AD | Asielverzoek Venezolaanse deserteur

Advocaat Achim Henriquez

Willemstad – Op Curaçao is afgelopen week officieel een verzoek tot politiek asiel ingediend bij minister van Justitie Quincy Girigorie (PAR) voor een Venezolaanse man van 19 jaar die gedeserteerd is uit het leger.

,,Er is mij vanuit het ministerie toegezegd dat ik antwoord krijg, en ik verwacht dat dit een toewijzing is, maar mocht ik vandaag dat antwoord nog niet binnen hebben, dan ben ik genoodzaakt een voorlopige voorziening te verzoeken bij de rechter om uitzetting te voorkomen. De man vreest voor zijn leven en kan om die reden niet het land uitgezet worden, zoals met zoveel illegale Venezolanen gebeurt”, aldus advocaat Achim Henriquez (foto) die zich met de zaak bezighoudt.

,,Het gaat hier om een specifiek geval en niet om een economische vluchteling”, zo legt hij nader uit, ,,want het is een deserteur uit het Venezolaanse leger. Doorgaans geldt desertie als een strafbaar feit. Als deze jongeman, die op dit moment in de barakken van de politie vastzit, teruggestuurd wordt, is hij zijn leven niet zeker. Een economische vluchteling die teruggestuurd wordt zal met rust gelaten worden in Venezuela, maar met betrekking tot deze man heeft Curaçao een verantwoordelijkheid te dragen.”

De Venezolaan heeft informatie met betrekking tot gemanipuleerde computers die gebruikt zijn bij de laatste verkiezingen in het land. De man vroeg zijn ontslag aan, maar omdat andere personen die bij de computermanipulatie betrokken waren, spoorloos verdwenen, vluchtte hij naar Curaçao.

In de brief naar de minister wordt gewezen op het door Curaçao geratificeerde vluchtelingenverdrag. Bij gebrek aan lokale wet- of regelgeving met betrekking tot vluchtelingen en asielzoekers is er ook geen asielbeleid. De advocaat voert aan dat Curaçao, net als het hele Koninkrijk, onderworpen is aan de werking van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) waarin staat dat niemand mag worden onderworpen aan folteringen of aan wrede, onmenselijke, onterende of vernederende behandelingen of bestraffingen.

Ook heeft Curaçao in 2014 deelgenomen aan de bijeenkomst in Brazilië ter ere van het dertigjarig bestaan van de Verklaring van Cartagena, en zich daar verbonden aan de Verklaring van Brazilië ter bescherming van de rechten van vluchtelingen en asielzoekers.

Verder beroept Henriquez zich op het gewoonterecht waarbij Curaçao erop hoort toe te zien dat niemand die zich op het eiland bevindt, ongeacht of deze persoon hier legaal of illegaal is, in de positie wordt gebracht dat hij of zij wordt of zal worden blootgesteld aan marteling of wrede behandelingen of bestraffingen.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 Reacties op “AD | Asielverzoek Venezolaanse deserteur

 1. Abram Mossel schreef;
  “Af en toe denk ik wel eens, van God wanneer doe je mijn kaart in jouw prik klok, heb ik eindelijk rust.”

  Niet bepaald een prettige gedachte. Ik bespeur hier toch geen (serieuze) doodswens? 😲
  Mag een mens moe worden van het leven, of levensmoe zijn?

 2. Abraham Mossel

  @ Jos ik geef je 100% gelijk, maar van Plasje kan je niet anders verwachte, het is een op naaier en drop lul 1 eerste klas. Het feit is , dat als je vervolgt wordt je haggie van je familie en je zelf probeert te redden, al is het met eigen leven. stam familie van Abraham Mossel zijn , Hartog de Boer, Tijmietje, Isac, Krant, Lenie, Sara, Jacob, jacobus, Roosje, ome Bram etc, etc allemaal gratis onder de doch mogen gaan. Af en toe denk ik wel eens, van God wanneer doe je mijn kaart in jouw prik klok, heb ik eindelijk rust.

 3. Onvoorstelbaar stupide reactie.
  Historisch slecht op de hoogte, vooral gezien het feit dat door de vele melennia heen militairen zijn gevlucht die waardevolle info hadden – vooral vanachter het vm ijzeren gordijn.
  Als we het hier te moeilijk vinden – diplomathiek gezien dan zou NL zeker bijdrage moeten kunnen leveren.
  Maar dat iemand zo’n wanstaltige post plaatst geeft eigenlijk de mentaliteit van een reaguurder aan.

 4. Lees ik dit goed? Moet deze man asiel krijgen? Het gaat hier om een deserteur, een landverrader. Militairen leggen een eed af dat ze voor volk en vaderland zullen sterven als het nodig is en zodra het hen heet onder de voet wordt slaan ze op de vlucht. Als pacifist ben ik niet zo naïef om te denken dat Maduro uit zichzelf opstapt, deze man is getraind om te schieten, het Venezolaanse volk heeft hem nodig. Ik heb liever een dode held dan een levende lafaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *