28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Bezwaar Insel tegen Winair met toestel Pawa

HomeMediaAD | Bezwaar Insel tegen Winair met toestel Pawa
Verwijzing naar geval DAE in 2006

Willemstad – Insel Air heeft bij de Curaçaose Burgerluchtvaartautoriteit CCAA bezwaar gemaakt tegen het feit dat Winair op Sint Maarten de route naar Curaçao gaat vliegen met een ander vliegtuig – van een andere maatschappij – dan die vallen onder de Winair-vergunning.

Dit wordt door de Insel-top bevestigd aan het Antilliaans Dagblad. Dit bezwaar gebeurt met verwijzing naar een vergelijkbare situatie in 2006, waarbij Insel Air hier destijds ook geen toestemming voor kreeg op basis van bezwaar van toenmalig concurrent Dutch Antilles Express (DAE), die later failliet ging. Insel wilde toen gebruikmaken van een vliegtuig van Surinam Airways, aldus woordvoerder Juni Sluis gisteren bij radio Z86.

Met ingang van 3 juni vliegt Windward Islands Airways International (Winair) elke dinsdag en zaterdag van Sint Maarten naar Curaçao. De maatschappij is daarvoor geruime tijd in onderhandeling geweest over de wet-lease van een MD82. Dit zou een toestel zijn geworden van de Dominicaanse maatschappij Pawa.

Volgens The Daily Herald zal dit vliegtuig worden gebruikt op de route Curaçao-Sint Maarten-Haïti-Sint Maarten-Curaçao.

Volgens de website van Winair heeft de Bovenwindse maatschappij zelf de beschikking over vijf kleine de Havilland Twin Otters voor zeer korte afstanden, een 19-passagierstoestel ontwikkeld door de Havilland Canada en tegenwoordig gemaakt door Viking Air, en één ATR42-500 voor 42 passagiers.

Insel op Curaçao vloog voorheen dagelijks met een jet, MD of een F70, tussen Hato en Juliana Airport. Maar sinds de MD’s aan de grond worden gehouden door de autoriteiten op Aruba – waar ze tot nu toe staan geregistreerd – zijn er dagelijks twee frequenties met een F50 (propellervliegtuig).

Overigens bevindt Insel zich ‘in een cruciale fase’, aldus de leiding, om de MD’s en de F70’s geregistreerd te krijgen op Curaçao, waar ze wel op Hato in en rond de hangars geparkeerd staan. Zodra één of meer van deze machines hierdoor vrijkomen, zullen ze na grondige inspectie en tests ingezet worden. Maar vooralsnog is het op de route naar en van Sint Maarten tweemaal per dag de (tragere) F50 van Insel versus tweemaal per week de (snelle) MD van Pawa voor Winair.

Destijds, in 2006, viel het oordeel in het voordeel van DAE en dus in het nadeel van Insel. Insel baseert zich nu op die jurisprudentie en gaat ervan uit dat op basis van het eerdere geval op gelijke wijze wordt opgetreden. Sluis zei voor de radio dat Insel geen problemen heeft met concurrentie – ‘luchtvaart is bijna synoniem voor concurrentie’ – maar het moet wel volgens de regels van gelijke behandeling in gelijke gevallen.

Overigens is wat het interim-management van Insel betreft op dit moment het grootste issue dat de overheid – de demissionaire regering van MFK-premier Gilmar ‘Pik’ Pisas – de bijdrage die nodig is als betaling/borg voor BSP (Billing & Settlement) van burgerluchtvaartorganisatie IATA niet heeft geaccordeerd.

Zonder BSP kan Insel geen tickets verkopen op deze bestemmingen. Dat is het grootste obstakel om de volgende fase van het stabilisatieplan uit te voeren. Dit plan zou in mei/juni leiden tot een weer winstgevende luchtvaartmaatschappij.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

  1. Hoe lang is het geleden dat Insel zelf wet-leasede? Als ze dat niet gedaan hadden zou hun DAE-argument misschien nog enige waarde hebben.

  2. Jope Melon is right again!

    De payroll van Insel Air is nog niet veranderd dus het bedrijf maakt nog steeds zwaar verlies terwijl er nog steeds honderden mensen in dienst zijn voor 2 kut routes (AUA en BON) en 1 echte route (SXM).

    Ook het volledig falend management (Heerenveen en Lippinkhof, de laatste dacht dat je een vliegtuigmaatschappij kunt runnen als een car rental, zijn vorige ook failliet gegane bedrijf) zit er nog steeds.

    En in de Heeren zit aandeelhouder van der Kwast,
    die er drinkt en plast, en alles laat zoals het was.

  3. Compleet l*l verhaal van Insel dat ze niet zonder BSP kunnen. De BSP is niets meer en niets minder dan een soort garantiesysteem dat iedereen zijn geld krijgt.
    Echter, met het ingekrompen netwerk van Insel (Bonaire, Aruba en St Maarten) kan deze maatschappij prima draaien middels eigen sales offices. Zij hebben geen uitgebreid netwerk van sales agent nodig.
    Wat Insel nu beweert is dat een mogelijke veerpont tussen de eilanden niet kan draaien omdat er geen borg is gesteld voor een verkoopsysteem, waardoor passgiers in Hong Kong alvast een ticket kunnen kopen voro de pont.
    Klinklare onzin dus.

    Feit is gewoon dat Insel over een paar maanden gewoon failliet is.
    Het is een maatschappij met veel, maar dan ook veel te veel personeel voor de paar routes die ze nu nog vliegen. Wanneer we zouden gaan kijken naar maximale daily revenue dan zullen we waarschijnlijk vinden dat de cost of operations daar vele malen overheen gaan.
    M.a.w. Insel draait nog altijd verlies en de reden is simpel: ‘er staan veel te veel personen op de loonlijst’ !
    Met zo weinig vluchten per dag heb je geen 500 man personeel nodig. Dan kun je zeggen dat er 250 zijn ontslagen, maar zolang die nog steeds op je loonlijst staan draag je daarvoor de kosten en ben je dus niet rendabel.

    En dan hebben we het nog niet eens gehad over de rentelasten van de lening van 33 miljoen. Wanneer die zijn geleend tegen bv 5 % (waar de gemiddelde burger niet voor kan lenen) dan moeten ze dus op jaarbasis alsnog 1,65 miljoen aan rente betalen. Heb ik het nog niet gehad over AFLOSSEN van die lening.

    Insel is een bodemloze put en dat de 33 miljoen er naartoe is gegaan was al een megafout, laten we het niet erger maken. Draai die kraan dicht en stop het geld in Divi Divi of zelfs nog Winair.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties