28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Ander verhaal Gijsbertha over memo

HomeMediaAD | Ander verhaal Gijsbertha over memo
Minister Kenneth Gijsbertha: geen wetten overtreden | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN) zegt, twee maanden nadat de kwestie rond kandidaat-minister Neysa Schoop-Isenia begon te spelen, dat hij het gewraakte memo van de Centrale Bank over haar heeft ontvangen in het kader van een voortgangsrapportage over de Girobank in verband met de noodregeling.

,,In het kader van de Landsverordening toezicht bank- en kredietwezen (Lbk) moet de minister op de hoogte blijven van de noodregeling en daarover regelmatig gerapporteerd worden”, aldus Gijsbertha in de Staten, waar gedebatteerd werd over de geheimhoudingsplicht van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). Het is de eerste keer dat de bewindsman deze verklaring geeft.

Het uitlekken van dit memo heeft er uiteindelijk toe geleid dat de kandidaat-minister zich terugtrok. Het memorandum bevat informatie over Schoop-Isenia, hoewel deze informatie nimmer met haar is gedeeld en zij er ook nooit op heeft kunnen reageren.

De persoon in kwestie heeft vorige maand bij de Landsrecherche aangifte gedaan tegen op dat moment interim-president van de CBCS, Leila Matroos-Lasten. Zij had op 22 maart via mail, met als onderwerp ‘Memo Neysa Schoop-Isenia’, het memo gestuurd naar Gijsbertha.

Op de vraag aan de minister of de informatie over het memo op zijn privé-mailadres is ontvangen, antwoordt hij bevestigend. ,,Toen de nieuwe regering werd aangesteld, hebben wij allemaal onze privé-mailadressen uitgewisseld. Dat we het mailadres van de overheid niet gebruiken, daar zijn redenen voor waar ik nu niet op in ga. Maar we communiceren dus met onze privé-mailadressen, die beschouwd kunnen worden als officiële communicatiekanalen”, zo legt Gijsbertha nader uit. Hij vertelt dat hij het memo ‘ongevraagd’ heeft ontvangen van de toenmalige interim-president van de CBCS.

Als collega van partijgenoot Schoop-Isenia heeft Gijsbertha deze informatie gedeeld met haar. ,,Ik heb de informatie niet met derden gedeeld. Schoop-Isenia is geen derde. Als je er het woordenboek op naslaat, dan is een derde een niet-betrokken partij. Schoop-Isenia is een betrokken partij die direct of indirect als zodanig ook geïdentificeerd kan worden. Ik heb het document niet illegaal ontvangen, het is ook geen illegaal document en ik heb geen wet overtreden. Ik ben dus ook niet medeplichtig.”

Over wetten gesproken, de minister kreeg er heel wat voor de voeten geworpen. Hij kreeg vragen over overtreding van de Landsverordening bank- en kredietwezen, het Centrale Bankstatuut en de geheimhoudingsplicht, de screeningswet, de Landsverordening Materieel Ambtenarenrecht (LMA), de Landsverordening Openbaarheid van Bestuur (LOB) en de Staatsregeling.
,,Ik ben geen onderdeel van de CBCS, dus heb daar niets mee te maken; ook heb ik als minister niets te maken met de screeningswet; de LMA, daar val ik als minister niet onder; de LOB is van toepassing op de samenleving die informatie wenst over het regeringsbeleid en ik ben niet degene die kan oordelen of er gehandeld is in strijd met de Staatsregeling. Ik heb geen enkele wet overtreden”, verklaarde hij bij herhaling.

Op de vraag waarom hij niet gehandeld heeft tegen Matroos-Lasten, antwoordt Gijsbertha: ,,Een directeur kan geschorst of ontslagen worden volgens het Bankstatuut. Er is op dit moment een intern onderzoek gaande, uitgevoerd door de Raad van Commissarissen (RvC) zoals het Bankstatuut voorschrijft, en ik kan hier niet op vooruit lopen. Een minister kan een aftreden van een Centrale Bank-president niet eisen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

  1. (….) Dat we het mailadres van de overheid niet gebruiken, daar zijn redenen voor waar ik nu niet op in ga. Maar we communiceren dus met onze privé-mailadressen, die beschouwd kunnen worden als officiële communicatiekanalen (….)

    Los van de inhoud van het bericht; wat is hier aan de hand? Kennelijk heeft de minister dus meer vertrouwen in de dienstverleners Gmail, Hotmail en Yahoo.

  2. Minister Kenneth Gijsbertha heeft een lading boter op zijn kop.
    Heeft als RVC van UTS vergunningen ten behoeve voor sms to win en voor one line cambling aan De Geus
    Hij is niet integer helpt zijn vriendje in het kwaad Dos Santos om zijn miljoenen verkregen zwart geld onder PSB bank te deponeren.
    Nu de Centrale Bank debacle.

  3. Of het volgens de regels is gegaan is voer voor juristen, maar het memo heeft wel voorkomen dat de niet integer Neyse Amnesia minister is geworden.

    Substance over form.

    Hulde daarvoor aan de Centrale Bank.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties