28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Bezoek Chinese delegatie

HomeMediaAD | Bezoek Chinese delegatie
De China National Petroleum Corporation (CNPC) biedt technische ondersteuning en olie aan Isla aan

Willemstad – Een Chinese delegatie die nauw is gelieerd aan de China National Petroleum Corporation (CNPC) heeft in januari van dit jaar een bezoek gebracht aan Curaçao. Aanleiding was een aanbod tot ondersteuning van de Isla-raffinaderij tot en met 2019, wanneer het contract met PdVSA afloopt.

Dat meldt Argus, het medium voor informatie over de wereldwijde olie-industrie.

De staatsonderneming CNPC is oprichter van de Chinese olie- en gasreus PetroChina. Tien jaar geleden had het bedrijf een beurswaarde van een biljoen dollar en was daarmee het duurste bedrijf ter wereld. De waarde was hoger dan de hele Russische aandelenmarkt. Maar sindsdien verloor de olieproducent ongekend veel. PetroChina verloor bijna 800 miljard dollar. Niettemin is het bedrijf nog een grote speler op de oliemarkt.

Argus meldt dat functionarissen op Curaçao en leidinggevenden in de olie-industrie in interviews hebben verklaard bezorgd te zijn dat PdVSA niet in staat is de exploitatie van de Isla-raffinaderij voort te zetten. Als overbrugging tot het einde van het leasecontract van PdVSA in 2019 zou de Chinese delegatie technische hulp en levering van ruwe olie aan Curaçao hebben aangeboden. ,,Zo’n deal zou commercieel gezien zinvol zijn, omdat de Chinezen al aanspraak maken op ongeveer 300.000 barrels Venezolaanse ruwe olie per dag, op basis van de geldleningen die het land aan Venezuela heeft verstrekt”, zo schrijft Argus. ,,PdVSA lijkt tot nu toe ontvankelijk voor het aanbod, maar de politiek kan in de weg staan.”

De grootste prioriteit voor Curaçao is het verzekeren van de continuïteit van de raffinaderij in 2019, zo stelt Argus vast. ,,De belangrijkste destillatie-eenheid is al maanden in de start-stopmodus. Dit weerspiegelt de problemen van de raffinaderijen van PdVSA in Venezuela die door de crisis in het land bijna volledig stil zijn komen te liggen.”

Bij Bullenbaai is de levendige scheepvaart teruggelopen de afgelopen maanden, constateert Argus. ,,De paar ladingen uit Venezuela voldoen over het algemeen niet aan de kwaliteitseisen. Een zending Venezolaanse Merey ruwe olie aan boord van de tanker Carabobo, die deze week is gearriveerd, bleek te veel water te bevatten, een probleem dat zich steeds vaker voordoet.”

Een nog groter probleem vormt de inbeslagname van tankers van PdVSA door justitie. Vorig jaar alleen al zou het om vijftien tankers gaan. De Nederlands-Antilliaanse wet maakt het voor de vele crediteuren van PdVSA gemakkelijk om tankers aan de ketting te laten leggen, zo concludeert Argus. Sinds begin januari wordt in Bullenbaai de tanker Proteo, die onder Panamese vlag vaart, vastgehouden.

De Petion, die vlak buiten Curacao ligt, riskeert ook inbeslagname. De Griekse Promitheas, die namens Venezuela met 720.000 barrels olie uit het Russische Oeralgebied onderweg is naar Curaçao, is vlak na vertrek geconfronteerd met incasso, met dreiging van beslaglegging.

Voor PdVSA nam deze zorgelijke trend vorig jaar een nog verontrustendere wending toen een rechtbank de eiser toestond de Venezolaanse olie aan boord van de NS Columbus in Sint Eustatius te verkopen. Dit betekende een grote financiële aderlating voor Caracas.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 reacties

  1. De Isla was leuk voor shell in de oude tyd. Het zegt natuurlijk alles als shell er gratis vanaf wil en dat in een tyd dat de olie prijzen veel hoger waren dan nu. Venezuela olie is zwaar en zwavel rijk. Dat is ook de reden waar het nog draait op curacao. Bijna niemand anders doet er iets mee.
    Wel wordt t gebruikt als vuile brandstof vermengd met water tegen de prijs van steenkool. Voor China ligt Curacao wel lollig. De Chinese moraliteit in zaken doen zal Curacao wel liggen. Dat gaat wel goed, maar men moet ook begrijpen er zijn er heel veel en als 0.0001% daar zegt mhh Curacao is wel een leuk eilandje dan gaan we echt Chinees spreken op Curacao. Het modern Chinese imperialism is heel verstrekkend. Een publicatie van Juan Pablo Cardenal en Heriberto Araujo China´s stille expansie. zegt heel veel lees het eens of anders de samenvatting op internet. Zet de poort niet te ver open want je weet echt niet wat je allemaal binnenhaald.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties