AD | ‘Asfalt uit asfaltmeer geen afval’

‘ALR heeft nooit op Curaçao geldende wettelijke regels overtreden’ | Jeu Olimpio

Willemstad – ,,Uit een vergaand onderzoek, zoals uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau EcoVision, is gebleken dat het asfalt uit het asfaltmeer geen afval is maar een aardolieproduct.”

Dat stelt de directie van Asphalt Lake Recovery (ALR) in een reactie op de publicaties de afgelopen dagen. De publicatie betreffen voornamelijk artikelen in de Belgische media, zoals de Gazet van Antwerpen, die stelden zich te baseren op informatie afkomstig van het Antwerpse gerecht. Dat gerecht richt zich vooral op een onderzoek naar Oilchart International, een bedrijf in België dat producten afneemt van ALR.

Oilchart verklaart in een gisteren uitgebracht perscommuniqué dat meerdere Belgische autoriteiten, waaronder het Openbaar Ministerie, de afdeling Milieuhandhaving, de minister voor Leefmilieu, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij en de Milieu-inspectie Antwerpen ‘hebben bevestigd dat de olie die Oilchart International geïmporteerd heeft uit Curaçao geen afvalstof is’.

In de reactie van Asphalt Lake Recovery aan het Antilliaans Dagblad, verstuurd door Karel Aster, tekent ALR protest aan tegen de optekening door de Belgische krant van de zinsnede ‘het grote milieuschandaal rond Asphalt Lake Recovery’:

,,ALR heeft nimmer de op Curaçao geldende wettelijke regels, normen en voorwaarden op welk gebied dan ook overtreden. ALR is hier ook nimmer voor veroordeeld. Van een milieuschandaal is dan ook absoluut geen sprake”.

Het is onduidelijk of Aster namens de directie dit ook heeft laten weten aan de redactie van de Gazet. Maar alle opmerkingen van ALR zijn in reactie op het artikel van het dagblad in Antwerpen. Zoals deze: ,,Er heeft nimmer een zwendel tussen Oilchart Antwerpen en ALR Curaçao plaatsgevonden; alles is volgens de op Curaçao geldende wettelijk regels en voorwaarden uitgevoerd en afgehandeld.”

Verder: ,,Het is ALR niet bekend dat er ‘zwaar kankerverwekkende c.q. petrochemische afvalstoffen in het door haar verwerkte verdunningsmiddel (diluent, gasolie etc.) is toegevoegd door Oilchart Antwerpen. Alle door ALR aangekochte en verwerkte grondstoffen zijn op basis van een door onafhankelijke surveyers bepaalde specificatie ingekocht en ook weer als fuel (stook)olie aan haar internationale klanten verkocht. Deze specificaties vermelden geen schadelijke stoffen welke op Curaçao wettelijk verboden zijn.”

Bron: Antilliaans Dagblad

6 Reacties op “AD | ‘Asfalt uit asfaltmeer geen afval’

 1. Ik mag toch aannemen dat het “onafhankelijke bedrijf Eco Vision” gevestigd op C, ook heeft geconstateerd dat er in het meer van zo’n 62 hectare, volgestort met ongeveer 1,2 miljoen ton drijvend asfalt, olie, giftig zuurteer ligt. Dat er (blauwe) asbest ligt op het industrieterreintje open en bloot. Maar hoe vervuild de diepere bodemlagen zijn, en of dit gebied ooit nog enigszins schoon kan worden blijft toch een vraag. Hoe is het eigenlijk ooit afgelopen met dat NL bedrijf dat zo’n 20 jr geleden begon met de verwijdering van het asfalt? Ik heb wel begrepen dat de verwerking ervan niet rendabel was. Recycling Nederland en Nuon hadden meen ik ook plannen om nwe energy op te wekken.
  Maar goed wat Aster nu eigenlijk bedoelde te zeggen met zijn brief is mij een raadsel.

 2. Woehaa, dommer dan dom kan hier dus ook nog !

 3. Er heeft nimmer een zwendel tussen Oilchart Antwerpen en ALR Curaçao plaatsgevonden; alles is volgens de op Curaçao geldende wettelijk regels en voorwaarden uitgevoerd en afgehandeld.”
  Logisch als er geen adequate wetgeving is en de oeverheid een oogje toeknijpt. Handel is handel en geld is geld.

 4. Trots op Curaçao

  Lol 🙂

 5. Karel-:)

 6. Lol
  Zakkenvuller Jarel Aster spreekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *