27 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Aggreko’s mogelijk terug

HomeMediaAD | Aggreko’s mogelijk terug
Aqualectra: Verkorte aanbesteding voor extra capaciteit | Jeu Olimpio

Willemstad – Aqualectra hoopt in de eerste helft van komende week een akkoord te bereiken met het Britse bedrijf Aggreko, of mogelijk een andere leverancier van apparatuur voor tijdelijke energievoorziening.

Dat laat Aqualectra-directeur Darick Jonis tegenover deze krant weten. ,,De extra capaciteit is nodig om de continue stroomvoorziening op Curaçao te garanderen en te voorkomen dat per wijk moet worden geschakeld.”

Het zou niet de eerste keer zijn dat Aggreko zakendoet met het Curaçaose nutsbedrijf; de leverancier uit Glasgow, Schotland, heeft eerder in opdracht van Aqualectra generatoren op het eiland geïnstalleerd. ,,Aggreko heeft generatoren in de regio klaarstaan, die hoeven niet van ver te komen, maar we zijn nog in onderhandeling over de prijs”, aldus Jonis, die aangeeft dat intussen offertes bij andere bedrijven zijn opgevraagd. Daarover wil hij niets kwijt, behalve dat het om ‘verschillende offertes gaat’ die ‘begin volgende week zullen kunnen worden beoordeeld’.

Aqualectra kampt momenteel met een tekort aan capaciteit voor de algehele stroomvoorziening. Dit is te wijten aan de relatieve windstilte, waarbij de windmolens aan de noordkant een geringe hoeveelheid energie produceren.

De tien windmolens nabij Tera Kòrá en de vijf windmolens bij Playa Kanoa zijn normaal gezien goed voor een derde van de Curaçaose stroom. Het stroomverbruik is de laatste weken met het stijgen van de temperaturen toegenomen. Het extreem warme weer, waarvoor de Meteorologische Dienst code geel heeft uitgegeven, noopt bedrijven en particulieren de airco aan of hoger te zetten.

,,Vanwege deze situatie is de aanbestedingsprocedure verkort”, zegt de directeur van Aqualectra, die aangeeft zo snel mogelijk met oplossingen te willen komen, zodat de gemeenschap niet meer geconfronteerd wordt met stroomuitval door schakelen. ,,De tijdsdruk is hoog, dat beseffen we heel goed.”

Als een duurzamere oplossing wordt de dieselcentrale van Aqualectra uitgebreid. Dit bevindt zich momenteel in de contractfase, zo laat Jonis desgevraagd weten.

,,Verwacht wordt dat de uitbreiding medio 2018 kan plaatsvinden.”

Begin 2012 stuurde toenmalig premier Gerrit Schotte (MFK) na eerst de toenmalige directie van Aqualectra te hebben weggewerkt, 22 generatoren van Aggreko – die toen door het nutsbedrijf werden gebruikt – terug en beëindigde het huurcontract met het bedrijf. Schotte wilde met de helft van de bespaarde kosten de eenheden op Mundo Nobo weer opstarten. Deze bleken echter al snel sterk verouderd. Deze centrale is dit jaar nog ontmanteld. Het terugsturen van de Aggreko’s door Schotte werd toen door menigeen ‘prematuur’ genoemd. Ook werd er gevreesd voor een stroomtekort; een vrees die later niet ongegrond bleek.

In april 2013 kwamen de aggreko’s weer terug op het eiland, maar alweer ruim een jaar later, in augustus 2014 werden de generatoren bij het verlopen van het contract weer teruggestuurd. Na noodzakelijk onderhoud en nieuwbouw van de installaties aan de Dokweg, werden Wärtsilä-machines naar Curaçao gehaald – vier machines van 35 MW – en werd de gasturbine bij Mundu Nobo van 20 MW vernieuwd. Dit verving de capaciteit van de aggreko’s.

Bron: Antilliaans Dagblad

10 reacties

  1. Het idee van Gerrit de Raaf om 22 Aggreko’s terug te sturen met het smoesje ( leugen) om te besparen voor de bevolking! was een van zijn grote pathologische camelion leugens, Gerrit de Raaf ?wilde Aq dwars liggen en de bespaarde 250.000,00 $ huurkosten pm zelf in zijn zakken hebben en niet anders, dat is puur stelen. en na 7 jaar zitten we nog met de gebakken peren??

  2. Joep schrijft: Maar los van dit, het zou ook goed zijn wanneer de overheid eens eisen aan isolatie gaat stellen. Alle nieuwe huizen verplicht isoleren of aanpassen aan de Tropen. Geen betonnen blokkendozen meer, die er niet alleen foeilelijk uitzien, maar ook nog eens energie vreten omdat het beton niet koud te krijgen is.

    Ik schrijf:
    Ik heb mijn huis op Cur ongeveer vijf jaren geleden gebouwd.
    Ik heb aan de architect gevraagd over mogelijkheden mbt isolatie en andere mogelijkheden om het huis koel te houden en zodoende minder energie etc te gebruiken.
    Wel die oen wist niet waar ik over had.
    Alleen maar nonsense die guy. Een architect die prijzen heeft gewonnen voor leuke designs.
    Een echte Oen. Ik vind hem een waardeloos guy.

    Het is een huis van de traditionele blokken geworden. Want niemand kon met me praten. De aannemer ook niet.

    Er is geen nieuw denken mbt het bouwen op Cur.
    Geen nieuwe materialen, designs etc om het huis koel te houden.
    Dus maar de airco’s full capacity. Dat is de oplossing.
    Dat heeft consequenties voor de electra rekening en deviezen .

    En het wordt alleen maar warmer.
    Geloof me, vroeger was het nog uit te houden op Cur.
    Maar de felle zon van nu is nu moordend.
    Vraag is hoeveel mensen op Cur van de hitte omkomen.

  3. Jonis wist vorig jaar september al dat het dit jaar weer mis zou zijn, want de laatste paar maanden van het jaar is er altijd weinig wind. En nu praat hij over “haast”. Wanbeleid.
    En als we toch zoveel in back-up moeten investeren, waarom dan dubbelop in “groen”? Waarvoor de vuistregel geldt: hoge investering, lage exploitatiekosten. Waar ik overigens m’n twijfels over heb.

  4. Dit krijg je dus wanneer je continu vriendjes zonder enige kennis van zaken op posities neerzet waar hun beslissingen grote impact kunnen hebben op de samenleving.
    Velen bij de overheid hebben geen snars verstand van hun eigen werkzaamheden, doen maar wat en kunnen vooral geen stappen vooruit denken. Het gebrek aan logisch kunnen redeneren is soms zo stuitend dat ik me afvraag wat er in die hersenpan rondgaat ?
    Zelfs een kind op de lagere school had nog kunnen bedenken dat 30 % capactiteit inzetten op windenergie, zonder back up, geen goed idee is. Ook het inzetten op zonne energie gaat ons dan niet helpen en toch lees ik hier weer ideëen over meer zonnepanelen !
    Zonnepanelen zijn leuk, maar helpt ons alleen overdag. Overdag zit 70 % van de bevolking op kantoor oftewel staat thuis de airco uit. Die airco’s gaan alleen aan zodra men thuis komt oftewel eind van de middag en in de avond. Omdat dan de airco’s van de bedrijven nog steeds aanstaan heb je dus in die uren te maken met een tekort aan capaciteit wanneer de wind wegvalt. Zonnepanelen gaan ons daarbij dus totaal niet helpen, tenzij we fors investeren in mogelijkheden de opgewekte energie op te slaan.

    Hoe we het dus wenden of keren, we zullen minimaal 110 – 120 % van de benodigde capaciteit moeten kunnen opwekken op de oude manier. Daarnaast kun je dan nog eens 100 % capaciteit genereren met alternatieve stroomvoorziening (wind, zonne, getijde energie). Dan heb je dus in feite 220 % van de benodigde capaciteit beschikbaar, waardoor het eiland immer voldoende capaciteit ter beschikking heeft.
    Maar los van dit, het zou ook goed zijn wanneer de overheid eens eisen aan isolatie gaat stellen. Alle nieuwe huizen verplicht isoleren of aanpassen aan de Tropen. Geen betonnen blokkendozen meer, die er niet alleen foeilelijk uitzien, maar ook nog eens energie vreten omdat het beton niet koud te krijgen is.

  5. Volkomen eens met Tuna.
    Alles op de eilanden is zoo krakkemikkig (ik hoop dat ik krakkemikkig goed heb geschreven).
    Alles is beneden de maat.

    Nou Curacao is geen venezuela, colombia, trinidad of wat dan ook.
    Wij staan veel beters voor.
    Maar alles had veel maar veel beters gekund.
    Hoe lang zijn wij al bezig met aqualectra ?
    En er is nog steeds geen oplossing.

    Useless people.

  6. Visieloze bende, andere woorden bestaan er niet voor de wijze waarop men hier de bewoners geweld aan doet. Nu zijn er plannen om… het barst hier van de plannen. Dit had gewoon niet mogelijk moeten zijn; zoveel ellende voor ook bedrijven en instanties en voor hen die schade ondervinden door het maar continue alles domweg van en op de lijn te gooien. En dat door iets wat iedere sufferd had kunnen bedenken, te weten dat er tekorten zouden zijn bij windstiltes. Visieloos en hopeloos hier op deze onderontwikkelde klip.

  7. S. Sluit schrijft:
    Maak van het waaigat een overdekte parkeerruimte. Het dak zijn dan zonnepanelen. Gratis stroom en niet afhankelijk van de wind. Zo zijn er vast nog wel meer plekken waar dit mogelijk is.

    Ik schrijf: dat heeft Aruba ook gedaan bij de airport.
    Dat kan bij waaigaat etc ook. Maar het moet wel netter. Die van Aruba is niet mooi gedaan. Probeer het een beetje decente te doen.

    Mike schrijft: ….. de zonnepanelen ook afgekoppeld worden en niet terug mogen leveren aan het net.

    Ik vraag: ik snap niet waarom aqualectra niet terug mag leveren.
    Kun je mij uitleggen waarom ?

  8. Het probleem is dat wanneer Aquaelectra gaat schakelen de zonnepanelen ook afgekoppeld worden en niet terug mogen leveren aan het net. Hierdoor wordt er nog minder energie geleverd. Grappig maar waar…………..

  9. Maak van het waaigat een overdekte parkeerruimte. Het dak zijn dan zonnepanelen. Gratis stroom en niet afhankelijk van de wind. Zo zijn er vast nog wel meer plekken waar dit mogelijk is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties