduro dan doen ? Hij gaat nu akkoord met de maatregelen en na een tijdje gaat hij weer klagen dat de eilanden toch niets doen. En vervolgens kan hij de boel laten escaleren. Dan krijgen we verwijt na verwijt richting ons hoofd, variërend van smokkel tot het verborgen houden van politieke tegenstanders etc. Op dat moment weet je dat hij de escalatie bewust zoekt en dan moet je actie ondernemen.

    Wat kan Nederland doen ? Helaas is onze defensie volledig uitgekleed door de politiek, dus daar valt niet veel mee te doen. Bovendien, dan zou men op St Maarten een basis moeten gaan installeren en laat St Maarten nu net door een orkaan zijn verwoest.
    Heeft het zin hier op Curacao, Aruba en Bonaire extra militairen te stationeren ? Niet echt.
    De hoeveelheid die Nederland op kan hoesten is niets vergeleken met wat Venezuela ter beschikking heeft. Bovendien zal Venezuela dat zien als een ‘act of agression’ en wellicht op grond daarvan al ‘ingrijpen’.

    Hoe zal Venezuela de eilanden overnemen ?
    Meest geëigende scenario is het landen van troepen op het vliegveld en daarbij de landingsbaan veilig stellen. Daarna via amfibische schepen het grote materiaal aanvoeren en vervolgens het eiland overnemen. Al dan niet zal dit gepaard gaan met bombarderen van regeringsinstellingen.
    Meer subtielere methode is het overbrengen van militairen als toeristen om deze vervolgens te activeren om vrij eenvoudig de ‘key positions’ op de eilanden over te nemen. Dan moet je denken aan communicatie, vliegveld, haven, regering, politie, MB Parera.

    Het enige wat Nederland momenteel wel zou kunnen doen is overleg met Trump. De VS hebben in het verleden al vaker ingegrepen om de eigen burgers te beschermen. Er zijn uiteraard altijd veel VS burgers en zelfs militairen op de eilanden, dus op zich is er wel een argument voor de VS om te hulp te schieten. Hoe ?
    Meest waarschijnlijke scenario is via een expeditionary strike group. Enig nadeel ? Die hebben ze hier niet voorhanden.

    Maar wat er ook zal gebeuren, 1 ding is 100 % zeker. Wanneer Maduro het in zijn hoofd haalt om de eilanden te annexeren dan kunnen we de economie van deze eilanden vaarwel zeggen. Er zal geen toerist meer komen, de handel zal tot stilstand komen oftewel we zullen alles kwijtraken en wellicht kun je dan beter gaan verhuizen naar een ander eiland in het Caribisch gebied of misschien naar Europa.

  4. Onzin verhaal: Der olie-raffinaderij (RdK) is eigendom van Curaçao. Bovendien loopt het contract met dVSA af. Wil men ‘het belang’ beschermen, onderhandel een nieuw contract!

    Maar duidelijk is dat er partijen zijn (Het Antilliaans Dagblad wordt in het artikel genoemd, en publiceert met regelmaat subjectieve berichten) die al enige tijd proberen ervoor te zorgen dat “binnenlandse onrust in een buitenlands avontuur overslaat”. Echter, hoewel de regio enigzins instabiel is, met zo nu en dan protest en demonstraties, blijft de door deze partijen gewenste reactie uit.

    Indien de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) het geheel niet objectief geresenteerd krijgt, zullen mogelijke conclusies die zij deduceren ook vertekend uitkomen. Historisch zijn de eilanden als als springplank en/of uitwijkplaats door militaire strijdkrachten gebruikt. Bezetting door de Venezolaanse leger van Curaçao of Aruba heeft nooit plaatsgevonden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties