28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Betrian krijgt de schuld

HomeMediaAD | Betrian krijgt de schuld
‘HNO-toezichthouder staat niet open voor informatie die Sona kan leveren’

Willemstad – Stanley Betrian, die door minister Suzy Camelia-Römer van Gezondheid, Milieu en Natuur als ministerieel toezichthouder is aangesteld over het project van Hospital Nobo Otrobanda (HNO), heeft Sona als hoofduitvoerder van dit project de afgelopen periode systematisch genegeerd.

Dat stelt Sona in een persbericht in reactie op verklaringen van de minister afgelopen week dat zij sinds haar aantreden als minister Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (Sona) herhaaldelijk om de cijfers heeft gevraagd.

Camelia-Römer gaf aan dat het bestuur van Sona telkens nul op rekest gaf en dat haar geduld nu op was. Sona stelt nu in een schriftelijke verklaring dat het Betrian is die ‘niet open staat voor de informatie die Sona hem kan leveren’.

,,Terwijl Sona de contractpartner is van de regering, treedt Betrian, buiten Sona om, wel in contact met contractpartners van Sona, wat ernstige implicaties kan hebben voor de projectkosten”, aldus de stichting. Die verder ook stelt:

,,Verzoeken van Sona voor een kennismakingsgesprek met de directie en raad van commissarissen van Sona, werden namens hem afgedaan met de mededeling dat andere aangelegenheden prioriteit hebben. Aan de andere kant voerde de ministeriële toezichthouder wel meermalen gesprekken, zowel op Curaçao als in Nederland, met andere huidige en voormalige contractpartners van Sona.”

Sona stelt dat Betrian bijvoorbeeld wel in contact staat met Berenschot, die eind 2016 door Sona van het HNO-project is gehaald toen dat contract was afgelopen.

,,Sona en Berenschot waren zover om in een alomvattend akkoord een punt te zetten achter hun relatie. Ook zou Berenschot het gehele Sona-archief overdragen, dat ze tot nu toe heeft achtergehouden, waaronder alle financiële administratie tot en met december 2016. Deze documenten zijn voor Sona onmisbaar voor de onderbouwing van de aan de overheid verstrekte financiële gegevens en voorts voor de controle door de externe accountant.”

Door wat Sona noemt ‘de bemoeienis van de ministerieel toezichthouder’ hield Berenschot dit proces aan.

,,Het geplande bezoek eind juli van een Berenschot-delegatie om het beginselakkoord met Sona te tekenen, werd op het laatste moment door Berenschot afgelast. Als reden om dit proces aan te houden, noemde Berenschot de taakstelling van de heer Betrian als ministerieel toezichthouder conform het concept-Landsbesluit en de toelichting die Betrian daar zelf op gaf”,

aldus Sona.

,,Daaruit blijkt dat de heer Betrian dit benoemingsbesluit heeft voorgelegd aan Berenschot. Dit is opmerkelijk, want Sona heeft als hoofduitvoerder van HNO het benoemingsbesluit met taakopdracht van de ministerieel toezichthouder nog steeds niet mogen inzien.”

Het zijn deze ‘bemoeienissen van Betrian’, zo stelt Sona, die verdere vertraging brengen in het overdragen van de achterstallige (financiële) administratie door Berenschot. Iets waarvoor Sona nu verantwoordelijk wordt gehouden, aldus de stichting, die een rechtsgang in werking heeft gesteld om de ontbrekende documenten van Berenschot te ontvangen.

‘Aanpak Betrian nadelig’

Het is voor Sona zo klaar als een klontje dat de aanpak van Betrian als ministerieel toezichthouder bedoeld is om Sona als hoofduitvoerder te isoleren. En dit, zo stelt de stichting, ‘kan nadelig voor de samenleving uitpakken’.

,,Het feit dat Berenschot het beginselakkoord met Sona aanhield in de hoop op een gunstiger resultaat voor Berenschot, komt immers ten laste van de staatskas.”

En:

,,De wijze waarop de ministerieel toezichthouder dwars tegen de gang van zaken ingaat, kan leiden tot onvoorziene grote financiële gevolgen voor het Land Curaçao, waar Sona zich juist ten doel stelt om dat te voorkomen.”

Sona stelt dat zij Betrian aan de hand van documenten had kunnen laten zien dat op alle terreinen ‘grote voortgang is geboekt’ bij het HNO-project en ‘dat er al sluitende afspraken zijn met leveranciers op diverse gebieden’. De stichting geeft aan dat de regering en de ministeries van Gezondheid en Financiën op 1 juli 2017 van Sona de voortgangsrapportage van het HNO-project over het eerste kwartaal van 2017 hebben ontvangen en dat de ministeries van Gezondheid en Financiën maandelijks een financieel overzicht krijgen van het project.

,,De overzichten van mei en juni dit jaar zijn op 27 juli ingediend.”

Sona sluit de verklaring dreigend af door te stellen dat zij er niet voor zal terugdeinzen om, indien nodig, met geëigende stappen weerstand te bieden tegen ‘elke vorm van onrechtmatig of onbehoorlijk handelen jegens haar’ en spreekt vervolgens de hoop uit ‘constructief met de regering en de toezichthouder te praten over de samenwerkingsstructuur en het verdere verloop van het project op weg naar een tijdige en succesvolle technische afronding aan het begin van het vierde kwartaal van 2018’.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Vraag me af waarom elk goed bedoeld project op Curacao altijd in een bodemloze vortex eindigd. Bureaucratie en eindeloze procedure lijken altijd voorrang te hebben op resultaat.

    Tevens @Henk voor zover ik weet zit Stella nog vrolijk in Forti hoor. Zowel als SG als interim directeur van buitenlandse betrekkingen.

  2. Ami tambe ta YdK pero nunka mi no a imagina mi mes ku tin tantu sinberguenza asinki riba Korsou. Kon bosnan por biba ku e sen horta ey?

  3. Betrian had ik hoog zitten sinds hij Stella van Rijn Forti uitgeschopt heeft, maar het lijkt erop dat hij nu toch op ongelooflijke wijze zijn eigen zakken aan het vullen is.

    Een pastechi van Suzy Romer / PIN, die al een bedenkelijke reputatie op dit gebied heeft. Zo hoor ik steeds vaker dat bij Bureau Telecom allerlei aan haar partij gelieerde vriendjes en vriendinnetjes worden aangesteld, totaal onbekwaam en zonder enige procedure van werving en selectie.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties