AD | Aureos blijft strijden voor windmolens

De Aureos Group blijft strijden

De Aureos Group blijft strijden

Willemstad – De Aureos Group blijft strijden tegen de manier waarop de regering en nutsbedrijf Aqualectra de bouw van nieuwe windmolens heeft aanbesteed. Vorig jaar al beschuldigde het bedrijf de overheids-nv van een voorkeursbeleid. Het zou onder een hoedje spelen met NuCapital door onderhands de werkzaamheden aan de huidige beheerder te gunnen. Volgens Aureos wordt de gemeenschap hierdoor benadeeld, omdat de plannen voor uitbreiding van het windpark op Terá Kòrá niet de meest gunstige plek is. Daardoor krijgt de consument straks hogere stroomtarieven dan nodig is. Aqualectra bestrijdt dat.
Aureos wilde inschrijven op het nieuwe project en heeft besprekingen gevoerd met Aqualectra en Bureau Telecommunicatie, Post & Utilities (BTP&U). Door een Landsbesluit werd de openbare aanbesteding gestopt en vervangen door een onderhandse aanbesteding. Afgelopen donderdag vond er een hoorzitting plaats van de bezwarencommissie van het ministerie van Financiën. Advocaat Rob Blaauw bestreed daar de zienswijze van de overheid dat een nieuwe partner altijd duurder uitpakt. Hij toonde berekeningen van onafhankelijke deskundigen waaruit blijkt dat het voorstel van Aureos een gunstiger productieprijs oplevert dan de tarieven van NuCapital.
Een groot verschil tussen het plan van NuCapital en dat van Aureos is volgens de laatste dat de opbrengst op Terá Kòrá tussen 35 en 40 procent ligt, terwijl dat op Koraal Tabak boven de 80 procent ligt. Voor Aqualectra betekent een extra opbrengst van 55 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar voor een windmolenpark van 15 megawatt. NuCapital rekent voor uitbreiding op Terá Kòrá een prijs van 22 cent per kWh, Aureos voor Koraal Tabak 17 cent. De extra productiekosten voor de 55 miljoen kWh met dieselgeneratoren, bovendien geen groene stroom, kost ook nog een 10 miljoen gulden. Het totale nadeel over de concessieperiode van 30 jaar kost dat de gemeenschap 375 miljoen gulden, aldus Aureos. Het bedrijf eist dat er alsnog een openbare aanbesteding komt en overweegt anders een schadeclaim in te dienen.
Directeur Darick Jonis van Aqualectra zegt desgevraagd niet inhoudelijk te kunnen reageren omdat de zaak nog onder de rechter is. ,,Ik kan alleen zeggen dat Aqualectra altijd streeft naar de goedkoopste en betrouwbaarste productiemix. En goedkoop wil niet altijd zeggen dat het ook betrouwbaar is.” Hoe het staat met de voorbereidingen van de uitbreiding van het windmolenpark op Terá Kòrá kan hij om dezelfde reden ook niet zeggen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “AD | Aureos blijft strijden voor windmolens

  1. De capaciteitsfactor heeft niets met een lokatie te maken. De capaciteitsfactor wordt vooral bepaald door de keuze van rotordiameter en generatorvermogen en heeft in principe niets te maken met de gemiddelde windsnelheid.
    Het is volstrekt niet logisch dat het op Koraal Tabak veel harder waait dan op Tera Kora. De wind komt op beide plaatsen zonder enig obstakel van uit de zee.
    De 22 cent per kwh is de huidige prijs van het bestaande park op Tera Kora, dat zal ook bij de uitbreiding door NuCapital lager worden.
    Volgens mij is Aureos nooit van plan iets te bouwen maar zoekt een mogelijkheid om een schade claim in te kunnen dienen. Het persbericht getuigt niet van enige kennis van windenergie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *