28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Beslissende dag voor Fonseca

HomeMediaAD | Beslissende dag voor Fonseca
Proces tegen organisator van de moord op Wiels voortgezet. | Jeu Olimpio

Willemstad – Advocaat Marije Vaders zal vandaag trachten haar cliënt Burney ‘Nini’ Fonseca vrij te pleiten.

In augustus 2014 lukte dat, er zat toen geen schot in het onderzoek door het Openbaar Ministerie. Nu, bijna drie jaar later, beschikt het OM over tal van bewijzen voor het medeplegen van de moord op Helmin Wiels.

Officier van Justitie Gert Rip zegt te hopen dat Fonseca eieren voor zijn geld kiest en de waarheid gaat spreken, net zoals Elvis ‘Monster’ Kuwas dat woensdag in de rechtbank heeft gedaan.

Kuwas wordt die ochtend door vier zwaarbewapende rechercheurs voorgeleid. Gekleed in een grijze joggingbroek en wit T-shirt, met daaronder een kogelvrij vest, neemt hij plaats voor de rechter.

Met twee vingers in de lucht belooft hij de waarheid te spreken, ,,Zo waarlijk helpe mij God almachtig!”

Eerder loog hij en ontkende Helmin Wiels te hebben doodgeschoten. Waarom wil hij nu wel de waarheid vertellen, zo willen de rechter en de officieren van justitie van hem weten.

,,Ik ben al vier jaar aan het liegen”, begint Kuwas. ,,Mijn kinderen vragen: ‘Papa, wanneer kom je thuis?’ Ik verzin telkens weer iets anders, heb hun nog steeds niet verteld dat ik levenslang heb gekregen.” Hij vindt dat het tijd is om zijn kinderen over zijn straf te vertellen, en toen hij dat eenmaal had besloten, wilde hij ook graag iets tegen de familie Wiels zeggen. Van het Hof kreeg hij toestemming om dit in persoon te doen. ,,Dat is de reden dat ik hier ben, op Curaçao”, zegt Kuwas, ,,om mijn familie en de nabestaanden recht in de ogen aan te kijken.”

De rechter vraagt hem te verklaren wat er op 5 mei 2013 is gebeurd. ,,Wie heeft Helmin Wiels vermoord?”

Kuwas: ,,Ik… Dat heb ik gedaan.” Daarop vertelt hij over de rit naar Marie Pampoen, de eerste drie schoten, Wiels die wankelt en valt, waarna hij het magazijn op hem leegschiet en zich uit de voeten maakt. Waar is hij toen naartoe gegaan? Wie heeft hem betaald? Hoeveel? Kuwas geeft op alle vragen kort en krachtig antwoord. Hij wijst naar het videoscherm rechts van hem, naar Burney ‘Nini’ Fonseca die vanuit een bezoekruimte in het gevang in Nederland via videoconferencing de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen hem volgt. ,,Nini kwam met het geld, hij heeft alles geregeld.” Hoe zeker weet hij dat, vraagt officier van justitie Gert Rip.

Kuwas: ,,Honderd procent. Nee, duizend procent zeker!” Daarop vertelt hij hoe de voorbereiding verliep, en waar zij elkaar na de moord ontmoetten voor de betaling. ,,Nini leverde een sporttas met geld af bij het huis van Luigi Florentina.”

Dan: ,,Nini had mij 250.000 gulden beloofd. Florentina gaf die dag 100.000 gulden, de rest zou ik later krijgen. Florentina is dood. En waar is de rest van het geld? Iedereen weet dat Nini en Florentina twee handen op een buik waren. En dat Nini alles voor hem bewaarde.” Hij is door Nini belazerd, zegt Kuwas. ,,Nini liegt. Hij is gewoon een smeerlap.”

De advocate van Nini, Marije Vaders, wil van Kuwas weten of hij een deal met het Openbaar Ministerie heeft gesloten. ,,Nee”, zegt Kuwas. De advocate vraagt wat hij met officier van justitie Rip heeft afgesproken. ,,Niets! Dat zeg ik toch!” reageert Kuwas geërgerd. Heeft hij dan geen document ondertekend, vraagt Vaders. ,,Document? Hoezo document?”

Kuwas kijkt vertwijfeld naar de rechter, die de advocate vraagt: ,,Kunt u iets specifieker zijn?” Kuwas: ,,Ja, wees specifiek. Zeg me wat voor document ik ondertekend heb!” Hij is nu woest: ,,Ik heb niets ondertekend. Rip heeft mij nog nooit iets aangeboden. Hij heeft mij gezegd: ‘Maak het je niet moeilijk. Spreek de waarheid.’ En dat doe ik: ik ben gekomen om de waarheid te vertellen.”

Hij krijgt er niets voor terug, zegt Kuwas. ,,Ik wil niet meer liegen. Dat is alles.” Officier van justitie Rip vraagt of hij nog iets wil zeggen. Kuwas staat op, hij vouwt een wit briefje open, en zegt: ,,Ik wil graag iets tegen de familie van Wiels zeggen.” Hij leest zijn boodschap aan de nabestaanden voor, en besluit met: ,,Ik heb spijt van wat ik gedaan heb.” Dan wordt hij door de rechercheurs afgevoerd.

De rechter richt zich tot Fonseca, die samen met een tolk vanuit Nederland via live streaming heeft toegehoord en gekeken. ,,Nee, hoor, dat klopt niet”, antwoordt Fonseca op de vraag of hij de leider is van de New York Yankees.

Volgens hem is er op Curaçao geen bende met die naam. ,,New York Yankees is een Amerikaanse honkbalclub.” Hoe die naam in het dossier is gekomen, en met hem in verband wordt gebracht, zo wil de rechter weten. Fonseca: ,,Ik heb op mijn auto een sticker van die honkbalclub.”

Op de vraag of hij contact heeft gehad met Jamaloodin antwoordt hij eerst ontkennend, om dan te stellen dat hij Jamaloodin heeft benaderd voor advies over het opstarten van een aannemersbedrijf. Vervolgens zegt hij contact te hebben gezocht met Jamaloodin omdat die als eigenaar van Speedy Security zijn broer werk zou kunnen verschaffen.

,,Waarom solliciteert uw broer niet zelf bij Speedy Security?” vraagt de rechter. Fonseca heeft daar geen antwoord op, hij mompelt dat hij dat soort dingen regelt. ,,En ook sponsoring. Ik ben bij Jamaloodin geweest voor geld voor uniforms.”

Desgevraagd legt hij uit dat het ging om uniforms voor de honkbalclub van zijn vriend, voor de kinderen van die club. ,,Hoe heet die club? En die vriend?” vraagt de rechter, waarop Fonseca antwoordt: ,,Cijntje… Churandy Cijntje.”

De rechter haalt haar wenkbrauwen op. ,,Oh, u bedoelt de Churandy Cijntje die samen met u terecht heeft gestaan in de zaak Rizinia voor betrokkenheid bij een drugsorganisatie, en die tot 30 maanden cel is veroordeeld. Ah ja, nu begrijp ik het.”

Bron: Antilliaans Dagblad

14 reacties

  1. Feit is dat criminelen vaak door crimineel geld betere verdediging krijgen dan Jan Pet zonder rode cent. Advocaten die er blijkbaar blij van worden dat grote criminelen niet de cel in gaan wegens een vormfout. Rechten van de slachtoffers en familieleden worden niet gerespecteerd.

  2. iedere persoon heeft het recht op een degelijke verdedeging-of wij nou voor oordelen hebben of niet-als het bewijs er is is het klare koek.
    Het zielige bij vele Nederlandse rechters is de achterlijke argumentatie meenemen van-Hij had zo’n moeilijke jeugd-hij is door de geit aangerand etc-heeft niets met niets te maken-moord is levenslang of de doodstraf-en van mijn part is het oog oom oog-de veroordelingen worden veel te vaak veel te slap afgehandeld.

  3. afgezien van je laatste zin : zo is dat ! Goed dat er advocaten zijn die een verdachte verdedigen ( maar niet die die proberen de wet te verkrachten om zodoende de democratie om zeep te helpen zoals eh..
    ik ben hun namen vergeten…).

  4. @ Eric Lapdande zij kon die zaak ook weigeren i.p.v zich belachelijk maakt is de rechtzaak. Vaders krijgt betaald van die fl150.000 die hij heeft gejat van Kuwas.

    Die gejatte fl 150 duizend bracht Fonseca geen geluk, CRIMINALITEIT LOONT NIET.

  5. Ik begrijp niet goed wat het uiterlijk van iemand met een rechtszaak te maken heeft, maar dat zal wel aan mij liggen.
    Iedereen heeft recht op verdediging zelfs de grootste crimineel, moordenaar enz. Hoe vervelend dit ook is.
    Maar gelukkig dat de democracy zo is ingesteld innocet until proven guilty.
    In dit geval proven guilty, dus zal Barbertje gaan hangen en wel voor hele lange tijd.

  6. @Plasje, je slaat de spijker weer helemaal mis, lees eerst goed wat ik heb geschreven en geef dan commentaar, is je goed recht, maar ik zie nergens staan, dat ik iemand geen advocaat toe wens.

  7. Beste @Abraham Mossel, iedere verdachte heeft recht op de beste verdediging mogelijk. Mevrouw Vaders doet gewoon haar haar werk.

  8. Ook M. Vaders zal na deze en de rechtzaak van Gerrit de Raaf “Babel” weinig tot geen normalen klanten meer krijgen, alleen nog gangsters en moordenaars, of politici die hun eigen volk hebben belazerd, bedrogen en opgelicht met leugens die zij alleen maar gebruikte om zonder één slagwerk te doen ( lees Norbert George als voorbeeld) hun eigen zakken en die van hun familie over de ruggen van de sloebers en hard werkenden mensen te vullen. Het zijn en blijven 1e klas schooiers die type’s als Gerrit de Raaf.

  9. zware criminelen vrijpleiten is een laagwaardig manier van bestaan.
    ik denk dat ze best kwaliteiten heeft.
    Waarom heeft ze hiervoor gekozen?
    is Geld zo belangrijk?
    Dit geld is bloedgeld en brengt alleen ongeluk…dat gaat ze ondervinden…
    KARMA!!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties