AD | Bedrijven actief zonder hindervergunning

‘Afhandeling aanvragen loopt achter’ | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Op Curaçao is op dit moment het merendeel van de bedrijven actief zonder de vereiste hindervergunning. Het gaat om nieuwe organisaties, maar ook om toko’s, supermarkten, restaurants en hotels die al jaren bestaan.

Dat komt doordat de uitvoeringsorganisatie Milieu en Natuurbeheer van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) te weinig personeel heeft om de aanvragen op tijd af te handelen. Dat zegt Gabriel Murray, sectordirecteur Landbouw, Milieu en Natuur, desgevraagd. ,,De afhandeling van vergunningaanvragen loopt enorm achter door het personeelstekort.”

Vorige week dinsdag 12 november verschenen in het Antilliaans Dagblad dertien advertenties van het ministerie van GMN waarin onder het kopje ‘bekendmaking’ evenzoveel bedrijven werden genoemd die ‘een verzoek hebben ingediend ter verkrijging van een vergunning ingevolge de Hinderverordening Curaçao (AB 1994 nr. 40)’. Wie bezwaar wil maken moet dat binnen een maand schriftelijk laten weten.

Bekende namen die genoemd worden in de serie advertenties zijn bijvoorbeeld: de twee vestigingen van Delifrance te Saliña en Bloempot, Don’s Icecream Shop in Rif Fort, Grand Café De Heeren en Kunuku Aqua Resort. Ook Zakito District Cooling te Piscaderabaai – dat diepzeewater gebruikt om hotels in de omgeving en het Curaçao Medical Center van koele lucht te voorzien – wacht nog op de toekenning van een hindervergunning.

Door nu in een keer een groot aantal bekendmakingen te publiceren hoopt de uitvoeringsorganisatie de inzageperiode ‘met de huidige bezetting in goede banen te kunnen leiden’. De bedoeling is dat de betreffende aanvragen nog dit jaar worden afgehandeld.

Murray bevestigt dat het ontbreken van de vergunning ‘strikt genomen’ een reden is om een zaak te sluiten. Maar volgens de sectordirecteur is ‘het merendeel van de bedrijven op Curaçao operationeel zonder hindervergunning’, terwijl zij die volgens de wet wel moeten hebben.

Om de procedure in de toekomst te verkorten werkt de uitvoeringsorganisatie Milieu en Natuurbeheer aan een ‘standaardvergunning’, zegt Murray. Daarin is een standaardpakket met voorwaarden opgenomen waaraan organisaties in eenzelfde sector, zoals restaurants en hotels, zich moeten houden.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *