26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Belastingdienst is ‘t beu

HomeMediaAD | Belastingdienst is ‘t beu
Achterstand aanslagen en inning belasting | Extra

Willemstad – Na acht jaar wachten, vinden de hoofden van de Inspectie der Belastingen en de Landsontvanger dat het tijd wordt een eigen beleid te gaan voeren om de respectieve organisaties op orde te krijgen.

Er is een grote achterstand ontstaan in het uitsturen van belastingaanslagen en ook de Landsont-vanger laat noodgedwongen geld op straat liggen. Dat stelt zowel Jamila Isenia, hoofd Inspectie der Belastingen als Alfonso Trona, hoofd van de Landsontvanger Curaçao tegenover het Antilliaans Dagblad.

,,Na 10 oktober 2010 zou er een fusie plaatsvinden tussen in elk geval de Landsontvanger, de Inspectie der Belastingen en de Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB) met mogelijk ook nog de Directie Fiscale Zaken en de douane. Experts construeerden een geheel Nieuwe Belastingorganisatie (NBO) en daarna werd het wachten en nog eens wachten. We konden geen besluiten nemen, stuurden onze mensen wel op cursussen en namen tijdelijk personeel in dienst op contractbasis. We durfden geen mensen in vaste dienst te nemen, want met een grote fusie op komst, zouden er weleens te veel mensen kunnen zijn.

Het gevolg is dat we nu met een structureel tekort aan personeel zitten. Gepensioneerden die doorwerkten houden ermee op, en mensen die al drie jaar op contract werken, mogen niet blijven of moeten in vaste dienst aangenomen worden”, aldus Isenia die vaststelt dat het NBOtraject nimmer officieel gestopt is. Vanuit de regering is echter wel aangegeven dat dit traject niet doorgezet wordt. Trona:

,,Het doet veel pijn. Het is zo frustrerend. Want wij wachten al jaren op projecten waarvan we niet weten of ze doorgaan.”

Beide hoofden geven aan dat zij nu ten einde raad hebben besloten een eigen reorganisatie in gang te zetten. Isenia: ,,I’m on my own. Waren er in 2010 nog dure experts met een grote reorganisatie bezig, ik moet het nu zelf doen, voor mijn eigen organisatie. Als ik dat eerder had geweten, dan was ik daar al jaren geleden aan begonnen. Behalve de organisatie in kaart brengen, moet ik nagaan wat ik aan personeel nodig heb.

Dan begint er eerst een interne sollicitatieprocedure en mocht dat niet voldoende personeel opleveren, dan moet ik eerst toestemming krijgen om personeel van buiten aan te trekken. Het is aan langdurig proces.” Ook Trona onderschrijft dit proces. Gevolg is dat wat betreft de Inspectie een grote achterstand is ontstaan in het uitsturen van de aanslagen voor de inkomstenbelasting.

,,Nu gaat juni 2017 de deur uit terwijl we volgens ons eigen beleid al het vierde kwartaal moeten verwerken. Er is vanwege de begrotingsproblemen geen geld om een inhaalslag te maken”, aldus Isenia. Trona stelt dat wat betreft de Landsontvanger het geld op straat blijft liggen. ,,We hebben onvoldoende personeel om agressief het belastinggeld te innen”, zo legt hij uit.

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

  1. Ze leren het daar nooit met omhoog gevallen bij gebrek aan beter personeel. Heb je je zaken netjes afgehandeld, krijg je een jaar later weer de deurwaarder aan de deur, kan je overnieuw beginnen, dien je netjes elke 6 maanden een bezwaarschrift in, krijg je nooit antwoord maar wel weer die deurwaarder. Je bent beter af zonder belasting dienst tax free voor alle burgers hebben ze gelijk geen extra klaplopers meer nodig.

  2. hmm geen wonder dat er veel geld op straat ligt met Trona zonder veel kennis van zaken met max middelbare school opleiding zomaar hoofd kon worden hij had zeker zijn huidskleur en haren mee,zegt men.belastinggeld op straat want ze houden bepaalde figuren uit de wind.wij hebben pech ze sturen gelijk een deurwaarder aan de deur.

  3. De macamba heer en dame die bij de belastingdienst op consultantbasis werken maken er een grote puinhoop van.

    Waarschijnlijk bewust, want zolang hun projecten niet af zijn kunnen ze hun torenhoge consultantsuurtarieven in rekening blijven brengen.

  4. Grappig figuur Trona, kon hoofd van de ontvanger worden met alleen een middelbare schoolopleiding.

    Als ik naast mijn fulltime job een hoerentent zou runnen, zou ik op staande voet ontslagen worden, maar Trono runt al jaren met goedvinden van alles en iedereen de hoerentent Vichy’s bij de stoplichten Kareldoormanweg / Santarosaweg.

  5. En het belastinggeld dat binnenkomt kieperen de zogenaamde politici met bakken tegelijk over de balk of vullen er hun eigen zakken mee, of die van vriendjes en familie.
    Geen wonder dat de gemiddelde burger totaal geen belasting wenst te betalen.
    Nos mes por roepen we iedere keer ?
    Het eiland naar de knoppen helpen, daar zijn we inderdaad goed in.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties