AD | Babel: Pellicano 6 juni gehoord

De Italiaanse officier van justitie Roberto Pellicano

Willemstad – De Italiaanse officier van justitie Roberto Pellicano zal als het goed is op 6 juni via een conference call door het gerecht als getuige gehoord worden in de zaak Babel van Gerrit Schotte en zijn partner Cicely van der Dijs.

Het Hof van Justitie houdt een slag om de arm waar het gaat om de datum van 6 juni.

,,Er kan altijd nog iets veranderen”, zo laat de woordvoerder desgevraagd weten. Ondanks dat de Italiaan gehoord wordt, blijft het vonnis voor ambtelijke corruptie in de zaak Babel onherroepelijk, zo is eerder door het gerecht aangegeven. Schotte wil met het verhoor ‘bewijzen’ dat (leden van) het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao niet naar waarheid hebben geverbaliseerd, alsmede

‘dat een vooraanstaand lid van het OM destijds een ambtsedig procesverbaal in strijd met de waarheid heeft opgesteld, alsmede bij de rechter-commissaris niet naar waarheid heeft verklaard’.

Volgens Schotte is het strafrechtelijk onderzoek Babel onder valse voorwendselen gestart.

In 2012 was in Italië een onderzoek gaande naar de op Sint Maarten woonachtige gokmagnaat Francesco Corallo en waren er stukken gevonden die betrekking hadden op Schotte. Daarover zou toenmalig advocaat-generaal van Curaçao Anthon van der Schans een e-mail ontvangen hebben van het Italiaanse OM. Van der Schans is toen samen met een collega naar Milaan afgereisd en heeft daar op 19 december 2012 van de Italiaanse officier van justitie Pellicano enkele documenten ter inzage gekregen. Het ging hierbij om twee facturen van het bedrijf Vanddis, gericht aan Betplus Giocolegale Ltd te Rome, het bedrijf van Corallo. Pellicano zou aan de verdediging van Schotte een andere versie van het verhaal hebben verteld en daarom wil Schotte dat hij nu gehoord wordt.

Schotte zal er geen mindere straf voor krijgen, maar de getuigenis zou wel kunnen leiden tot de eis om schadevergoeding van het Land ‘uit hoofde van een onrechtmatige overheidsdaad wegens leugenachtige verklaringen’.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *