AD | Alle pijlen op investeringsklimaat

Bilaterale overeenkomsten voor soepele export- en vergunningsregelingen tussen narcostaten in vergevorderde fase van onderhandelingen | Foto Extra

Willemstad – Het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) heeft haar pijlen gericht op het verbeteren van het investeringsklimaat op Curaçao. De traag werkende administratieve molen wordt aangepakt en tegelijkertijd wordt flink uitgepakt voor het promoten van de exportmogelijkheden van het eiland.

In antwoord op vragen van de Statenleden zei minister Steven Martina (MAN) van MEO dat een commissie ‘Red tape to red carpet’ het eiland aantrekkelijker moet maken voor investeerders. Hij noemde als voorbeeld dat vergunningen sneller worden afgegeven.

Martina erkent dat Curaçao duur is om er zaken te doen, vooral vanwege de hoge kosten voor water, elektriciteit en brandstof. ,,De aanpak van de red tape zal zorgen voor minder oponthoud en bijdragen aan meer efficiency. De kosten voor ondernemers zullen dan afnemen.”

Voor de commissie ‘Red tape to red carpet’ is 198.000 gulden gereserveerd. Curaçao Investment & Export Promotion Agency (Cinex) staat voor 1,8 miljoen gulden op de begroting van MEO. Cinex heeft als belangrijkste taak investeerders en ondernemers naar het eiland te trekken, maar richt zich ook op lokale bedrijven die zaken willen doen in het buitenland. Martina maakte bekend dat zijn ministerie nadenkt over een strategie om de export te stimuleren.

,,We werken aan een National Export Strategy. In mei 2019 is de week van de export en dan presenteren we het plan.” De MEO-minister hecht veel waarde aan bilaterale overeenkomsten met landen in de regio.

,,We zijn in vergaande onderhandelingen met onder andere Colombia, Suriname, de Dominicaanse Republiek en Nederland.”

Bron: Antilliaans Dagblad

6 Reacties op “AD | Alle pijlen op investeringsklimaat

 1. Het valt niet mee om een land te regeren, waar van twee ministers uit het allereerste kabinet op gevangenisstraf zitten te wachten.Waar criminaliteit hoog is , evenals jeugdwerkeloosheid. Waar arbeidsethiek een onbekend verschijnsel is. Waar tientallen kilo’s goud zonder eigenaar aan land komen. Waar honderden kilo’s cocaïne uit een politiebureau verdwijnen. Waar beslag is gelegd op de enige huurder van importantie wat werkloosheid betekent voor 2000 man. Waar geldgebrek heerst op alle fronten. Waar medicijnen bijna op de bon zijn. Waar een regering heen overstap durft te maken naar de nieuwe tijd met Green Town.Waar tienduizenden ongeregistreerde Venezolanen een bestaan zoeken. Waar alles maar voortmoddert en waar geld kan worden geleend al naar behoefte bij het verfoeide Nederland. Welkom op Dushi Korsow.

 2. Joep Meloen

  Red Tape to Red Carpet ??

  Begin eens met het binnen een normale tijd afhandelen van een vergunningsaanvraag. Ik ken nog steeds bedrijven die al meer dan 2 jaar zitten te wachten op hun vergunning. Ze kunnen niet verder omdat ze die vergunning moeten laten zijn bij de aanvraag van hun volgende vergunning.

  Ruggenaath zou het aanpakken, doet hij niet, ook Martina doet niets. Beide figuren hebben geen flauw idee hoe ze het aan moeten pakken, terwijl het zo simpel is als het maar zijn kan.

  Aanvraag vergunning maximaal 3 maanden, daarna wordt vergunning automatisch verleend. Dat spoort de instanties aan om haast te maken met de afhandeling i.p.v. ze onder in de la te flikkeren.

 3. De Rechtsstaat

  Anderhalf jaar aan het roer en enkel en alleen “hot air” van onze (toen bestempelde en campagne voor GZE) redder.

  Hij begrijpt het echt niet.

 4. Fred Schiedam

  Ook het onderwijssysteem moet aan de bak! De klantgerichtheid/klantvriendelijkheid van bedrijfsleven én personeel moet met sprongen omhoog! Het bewustzijn dat jouw salaris wordt betaald uit de portemonnee van de klant is nu absoluut te laag (beter gezegd: afwezig). Een ondersteunende campagne via de media zou wenselijk zijn.

 5. Wat moeten we met die landen Marlon !
  Volgens mij had Martina weer een droom .
  Het is weer vreemd , heel vreemd
  Martina lag in zijn tuintje en sliep .
  Toen kwam er een engel die riep
  Martina je moet nu ontwaken .
  Om een betere investeringsklimaat te maken .

 6. We zijn in vergaande onderhandelingen met onder andere Colombia, Suriname, de Dominicaanse Republiek.

  Klinkt wel als een dooie mus.
  Dat zijn geen landen die ons kunnen helpen.
  Die hebben zelf grotere problemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *