AD | Aruba beperkt in opvang

Premier Evelyn Wever-Croes | Antilliaans Dagblad

Oranjestad – Aruba heeft maar beperkte middelen om een eventuele toename van de vluchtelingenstroom uit Venezuela op te vangen. Voor het toenemend aantal asielaanvragen wordt extra personeel getraind.

Vandaag wordt het spannend aan de grens van Venezuela met Colombia waar interim-president Juan Guaidó probeert internationale hulp binnen te krijgen. ,,Mocht dit de crisis verergeren en krijgt Aruba als dichtstbijzijnd Europees grondgebied een massale toestroom van vluchtelingen, dan is het geld zo op om hen op te vangen.” Dat zegt premier Evelyn Wever-Croes tegen Caribisch Netwerk.

Er zit 1,9 miljoen florin in het crisisbestrijdingfonds. Het plan is om Venezolanen op het eiland voor een periode van drie tot zes maanden op te vangen. Als het langer duurt, dan hoopt Aruba op afspraken met andere landen om de vluchtelingen door te sturen. Landen die al interesse hebben getoond, zijn Canada, Australië en Guyana.

,,Afhankelijk van het geld dat we krijgen, kunnen we 250 tot 500 mensen opvangen”, zegt de premier, die Nederland gevraagd heeft om financiële steun. Maar Nederland helpt alleen met technische bijstand, zoals trainingen door de IND voor het afhandelen van de vele honderden asielaanvragen waar Aruba dit jaar mee overspoeld wordt.

Tot 2016 kreeg het eiland gemiddeld twee tot vier aanvragen. In 2017 steeg dit aantal naar 22; in 2018 naar 300 en dit jaar is het aantal asielaanvragen de 300 al gepasseerd. IND traint nu tien mensen die het team moeten versterken. Maar daarna is er nog meer deskundigheid nodig, omdat Venezolanen ook door mensenhandelaren geronseld worden. ,,Dat betekent dat de asielaanvragen extra nauwkeurig onderzocht moeten worden”, zegt de premier. ,,Wij staan dit onder geen beding toe.”

Doordat Venezuela de grenzen heeft gesloten met de ABC-eilanden, kan Aruba ook geen illegale Venezolanen meer uitzetten. Ze hebben wel een meldplicht. De Arubaanse premier is op de hoogte dat er schrijnende gevallen zijn op het eiland, zoals het Rode Kruis Nederland deze week meldde. Maar ze zegt dat je die kritiek van de hulporganisatie ook in de context moet zien:

,,Ze zijn net een inzamelingscampagne gestart voor Venezolaanse vluchtelingen en ik las dat ze nog niet veel geld hebben binnengekregen. Op Aruba heeft het Rode Kruis dertig bedden en er is maar één persoon die nu in de opvang verblijft.”

De kritiek van het Rode Kruis dat in Ecuador de gevluchte Venezolanen zich veiliger voelen dan die op Aruba waar ze bang zijn voor uitzetting en in onzekerheid verkeren over de asielprocedure, vindt premier Wever-Croes niet helemaal terecht.

,,Je kunt de situatie in die landen niet vergelijken. Er is wel een achterstand in asielaanvragen die we straks met extra mensen gaan wegwerken. Maar we moeten ons als bevolking ook bewust zijn van de gevolgen als we mensen uitlokken om hier te komen en dan aan hun lot overlaten.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *