28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Asielzoekers in aantocht

HomeLandenArubaAD | Asielzoekers in aantocht
Aantal aanvragen baart regering zorgen: Dossier Venezuela te zwaar voor KPC

Willemstad – Het aantal Venezolanen dat asiel aanvraagt op Curaçao is sinds juni vorig jaar fors gestegen.

De regering beschikt over informatie dat er inmiddels rond de 200 asielzoekers zijn geregistreerd bij de vluchtelingenorganisatie UNHCR, en de overheid ziet zich genoodzaakt voorbereidingen te treffen voor opvang.

De Raad van Ministers is voornemens 4,5 miljoen gulden te storten in een crisisfonds om de opvang van vluchtelingen in een tentenkamp te kunnen bekostigen. Een voorstel hiertoe is ingediend bij het ministerie van Financiën. Dat schrijft premier Eugene Rhuggenaath, in de hoedanigheid van minister van Algemene Zaken, aan de voorzitter van de Staten.

Deze had de regering gevraagd naar een reactie op de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko), dat van 14 tot 16 juni 2017 in Den Haag plaatsvond. Het ministerie van Algemene Zaken is daarna verzocht een schriftelijke update te geven over de situatie in Venezuela.

Premier Rhuggenaath geeft aan, dat de voorbereidingen voor opvang van vluchtelingen ‘gestaag blijven doorgaan’. ,,Er zijn afspraken gemaakt met het Rode Kruis. Dat beschikt over tenten, om snel een aantal mensen te kunnen opvangen. Er is een gebied aangewezen dat gebruikt kan worden voor het inrichten van een tentenkamp.”

Ofschoon nog niet duidelijk is hoeveel Venezolanen in aanmerking willen komen voor asiel, baren de recente, nog niet officieel ontvangen cijfers hem grote zorgen, zegt premier Rhuggenaath. ,,Het betreft aanmeldingen die door UNHCR zelf zijn geregistreerd, buiten de nieuwe procedure in ons land om. Deze nog onofficiële cijfers laten een enorme toename zien van het aantal aanvragen voor asiel sinds juni vorig jaar.”

Vertegenwoordigers van de UNHCR waren destijds op Curaçao, en de premier heeft de indruk dat zij mensen uit met name Venezuela hebben aangespoord om zich te registreren voor een aanvraag van asiel. ,,Indien de berichten kloppen, dan heeft dit een sterk aanzuigende werking.”

De gegevens van asielzoekers waarover de UNHCR beschikt, worden vergeleken met data op Curaçao, en daarna wordt bekeken welke personen op de lijst in aanmerking zouden kunnen komen voor doorverwijzing naar UNHCR voor een formeel onderzoek naar een eventuele asielzoekersstatus.

Premier Rhuggenaath geeft aan, dat Curaçao nog geen sluitende afspraken kan maken voor opvang van mensen omdat de financiële dekking van de kosten niet geborgd is. ,,Er is vanuit het ministerie van Financiën nog geen uitspraak gedaan over het voorstel van een crisisfonds ter waarde van 4,5 miljoen gulden.”

Er is wel al een aantal oefeningen georganiseerd, zo maakt de premier bekend. ,,Binnenkort wordt met collegae van Binnenlandse Zaken een oefeningsplan voor opvang en evacuatie besproken. De bedoeling is dat een dergelijke oefening in het eerste kwartaal van 2018 als multidisciplinaire samenwerking met internationale partners wordt uitgevoerd.”

Dossier Venezuela te zwaar voor KPC

Het Korps Politie Curaçao (KPC), dat is belast met de bewaking van de landsgrenzen, beschikt over onvoldoende capaciteit voor de handhaving van de toelating en uitzetting van ongedocumenteerde vreemdelingen. Dat schrijft premier Eugene Rhuggenaath in zijn brief aan de Staten en aan de Vaste Commissie voor Koninkrijksrelaties en Interparlementaire Relaties.

,,Het KPC doet haar best om ongedocumenteerd verblijf op Curaçao te beperken. Er worden verrassingsacties gehouden bij diverse snacks. Mensen worden opgepakt en binnen zeer korte tijd gedeporteerd. Door beperkingen kan het KPC haar capaciteit niet blijven inzetten voor het speuren naar ongedocumenteerden. Bovendien vormt dit een grote belasting op de begroting van het KPC. Het kost enorm veel tijd en geld.”

Politiewoordvoerder Reginald Huggins legt desgevraagd uit, dat ongedocumenteerde vreemdelingen die bij hun aanhouding in het bezit blijken van drugs of wapens worden voorgeleid aan de hulpofficier van justitie, als verdachten van een strafbaar feit waarop voorlopige hechtenis staat. Ook mensenhandelaars, de kapiteins van de boten die Venezolanen naar Curaçao vervoeren, riskeren celstraf, zegt Huggins.

,,Maar het is niet eenvoudig om te achterhalen wie de kapitein is. Zodra een boot door de kustwacht wordt aangehouden gaat de kapitein tussen de andere mensen aan boord zitten, wetende dat niemand in de groep hem durft aan te wijzen. De politie ondervraagt alle arrestanten en probeert er op verscheidene manieren achter te komen wie de verantwoordelijke is. In die verhoren gaat veel tijd zitten, het kost de politie veel extra werk.”

Ook het vervoer van de arrestanten, ofwel naar de politiecellen in Barber of in de gevangenis SDKK, of naar de illegalenbarakken op het terrein van de gevangenis, kost het korps extra tijd, geld en mankracht, zegt Huggins.

,,Het overgrote deel van de illegalen kan binnen twee of drie dagen gedeporteerd worden. Het vliegtuigticket betalen ze zelf, of hun familie stuurt geld, of ze hebben op het eiland een ‘sugar daddy’ die het voor hen betaalt. Meestal is het binnen een paar dagen geregeld, en dan krijgt de politie een lijst met namen van mensen die naar de luchthaven moeten worden gebracht om te worden gedeporteerd. In een enkel geval duurt het langer voordat mensen terug naar hun land gaan, mensen die meer dan een week in de illegalenbarak verblijven zijn uitzonderingen.”

Sinds 2013 is het aantal Venezolanen dat door het KPC is verwijderd, elk jaar verdubbeld: van 66 personen in 2013 naar 123 in 2014, naar 245 in 2015, en naar meer dan 500 in 2016. Vorig jaar ging het om meer dan 1.000 Venezolanen. Dat staat in schril contrast met het aantal gedeporteerde Jamaicanen, de op een na grootste groep, die vorig jaar uit 74 personen bestond. Ook werden vorig jaar 65 Colombianen en 55 Dominicanen het land uitgezet.

Premier Rhuggenaath: ,,Aangezien het KPC diverse andere programma’s heeft voor de handhaving van de openbare orde, gaat de capaciteit die ingezet wordt voor de aanpak van ongedocumenteerden ten koste van onder meer de bestrijding van criminaliteit op het eiland.”

De toestroom van Venezolanen naar Curaçao draagt ook bij tot criminaliteit op Curaçao, zo verklaart de minister-president, die zich baseert op informatie van de Directie Risicobeheersing en Beleid (DRR) en de recent ingestelde Taskforce Ongedocumenteerden.

,,Vorig jaar heeft de kustwacht 273 keer weten te voorkomen dat illegalen vanuit een boot aan land kwamen, en heeft daarbij 10 vuurwapens, 50 pakken munitie en 65 kilo drugs onderschept.”

Aan het eind van het jaar kon daar de confiscatie van vier boten, een grote hoeveelheid wapens en munitie aan toegevoegd worden, zo schrijft Rhuggenaath. ,,En zelfs twee handgranaten.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties