27 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Beslag voor 636 miljoen dollar

HomeLandenArubaAD | Beslag voor 636 miljoen dollar
Isla raffinaderij | Bea Moedt

Willemstad – De rechter op Curaçao heeft toegestaan dat voor een totaalbedrag van ruim 636 miljoen dollar op olie of olieproducten en banktegoeden van PdVSA gedurende driemaal een periode van 30 dagen na het eerste beslag mag worden herhaald.

,,Dit uit het oogpunt van een behoorlijke rechtsbeding”, schrijft de beslagrechter onder het verlof tot beslaglegging van vrijdag 4 mei.

Hoewel Isla en PdVSA de kaken stijf op elkaar houden is de beschikking nu in handen van het Antilliaans Dagblad nadat deze krant daar met klem om had gevraagd bij het gerecht, mede omdat er zoveel verwarring en misinformatie was. De openbaarheidsvereiste staat voorop, had het gerecht in eerste instantie gesteld, maar er moest ook rekening worden gehouden met de verschillende belangen. Zo was het toegestane verlof eerder nog niet helemaal uitgevoerd.

Het betreft het verzoek tot het verlenen van verlof voor conservatoir beslag onder derden, op roerende goederen, op aandelen, en om beslag te mogen leggen op alle dagen en uren plus het aanstellen van een bewaarder. Het verzoek is van ConocoPhillips Petrozuata bv (CPZ), een Nederlandse vennootschap die een 100 procent dochtermaatschappij is van ConocoPhillips Company in Delaware in de Verenigde Staten. Voor CPZ treden lokaal de Curaçaose advocaten Karel Frielink en Jaap Maris van het kantoor BZSE op.

De zogeheten gerekwestreerden zijn Petróleos de Venezuela SA en dochter PdVSA Petróleo SA in Caracas, Venezuela. ConocoPhillips Petrozuata verzocht – ter verzekering van de vordering – verlof om conservatoir beslag te leggen op:

-Al hetgeen de Curaçaose overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) aan PdVSA verschuldigd is of zal worden, alsmede alle roerende zaken, althans aandelen in roerende zaken, die onder RdK berusten en die toebehoren aan PdVSA, waaronder in het bijzonder olie of olieproducten eigendom van PdVSA die in opslag worden gehouden bij of zich bevinden op het terrein van RdK;

-Verder de lading olie of olieproducten in eigendom van PdVSA aan boord van een hele reeks schepen waarvan ConocoPhillips aanneemt dat die binnenkort de haven van Curaçao dan wel binnen de twaalf mijlszone bevinden. Het gaat dan om Afra Oak (Navig8 Pte Ltd); Europride (Eurotankers Inc.); Ocean Elegance (International Andromeda); Sonangol Kalandula (Stena Sonangol Suexmax Pool); Icargo (PdV Marina SA); British Cygnet (BP Plc); Jag Punit (Great Eastern Shipping Co Ltd); Pericles (Dynacom Tankers Management Ltd.); en Lone. Star (Stealth Maritime Corp SA).

-Alle gelden, vorderingen, waardepapieren en/of roerende zaken die PdVSA heeft of zal verkrijgen op Girobank International aan de Scharlooweg en Blue Bank International in Zeelandia Office Park.

-En tot slot: beslag op alle gelden, vorderingen, waardepapieren en/of roerende zaken die PdVSA heeft of zal verkrijgen op Refineria Isla (Curazao) in Emmastad, waaronder in het bijzonder olie of olieproducten eigendom van PdVSA die in opslag worden gehouden op de terreinen van Refineria Isla.

ConocoPhillips zal ‘op korte termijn’ een verzoek tot tenuitvoerlegging van het arbitraal vonnis, waarbij op 24 april de Internationale Kamer van Koophandel (ICC) ten gunste van Conoco heeft geoordeeld, indienen in onder meer Curaçao, Bonaire, Sint Eustatius en Aruba. Een dergelijke ‘exequaturverzoek’ is overigens al op 26 april in Nederland ingediend bij het gerechtshof in Den Haag.

Vooruitlopend op het verlof om het arbitraal vonnis te executeren wilde ConocoPhillips haar mogelijkheid om te executeren zeker stellen middels het leggen van beslag op vermogensbestanddelen van PdVSA.

Eerder werd door Daren Beaudo, director media relations and crisis communications van ConocoPhillips, tegenover het Antilliaans Dagblad en ook verschillende internationale media gemeld dat het ICC-scheidsgerecht had bepaald dat het om 2 miljard dollar gaat. Wellicht is dit wereldwijd het geval.

Uit het verlof van de Curaçaose rechter blijkt dat het in verband met CPZ en PdVSA ruim 489 miljoen dollar (te vermeerderen met rente) aan te betalen schadevergoeding betreft. In het verzochte verlof melden de advocaten dat de vordering ruim 636 miljoen dollar beloopt. De beslagrechter staat dit toe met de vaststelling van de termijn voor het instellen van de eis in hoofdzaak op drie maanden.

Bron: Antilliaans Dagblad

18 reacties

  1. @ Marlon,

    Geen van de buitenlandse investeerders was een bedreiging voor Venezuela en een internationaal hof (van de wereldbank) heeft al in 2013 aangegeven dat het nationaliseren illegaal was.
    Dan kun jij wel vinden dat Venezuela het recht had om dit te doen, maar behalve in Venezuela denk ik niet dat je veel steun voor je standpunt zult vinden in de rest van de wereld.

  2. De arbitragecommissie in Parijs heeft terecht positief geoordeeld vw het beslag Conocophilips.
    Ik begrijp alleen niet dat Ruggenaath zegt hij verwacht dat het ook met Curoil gaat gebeuren.
    Niet goed ‘aan te nemen’ zonder dat je de ballen ergens verstand van hebt.

  3. De beslaglegging van 75 miljoen door 24 inwoners onder de rook van Isla en de Stichting Smoc konden er ook wel bij die hebben ook recht op een schade vergoeding.
    En waar blijft Inselair?

  4. Joep schrijft:
    De olie behoort ons niet toe, die is van Venezuela en zij moeten 2 miljard USD aan ConocoPhillips betalen en dat is geheel terecht. Men heeft namelijk voor een veelvoud van ConocoPhillips gestolen.

    Ik schrijf:
    Neen Joep. Klopt niet. Onteigenen mag. Als het in landbelang is, als het als staatsbveiligheid gaat, dan mag het. Als er een vergoeding tegenover staat, dan ksn het. Chavez had gelijk. De verhoudingen waren in het nadeel van venezuela.
    Conoco wilde 20 milj. Ze kregen 2 milj.
    Total, Repsol hebben allemaal moord en brand geschreeuwd . Maar ze hebben de deal van Chavez aangenomen.
    Conoco wilde niet mee spelen. Die wilde hard ball spelen.
    20 milj is slechts twee geworden.
    En die zullen wij nooit meer in Venezuela zien. Het goed ook.
    Geef hun hun 2 milj en vete pal carajo.

  5. @ Ericlapas,

    Ik ben blij dat jij niet in de regering zit of het uberhaupt voor het zeggen hebt. We leven in een rechtstaat en dat houdt in dat de rechterlijke macht gescheiden is van de wetgevende en uitvoerende macht.
    De rechter uit zijn huis gaan halen ???? Waar haal je deze onzin gvd vandaan ?

    Er is een uitspraak van een internationaal gerecht en die heb je gewoon te respecteren. Daar is geen keuze van ‘ik vind de uitspraak niet leuk dus hou ik me er maar niet aan’.
    Bovendien is de uitspraak niet tegen ons gericht, maar tegen PdVSA. Wanneer Chavez en Maduro zo dom zijn om alles maar te nationaliseren en geen moment na te denken over de mogelijke gevolgen daarvan dan is dat hun probleem. Ook jij zou niet zomaar toezien dat jouw eigendommen worden gestolen door een ander. Dan stap jij ook naar de rechter en verwacht je dat de uitspraak van de rechter wordt gerespecteerd.

    De olie behoort ons niet toe, die is van Venezuela en zij moeten 2 miljard USD aan ConocoPhillips betalen en dat is geheel terecht. Men heeft namelijk voor een veelvoud van ConocoPhillips gestolen.

    En onze brandstofvoorraad ?
    Als je op had gelet wist je dat Curoil heeft geïnvesteerd in een afgedankte olietanker. Die ligt, volbeladen, voor de kust van Aruba. Dat is geen olie van Venezuela, dat is brandstof van Curoil. Zodra dat scheep leeg is kan het schip weer naar een locatie varen (bv de VS) waar het schip weer kan worden geladen. Dat kun je tot in de lengte der dagen volhouden, dus in principe hoeven we hier niet zonder brandstof te komen zitten.

  6. Volgens @Pukkie, moeten wij bezorgt zijn of er geen benzine gebrek zal ontstaan. Zelf ben ik daar niet bang voor, het zou voor het milieu goed zijn als de benzine op de bon gaat. De volgende generatie zal ons erg dankbaar zijn.

    Toch wil ik meedenken voor de mensen die zoals altijd de auto niet kunnen laten staan. Is Petrobas wel in beeld geweest bij het MDPT team? Behalve dat Petrobas wereldwijd actief is, zijn er ook verhalen over corruptie en steekpenningen dus wat dat betreft zou Petrobas prima hier passen.

  7. Hoe gaat dat er uit zien als binnenkort geen benzine meer wordt geproduceerd. Heeft de Curaçaose regering daar voorzieningen voor getroffen bij externe leveranciers? Gaat benzine en diesel binnenkort niet meer kosten dan in Nederland? Hoe lang pikt de bevolking dat? Wanneer staat Curacao weer in brand? Deze vragen zijn belangrijker dan je afvragen wat te doen met rechters die rechtspreken.

  8. Blijkbaar kan hier op Curaçao alles, het lijkt wel een grote hoerenkast. Deze rechter zou in Venezuela aan zijn haren zijn huis uitgesleept worden en op plaza Hugo Chavez, uitgekleed worden en standrechtelijk geëxecuteerd worden. In tegenstelling hier op Curaçao, lijkt het alsof wij hier murv geworden zijn, zelf landverraad laat ons koud.

  9. @ Marlon

    Venezuela en de PdVSA hebben nergens tegoeden, ze hebben inderdaad alleen maar schulden. Venezuela produceert niet veel meer, het enige dat men heeft is olie. Echter, olie die reeds is betaald door China en Rusland (middels het afbetalen door Venezuela van de leningen) valt niet onder het beslag. Dus alleen olie en eigendommen buiten de grenzen van Venezuela komen in aanmerking voor een beslag en ja, dan blijft er niet veel over dan de olie op de eilanden.
    ConocoPhillips zou natuurlijk ook kunnen proberen beslag te laten leggen op tegoeden in Venezuela, maar dat zal het regime daar niet toestaan. Die hebben zichzelf al buiten de wet geplaatst en lappen alle regels en wetgeving gewoon aan hun laars.
    Dan kunnen we natuurlijk hard gaan roepen dat het onrechtvaardig is en dat het een gemene streek is van ConocoPhillips om de ISLA plat te leggen. Maar het is niet het probleem van ConocoPhillips dat onze raffinaderij alleen maar met olie uit Venezuela werkt. Het is ook niet het probleem van ConocoPhillips dat velen hierdoor op straat komen.
    Wanneer iemand iets van jou steelt dan wil je daar ook een vergoeding voor hebben en dan zal het jou ook een rotzorg zijn of de familie van de dief nog wel kan eten of drinken.

    Dit beslag is volledig te wijten aan het gedrag van Chavez en Maduro. Echter, de rechtszaak is niet nieuw, die heeft een aantal jaar gelopen en onze regering had deze uitspraak in het voordeel van ConocoPhillips moeten zien aankomen. Iedere gek kon bedenken dat dit zou gaan gebeuren, maar hier heeft men gewoon liggen slapen. Nu zitten we ineens met de gebakken peren en stort onze economie in elkaar.
    Wanneer ik dan denk aan de vele miljoenen die onze dames en heren politici bij een groot aantal projecten achterover heeft gedrukt dan begrijp jij hopelijk ook dat zij niets, maar dan ook niets doen in het belang van dit eiland. Ze zitten er voor het eigen belang, vullen hun zakken, maar schreeuwen ondertussen dat ze zo pro-Curacao zijn.
    I.p.v. alleen te gokken op het instandhouden van de raffinaderij had men, gezien de situatie in Venezuela, een aantal jaar geleden al moeten besluiten om de tent op te doeken. Dat is vooruitzien, dat is anticiperen en dat is leiding geven. Maar helaas, dat kunnen we niet. We zijn altijd en immer verblind door de bling bling en de geur van geld.

  10. Jan schrijft:
    Saillant detail dat V niet eens in de top 10 staat van wanbetalers etc, daar vindt je nl Japan, Griekenland, Italie Portugal en yes de VS, die hebben een debt van meer dan 100%.

    Ik schrijf:
    Klopt. Relatief gezien zijn landen als Ven, Rusland, Brazil etc veel beter af mbt hun schulden. Als je kijkt naar bijv Rusland, dan merk je dat hun schuld belachelijk laag is.
    Maar er is een fundamentele verschil.
    Veel van die landen produceren weinig of hebben weinig consumptie.
    En landen als de VS en Japan kunnen onbeperkt geld drukken.
    Wel, niet echt onbeperkt want vroeg of laat zal iedereen merken dat het in feite fake money is. In feite is het al fake money van die landen. Maar vroeg of laat stort het in mekaar.
    De VS, Japan etc kunnen hun schulden nooit meer terugbetalen.
    Vroeg of laat komt de afrekening. Het zal niet leuk zijn.
    Verklein je exposure. Maar dat is niet makelijk.

  11. @Jan: “…Saillant detail dat V niet eens in de top 10 staat van wanbetalers etc, daar vindt je nl Japan, Griekenland, Italie Portugal en yes de VS, die hebben een debt van meer dan 100%…”

    Wanbetaler zijn is wat anders dan een schuld hebben.

  12. De schulden zijn al lange tijd bekend. Ze bleven maar geld drukken en drukken, het inflateren van die geldhoeveelheid ‘zorgde’ ervoor dat schulden betaald konden worden, maar ook dat de Bolivar minder waard werd.
    Een hyperinflatie dus.
    Saillant detail dat V niet eens in de top 10 staat van wanbetalers etc, daar vindt je nl Japan, Griekenland, Italie Portugal en yes de VS, die hebben een debt van meer dan 100%.
    Al met al er tikt al meer dan een jaar in tijdbom in V, ondanks dat de VS dagelijks meer dan 700.000 vaten olie pd kopen, en ondanks dat de VS de schuld krijgt van hun hyperinflatie.
    Intussen is de schuldenberg 150 miljard, accord met Rusland en China etc.
    Ondertussen hebben de NL pensioenfondsen APG, PGGM en PMT V obligaties in hun bezit, wat om een aanzienlijk deel van de beleggingsportefeuille gaat. Net als Griekenland: 0 dus.
    Al met al, niemand heeft opgelet, niet inNL, en hier zeer zeker niet.
    Met alle ernstige gevolgen van dien straks mensen zonder baan, kunnen hun hypo ed niet meer aflossen. Ik ben geen doemdenker maar voorzie een grote uittocht.

    Jammer wel dat de C media niet beter op de hoogte is van de facts.

  13. Indien er ook op de gelden beslag gelegd is houd dit in dat de Curacaose regering dus geen huur van de iSLA meer krijgt met als gevolg de ook die nu min of meer failiet zijn, Alles komt nu stil te staan, het liep toch al niet kijk maar naar het debacle van het wegen net , dat werd enkele jaren geleden door een welbekende minister groots aangekondigd met een inhaalslag en zie de resultaten niets, nu al helemaal niet meer.

  14. @Marlon
    Zij zijn groot en ik is klein? Calimero neigingen?
    Curaçao gaat niet over tot actie, dit is gewoon een uitspraak van de rechter. CITGO is verpand dus daar is niets te halen. Verder worden op alle ladingen olie van PdVSA overal in de wereld beslag gelegd.

  15. Ik neem aan dat PDVSA veel meer tegoeden in andere grotere landen heeft. Waarom moet Curacao, een klein eiland, zo prominent, naar voren treden ? Zo snel tot actie gaan ?
    Laat de grotere landen de voortouw nemen.
    Ons belang staat voorop. Niet die van Conoco.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties