31 C
Willemstad
• woensdag 8 mei 2024

Extra | Journaal 7 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, May 6, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, May 3, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 3 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 2, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Beperkte illegale migratie’

HomeMediaAD | ‘Beperkte illegale migratie’
‘Geen concrete aanwijzingen voor grote vluchtelingenstroom”

Willemstad – Hoewel de zorgen op de eilanden over de toestroom van illegale Venezolaanse migranten met de dag groeit, is er volgens Nederland nog steeds sprake van een ‘beperkte illegale migratie’ naar het Koninkrijk.

Dat stellen de Nederlandse ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Buitenlandse Zaken Ronald Plasterk en Bert Koenders in een brief aan de Tweede Kamer. In de eerste zes maanden van 2017 heeft de kustwacht 122 migranten onderschept, zo meldt het tweetal. De ministers stellen dat de autoriteiten van de (ei)landen van het Koninkrijk zich zorgen maken over het aantal illegale Venezolanen op de eilanden.

,,Ook is binnen het Koninkrijk al geruime tijd nauw contact gericht op het ontwikkelen van een crisisplan mocht het toch tot een forse toename van migranten komen”, aldus Koenders en Plasterk. Daarbij wordt opgemerkt dat niet alle illegalen aankomen per boot. ,,Zoals eerder aangegeven betreft het grootste deel van het probleem de zogenaamde illegale ‘overstay’, waarbij men op legale wijze het land binnenkomt, maar vervolgens niet terugkeert aan het einde van het toegestane verblijf.

De autoriteiten van Aruba en Curaçao trachten de komst van illegale immigranten te ontmoedigen via onder andere een geïntensiveerde inzet op opsporing, handhaving en uitzetting. Sinds 2016 heeft de kustwacht haar patrouilles geïntensiveerd.”De kustwacht beschikt over een walradarsysteem op de Benedenwindse Eilanden dat de inzet van de varende en vliegende eenheden ondersteunt, zo melden de ministers.

Op het Reddings- en Coördinatiecentrum op marinebasis Parera wordt met gebruik hiervan toezicht gehouden op de wateren rond de eilanden en wordt hiermee een ‘significante bijdrage’ geleverd aan het detecteren van smokkelboten uit Venezuela.

Op bijna wekelijkse basis maakt de kustwacht melding van illegale Venezolanen die op een boot onderweg naar Curaçao zijn aangehouden. Deze krant publiceerde gisteren nog over een bootje dat door de kustwacht werd aangehouden met aan boord 26 ongedocumenteerde Venezolanen.

Hierover stellen Plasterk en Koenders: ,,Hoewel sprake is van een toename van het aantal aangehouden illegale immigranten ten opzichte van voorgaande jaren, zijn er op dit moment geen concrete aanwijzingen die duiden op een aanstaande grote vluchtelingenstroom.”

Verlenen asiel niet wettelijk vastgelegd

De toelating van vreemdelingen betreft een landsaangelegenheid en valt in het land Curaçao onder de politieke verantwoordelijkheid van de minister van Justitie van Curaçao. Dat stellen Plasterk en Koenders in de brief aan de Tweede Kamer.

Er is geen wetgeving op Curaçao met betrekking tot het verlenen van asiel. Wel is Curaçao gehouden aan artikel 3 van het Europees Verdrag voor de bescherming van de Rechten van de Mens (verbod op onmenselijke behandeling). ,,In het geval van een asielverzoek op Curaçao is de procedure dat de overheid in contact treedt met het Rode Kruis en de UNHCR.

Asielzoekers dienen een asielaanvraag in bij de UNHCR, door tussenkomst van het Rode Kruis Curaçao dat de aanvragen registreert en een eigen administratie bijhoudt”, aldus de ministers. Gedurende dit onderzoek wordt de asielzoeker het land niet uitgezet.

Tijdens de onderzoeksperiode ontvangt de asielzoeker een document van de UNHCR dat aangeeft dat een verzoek tot asiel is ingediend en dat onderzoek naar de status van de vreemdeling gaande is. De asielzoeker krijgt toegang tot het land voor de periode waarin de asielprocedure via UNHCR loopt. Dit is een gedoogstatus maar geen (tijdelijke) verblijfsvergunning.

Indien de asielzoeker door de UNHCR wordt erkend als vluchteling, zal de UNHCR hem/haar voordragen voor hervestiging in een derde land. Door de International Organization for Migration (IOM) wordt hulp geboden om te zoeken naar een veilig onderkomen in het buitenland, derhalve niet op Curaçao, zo geven de ministers aan.

Op Aruba is de asielprocedure wel wettelijk vastgelegd en is het land aangesloten bij het Protocol Vluchtelingenverdrag (1967) en het EVRM.

In Caribisch Nederland en dus Bonaire zijn het Vluchtelingenverdrag en het EVRM van toepassing.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

  1. De IMO biedt hulp bij het zoeken naar een veiligonderkomen in een derde land, ‘derhalve niet op Curacao’ (volgens deze ministers). Wat nu als dat derde land niet wordt gevonden? Een loze ‘garantie’ dus van deze ministers.

  2. De politiek in Nederland ziet nooit problemen als het illegalen betreft.de problemen laten ze gewoon voor de burgers die hebben dan pech gehad.pas daarna ziet de politiek met verbazing toe op het probleem en neem dan weer maatregelen die nergens op slaan maar wel leuk klinken

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties