28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Aqualectra zet bevolking op verkeerde been’

HomeMediaAD | ‘Aqualectra zet bevolking op verkeerde been’
anthony-casperson-aqualectra
Aldus oud-Aqualectra directeur Anthony Casperson

Willemstad – Met haar uitleg over de vermeende redenen voor de stroomschaarste, zet Aqualectra de gemeenschap van Curaçao op het verkeerde been. Dat meent oud-Aqualectra-directeur Anthon Casperson.

Eerder deze week verklaarde het nutsbedrijf dat de stroomschaarste heel januari zal aanhouden. Als reden voor de schaarste gaf Aqualectra: vier machines waren defect en tot overmaat van ramp viel een andere machine ook uit. CRU levert slechts 10 tot 20 procent van de totale capaciteit die met Aqualectra is afgesproken. Ook is er niet voldoende wind waardoor niet gerekend kan worden op productie van de windmolens.

In een uitgebreide reactie op zijn Facebookpagina stelt Casperson dat de opgegeven redenen niet logisch zijn. ,,Het feit dat het bedrijf vier machines tegelijkertijd in onderhoud heeft, kan een signaal zijn dat de productiemix van het bedrijf niet correct is. In het verleden heb ik uitgelegd dat deze productiemix gebruikmaakt van te veel machines van kleinere capaciteit (kleiner dan 9 MW).” Volgens de oud-Aqualectra-directeur wordt er geen rekening gehouden met de behoefte waaraan voldaan moet worden. ,,Momenteel heeft het bedrijf ongeveer zestien machines met een capaciteit van minder dan 9 MW. Dat is ongeveer 116 MW met een gemiddelde van 7,3 MW per machine. Deze machines en anderen moeten voldoen aan een stroombehoefte die tijdens de piekuren wel 108 en 128 MW bereikt.”

De wijze waarop het noodzakelijk en betrouwbaar vermogen wordt berekend, is gebaseerd op onder andere N-2 en een ‘lost of load probability’ van niet meer dan 10 uur per jaar, zo stelt Casperson. N-2 betekent dat het bedrijf altijd één machine in onderhoud heeft en dat het kan voorkomen dat twee machines uitvallen wegens een storing. Lost of load probability is de target die door het bedrijf gesteld wordt van het gemiddelde aantal keren en uren dat een klant in een jaar tijd stroomstoring mag ervaren. ,,Omdat er in de huidige productiemix van Aqualectra 16 kleine machines zijn met een totale capaciteit van 116 MW, is het logisch dat zich een situatie kan voordoen waarbij meerdere machines ‘off grid’ raken omdat ze in onderhoud zijn”, aldus Casperson.

Volgens het persbericht van Aqualectra zijn er momenteel vier machines in onderhoud en is een vijfde wegens een storing nu ook defect. ,,Met andere woorden: het bedrijf erkent dat er op dit moment geen betrouwbare capaciteit is van stroomproductie.”

In het kader van het plan 2030 is er rekening gehouden met de realisatie van vier nieuwe eenheden met ieder een capaciteit van 17 MW om de centrales te Mundu Nobo te vervangen, zo stelt de voormalige directeur van het nutsbedrijf. ,,Dit zou in totaal een capaciteit zijn van 68 MW, maar het bedrijf heeft aan de Dokweg slechts vier kleine machines van 8,7 MW geplaatst, goed voor in totaal 35 MW en daarna is de centrale te Mundu Nobo ontmanteld. Hier is dus sprake van een tekort van 33 MW; een tekort dat noodzakelijk is om als back-up te dienen voor CRU en de windmolens.”

Een andere reden voor de stroomschaarste zou zijn dat CRU niet genoeg stroom voor Curaçao produceert. Casperson vindt het belachelijk dat dit argument gebruikt wordt, want – zo stelt hij – de gebruiker heeft een contract met Aqualectra en niet met CRU. ,,Het beleid van Aqualectra was altijd om voor de volle 100 procent voor een back-up te zorgen voor de levering van CRU. ,,Rekening houdend met het contract tussen CRU en Aqualectra, is CRU niet verplicht capaciteit te leveren aan Aqualectra, maar wel stroom te leveren wanneer dit beschikbaar is. Met andere woorden: Aqualectra weet drommelsgoed dat het niet altijd kan rekenen op deze capaciteit.”

Ook het argument van de windmolens wordt door Casperson afgeschoten. ,,Belachelijk. Je kan de wind niet de schuld geven. Je moet gewoon altijd zorgen voor voldoende back-up voor de windmolens”, aldus de voormalige directeur van Aqualectra. ,,We hebben bovendien de laatste tijd gehoord dat er plannen zijn voor de uitbreiding van het windmolenpark. We weten nu al dat dan ook de capaciteit van de conventionele back-up moet worden uitgebreid. Hier hebben we echter niets van gehoord. Betekent dit dat het probleem van stroomlevering in 2017 – wanneer het windmolenpark is uitgebreid – nóg groter wordt? Dat is ook niet logisch.”

Wat volgens Casperson wél logisch is en wat door de gemeenschap begrepen moet worden, is dat de directie van Aqualectra en haar aandeelhouders moeten accepteren en erkennen dat het beleid van de afgelopen jaren niet effectief is. ,,Door dit beleid bevinden we ons in deze huidige situatie”, aldus de oud-directeur van Aqualectra. ,,We moeten ook erkennen dat BTP&U niet over de nodige expertise beschikt om deze situatie goed in te schatten en dus niet in de positie verkeert om de regering in dit geval van advies te voorzien.”

Volgens de berekeningen van Casperson is er een schaarste van tussen de 20 MW en 29 MW aan conventionele productiecapaciteit. De nodige investeringen moeten zo snel mogelijk worden geanalyseerd en gerealiseerd, zo meent de oud-directeur. ,,Hierbij moet ook rekening worden gehouden met het feit dat we reeds zestien kleine machines hebben en dat deze situatie verbeterd moet worden zodat we een effectievere en betrouwbare productiemix hebben.” Ook moet volgens hem rekening worden gehouden met het feit dat er machines zijn die al bijna 20 jaar oud zijn en die in de komende vijf tot tien jaar tijd moeten worden vervangen. ,,Dit proces moet op tijd beginnen om het geld dat hiervoor nodig is te sparen. Zo’n project om het productieregime voor stroom uit te breiden zal zeker twee jaar in beslag nemen. Dit proces moet dus vandaag beginnen en niet morgen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

  1. Geheel eens met de analyse van Joep Meloen, privatisering is geen oplossing, zelfs een recept voor erger. De uit de USA over de wereld waaiende mode van privatisering van infrastructuur sinds de jaren ’70, heeft geleid tot anders, zeker niet tot beter. In Zuid Amerika zijn er recente voorbeelden van mensen die afgesloten zijn van drinkwater en in Spanje van mensen die afgesloten zijn van stroom voor verwarming, met de dood tot gevolg. Gas, water, electra, telecom, transport, digitaal betalingscicuit zijn allen voorbeelden van infrastructuur in het gezamenlijk belang van de gehele bevolking, essentieel voor stabiliteit en ontwikkeling, die daarom in publiek eigendom dienen te zijn en niet dienen te worden overgeleverd aan kapitalistisch gewin en economische kolonialisatie.

    Nog niet zo lang geleden behoorde Aqualectra tot het neusje van de zalm in de Caraïben en Latijns Amerika. Zoals de heer Casperson aangeeft heeft beleid sinds 10-10-10 van directie en de overheid als aandeelhouder gezorgd voor de huidige armzalige toestand.

    Meer dan triest is ook, dat geen aandacht is geschonken aan rapporten van interne adviseurs met visie en strategie voor Aqualectra als facilitator van zonne energie. Een gemiste kans voor al een groot aantal jaren, die nog steeds kan worden opgepakt.

    Terwijl er productie tekorten zijn, worden er gelijktijdig miljoenen over de balk gegooid aan een risicovol project als “intelligente meters” en het met fictief voordeel vervangen van de eigen bedrijfssoftware door kostbare, inflexibele, maar modieuze SAP software. Voor zeker dat laatste project geld, dat hoe eerder dat  dat wordt afgekapt, deste lager de schade. Het inhalen van achterstallig onderhoud op de eigen bedrijfssoftware kost aanzienlijk minder.

  2. Rens,

    We hebben nu nog een iets betere situatie, maar zit er inderdaad niet ver van af. Onderhoud wordt nu wel gedaan, maar veel te laat. Logisch nadenken is er niet bij en men rekent zich helemaal rijk door capaciteit verkeerd te berekenen.
    Echter, wanneer je dit bedrijf overdraagt aan een privaat bedrijf en vervolgens niet controleert, geen checks inbouwt, dan ben je klaar voor de volledige ondergang.
    Nu weten we al dat controle hier gewoon niet bestaat. Daar zijn we te lui voor, daar hebben we geen zin in en wanneer we een politicus wat geld toeschuiven zorgt hij er ook nog voor dat er 100 % zeker niemand komt kijken.
    Maar, we weten ook dat het eiland niet zonder electriciteit kan, dus weet ieder commercieel bedrijf ook 100 % zeker dat de overheid ALTIJD met geld over de brug zal komen om de boel draaiende te houden. Daarnaast weet men ook dat ze nimmer boetes zullen krijgen oftewel men krijgt een vrijbrief om het bedrijf leeg te halen. En omdat we hier nooit met gerenommeerde partijen werken kunnen we er donder op zeggen dat we tarieven van 1 NAF per kwh gaan krijgen en vervolgens continu uitval.

    Wil men de electriciteits voorziening goed regelen dan moet de overheid dit in eigen hand houden, maar korte metten gaan maken met alle pastechi’s en politieke benoemingen. Echter, gezien de mentaliteit van vrijwel iedereen op dit eiland zal dit niet gaan gebeuren. Dus blijven we met een slecht functionerend bedrijf, met veel stroom uitval, maar hopelijk geen algehele black outs.
    Dus ja, dit is geen goede oplossing, maar beter dan je huid verkopen aan criminele uitbaters.

  3. Joep, je beschrijft de situatie de we nu ook hebben, dus veel erger kan het niet worden na privatisatie. Goede contracten kunnen een bedrijf verplichten tot het leveren van welk product dan maar ook, boete clausules met behoorlijke financiële consequenties helpen daarbij. Na privatisatie zijn we van een hoop porkeria af welke je ook beschrijft betreffende overheidsbedrijven.

  4. Privatiseren is absoluut een no-no op dit eiland. Dan kun je op de vingers van 1 hand uittellen hoe dat spelletje gespeeld gaat worden.
    1. Commercieel bedrijf neemt gehele productie en distributie over.
    2. Men kleedt het bedrijf uit om de winst te maximaliseren.
    3. Onderhoud en vervanging wordt uitgesteld
    4. Incidentele stroomstoringen zullen overgaan in bijna complete black outs.
    5. Overheid moet ingrijpen middels financiële injecties en overname.

    Zo gaat het hier op Curacao immer en zo zal het altijd blijven gaan. Bij de bouw van de BOO zou alles prima zijn geregel, in werkelijkheid werd totaal geen onderhoud gepleegd, resultaten beken. Insel air zelfde laken een pak.

    Maar ja, zolang men overheidsbedrijven blijft zien als bron van gratis geld voor familie en vrienden zal er niets verbeteren.

    De oplossing voor het eiland, om het stroomprobleem op korte termijn op te lossen is het weer verhogen van het tarief voor teruglevering van electriciteit uit zonnepanelen. Aqualectra hoeft dan geen investering te doen, dat doen de particulieren, zij doen ook het onderhoud en Aqualectra krijgt op een goedkope manier extra capaciteit.
    Dat geeft Aqualectra de lucht om de eigen productie weer op orde te brengen.

  5. Privatiseren van nutsbedrijven is geen zekere optie.
    Bij privatisering komen bedrijven om winst te maken, dat wordt dan verwezelijkt door geen/minder onderhoud te plegen.
    Ook worden ‘buitengebieden’ minder goed bediend (te hoge kosten).
    Op diverse locaties in de wereld al te zien. Een eisenpakket neerleggen is mooi maar hoe ga je dat afdwingen.

    Grootste problemen zijn m.i.
    – Politieke benoemingen (zoals Rens aangeeft).
    – Gebrek aan visie (overgang van fosiele brandstoffen naar zonne en wind energie, overgang naar 220V/50Hz in 2020 (hoor je niets meer van)).
    Bedrijf aanpassen aan de verandeende wereld, teruglevering omarmen ipv tegenwerken).
    – Te grote overhead (te veel directeuren).
    – Enorm lekverlies. Wordt al jaren over gesproken maar wordt nauwelijks iets aan gedaan want de consument draait er toch voorop.

    Dus :
    Stabiel en doortastend management aanstellen (politieke benoemingen stoppen!)
    Visie ontwikkelen (meerjarenplan) en publiseren en ook uitvoeren.
    Kosten lekverlies niet meer automatisch doorbelasten consumenten maar elk jaar minder laten doorbelasten zodat er een prikkel is voor het bedrijf om dit aan te pakken. En zonder verbetering – zeker geen bonussen !
    Electra – capaciteit uitbreiden naar behoefte en betere planning onderhoud.
    Hoe te betalen : wellicht door uitgifte aandelen of investering overheid (ten slotte is het een een vereiste om de economie naar een hoger peil te trekken!).

  6. Privatiseren de hele handel, dan is de regering bemoeienis over, de politiek heeft er geen greep meer op want het is langzamerhand wel bewezen dat overal waar onbenullen als commissaris neer worden gezet op basis van het “vriendje’ zijn, dat het slecht gaat met zo een bedrijf. Een eisen pakket op tafel leggen waar een privé bedrijf aan moet voldoen, en er verder vanaf blijven. Iedere nieuwe regering hier gaat weer de voorgangers zijn beslissingen en dergelijke terugdraaien en teniet doen en de eigen agenda en zijn geldmeesters dienen. Daar moeten we vanaf zeker als het om nutsbedrijven gaat. We hebben ook vwb elektriciteit zo langzamerhand toch wel bewezen het niet helemaal te snappen gezien de veelvuldige storingen en continue tekorten en de te korte blik vooruit.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties