28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024 02:55

AD | Algemene Rekenkamer kan verder procederen

Regering betaalt helft proceskosten, wetswijziging in de maak | Persbureau Curacao

Willemstad – Hoewel de huidige regering eerder heeft aangekondigd het besluit van interim-kabinet-Pisas – om namens de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) een cassatieverzoek in te dienen tegen UTS – in te trekken, is nu alsnog besloten dit proces voort te zetten.

Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren in de Staten bekendgemaakt.

Ondertussen is ook het proces om de wet te wijzigen, waarmee de bevoegdheden van de ARC bij overheidsbedrijven worden uitgebreid, ingezet en verkeert deze al in een vergevorderd stadium. In januari 2015 uitten de Staten de wens voor een diepgaand onderzoek bij United Telecom Services (UTS) door de ARC. UTS weigerde de ARC echter toegang te verlenen voor een onderzoek en spande een rechtszaak aan.

De ARC is vervolgens zowel door het Gerecht in eerste aanleg als door het Hof in hoger beroep niet in het gelijk gesteld. Beide instanties oordeelden dat de ARC alleen toegang heeft tot ‘het Land en diens organen’ en dat UTS als private onderneming hier niet toe behoort. Een cassatieproces werd ingesteld, maar dit werd vervolgens door het kabinet-Rhuggenaath stopgezet.

Na dit besluit heeft de premier meerdere malen met de ARC gecorrespondeerd, waarbij laatstgenoemde verschillende punten naar voren heeft gebracht en onder andere heeft uitgelegd dat het proces bij de Hoge Raad reeds in vergevorderd stadium verkeerde en dat het stopzetten hiervan het vermogen van de ARC om onderzoek te verrichten bij overheidsbedrijven zou verhinderen.

,,Hoewel de ARC zelf ook heeft aangegeven dat de huidige wet niet duidelijk genoeg is, wil zij de kans zichzelf bij de Hoge Raad te verdedigen en hier vervolgens een eindbeslissing over krijgen”, aldus Rhuggenaath, die vervolgens met advocaten en juristen heeft gesproken over de mogelijke scenario’s.

,,Gezien de reeds gemaakte kosten en de sterke discussies die zowel in de Staten als de gemeenschap in het algemeen oplaaien en vervolgens voor verwarring zorgen, heeft de regering besloten het cassatieproces toch door te laten gaan. Hopelijk brengt dit de nodige rust en duidelijkheid met zich mee.”

De Curaçaose premier benadrukte gisteren nogmaals dat de beste oplossing een wetswijziging is.

,,Enkel op die manier wordt ‘for once and for all’ duidelijkheid geschept over de bevoegdheden van de ARC om onderzoek te verrichten bij overheids-nv’s om zo de integriteit te waarborgen en good governance te garanderen.”

In dat kader liet Gerrit Schotte (MFK) weten dat de wetswijziging bijna klaar is.

,,Vorige week zijn wederom gesprekken gevoerd met de ARC en volgende week zitten onze juristen samen met de juristen van ARC. We hebben aangegeven dat dit dispuut nu al drie jaar duurt en dat het nu afgelopen moet zijn”, aldus Schotte. ,,De controle van de ARC bij UTS moét plaatsvinden.

Uitleg Rhuggenaath over besluit

In de Statenzaal legde Rhuggenaath uit wat tot het besluit van zijn kabinet heeft geleid om in eerste instantie niet verder te procederen tegen United Telecom Services. De premier verwees naar de twee eerdere gerechtelijke uitspraken; zowel in eerste aanleg als in hoger beroep werd de ARC niet in het gelijk gesteld en werd aangegeven dat de onafhankelijke instantie geen bevoegdheid heeft om onderzoek te verrichten bij UTS.

De Staten van Curaçao uitten bijna drie jaar geleden de wens voor een diepgaand onderzoek bij het telecommunicatiebedrijf door de ARC. Zowel het gerecht als het Hof oordeelde dat de ARC alleen toegang heeft tot ‘het Land en diens organen’ en dat UTS als private onderneming hier niet toe behoort. De ARC gaf zelf aan dat er inderdaad bepaalde onduidelijkheden in de wet zijn die ervoor zorgen dat deze geïnterpreteerd kan worden als dat de ARC geen bevoegdheid zou hebben om bij organisaties als UTS onderzoek te verrichten, zo vertelde Rhuggenaath gisteren.

,,Daarom heeft de regering besloten – en dat is nog steeds ons standpunt – dat het beste op dit moment een wetswijziging is. Om alle onduidelijkheid weg te nemen.”

Het was het interim-kabinet van Gilmar ‘Pik’ Pisas, aangestuurd door MFK-leider Gerrit Schotte, die het besluit nam om in cassatie te treden tegen UTS. Pisas machtigde de advocaat toen middels een ministeriële beschikking om de ARC bij de Hoge Raad te vertegenwoordigen.

,,Het is niet gebruikelijk dat de regering kosten van instanties en organen dekt, en dat is zeker niet het geval bij onafhankelijke instanties”, aldus de Curaçaose premier gisteren. ,,De verschillende regeringen hebben steeds de ARC gesteund in het proces tegen UTS, maar het was nooit zo dat de regering de kosten van dit proces zou dekken.”

Bij het aantreden van het kabinet- Rhuggenaath kreeg de premier de rekening van de toezegging van Pisas aan de ARC gepresenteerd: circa 17.000 euro.

,,Er was toen nog geen duidelijk zicht op de additionele kosten en het was ook nog onduidelijk hoe lang dit proces ging duren. Ik beweer geen jurist te zijn, maar uit wat ik heb begrepen kan het proces en daarmee ook de kosten oplopen tot twee jaar. Zelfs dan bestaat de kans dat het terug wordt verwezen naar het Hof hier op Curaçao. Op dat moment hebben we besloten dat het beter is het cassatieproces te beëindigen en het traject tot wetswijziging te steunen”,

zo legt de ministerpresident uit. Hij benadrukt dat het niet de ARC was die had gevraagd om de proceskosten te dekken, maar dat dit door het toenmalige interim-kabinet is toegezegd.

De premier heeft onlangs een brief verstuurd naar de ARC waarin het onafhankelijk orgaan officieel te kennen wordt gegeven dat het cassatieproces doorgaat en dat de additionele kosten worden verdeeld: de regering zal de helft van de kosten voor haar rekening nemen.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. De regering betaald de ene helft, de andere helft van de advocaat kosten kan de ARC in rekening brengen bij de twee toe zeggers van het cassatie proces, en wel te weten en te betalen door Gerrit de (roofvogel) Raaf en Pisas ( Pik ).

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties