AD | Belastingdienst weer optimaal

Op dit moment wordt er volgens Gijsbertha een inventarisatie uitgevoerd van documenten die niet en wel beschadigd zijn na de brand bij Groot Kwartier.

Willemstad – De belastingdienst zal vanaf volgende week weer optimaal functioneren als ook het personeel en de werkzaamheden van de afdelingen in het belastingkantoor die brandschade hebben geleden tijdelijk ondergebracht zijn.

Ongeveer 40 personeelsleden van de afdeling Deurwaarderij en nog een kleine afdeling zullen ondergebracht worden in het oude gebouw van de ambulancedienst (Cems) in Emmastad. En zo’n 50 personeelsleden van de afdeling Invordering en Factuur zullen ondergebracht worden in het oude gebouw van het Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV) in Brievengat

. ,,Dan is de hele Belastingdienst – andere afdelingen zijn eerder ondergebracht bij Cpost (kassafunctie), Blue Nap (comptabele afdeling), de Sociale Verzekeringsbank (motorrijtuigen- en zegelbelasting) – weer in functie”, aldus Alfonso Trona, hoofd Landsontvanger Curaçao.

Het goede nieuws is volgens Trona dat over enkele maanden (korter dan een half jaar) de gehele Belastingdienst ondergebracht wordt in één gebouw, voor een periode van anderhalf à twee jaar. Om welk gebouw het gaat, zal volgende week officieel worden bekendgemaakt.

,,Dat het om een tijdelijk onderkomen gaat, heeft ermee te maken dat de minister van Financiën, Kenneth Gijsbertha (MAN) al besloten heeft dat er een nieuw gebouw voor de Belastingdienst gebouwd wordt”, zo voegt Trona eraan toe. Op dit moment wordt er volgens hem een inventarisatie uitgevoerd van documenten die niet en wel beschadigd zijn na de brand bij Groot Kwartier.

Trona vervolgt: ,,In samenwerking met het Nationaal Archief van Curaçao worden de beschadigde documenten zo veel mogelijk hersteld. Het archief heeft hier ervaring mee. Het gaat voornamelijk om dwangschriften, beklagopdrachten en verzoekschriften voor uitstel die bij de brand beschadigd zijn geraakt. Eerdaags worden de werkzaamheden dus weer opgepakt met de onbeschadigde documenten en de beschadigde documenten die weer zijn hersteld.”

Er is na de brand prioriteit gegeven aan het herstellen van de dienstverlening en de administratie. Trona meldt dat er geen achterstand is ontstaan in het innen van de belastingen de afgelopen maanden omdat dit grotendeels automatisch gebeurt. Er is dus alleen achterstand ontstaan in het innen van belastinggelden via de deurwaarder en de andere afdelingen die beschadigd zijn na de brand.

Eind augustus woedde er een brand in het belastingkantoor aan de Regentesselaan in Groot Kwartier. De minister heeft eerder in de Staten aangekondigd dat dit gebouw gesloopt zal worden.

Bron: Antilliaans Dagblad van 19 oktober 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *