AD | ‘Bientu’ zou eerste schikking zijn

Bij schikking wordt zaak buiten gerecht om afgedaan

Robertico 'Robbie' Dos Santos-16

‘Bientu’ zou eerste schikking zijn | Foto Telecuracao

Willemstad – Mocht de zaak ‘Bientu’ worden afgedaan met een schikking dan zou dit de eerste schikking zijn in de geschiedenis van het land Curaçao. Dat laat persvoorlichter van het Openbaar Ministerie, Norman Serphos, desgevraagd weten.

Maar óf er inderdaad sprake is van een schikkingsvoorstel, dat is nog altijd onduidelijk.

,,Als er inderdaad een schikkingsvoorstel is, dan komt dat van de zijde van de advocaat. Hij/zij heeft in zo een geval dat geïnitieerd en hij/zij kan daar dan meer over vertellen. Het is niet aan het OM om daarover naar buiten te treden”,

aldus het commentaar van Serphos. De advocaat van loterijbaas Robbie dos Santos – hoofdverdachte in de zaak Bientu – is Eldon ‘Peppie’ Sulvaran. Hij was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Daarmee blijft het onduidelijk of de sterke geruchten over een schikking op waarheid berusten. Als in de zaak waarin de loterijbaas wordt verdacht van het witwassen van geld, van valsheid in geschrifte en van fiscale fraude, wordt geschikt dan zal dat betekenen dat de zaak buiten het gerecht om wordt afgedaan. De woordvoerder van het OM legt uit dat een schikking in financiële zaken mogelijk is.

,,In Nederland gebeurt dit zeer regelmatig. Ook ons wetboek geeft deze mogelijkheid. Op Curaçao zijn nog geen schikkingen bekend”,

aldus Serphos. In het geval van een schikking, gaan de fondsen naar het Criminaliteitsbestrijdingsfonds. Serphos:

,,Net als andere financiële middelen die na een rechtszaak op ons verzoek door het gerecht verbeurd worden verklaard. Heel vaak gaat het om gelden afkomstig van drugszaken. Al deze middelen gaan naar het Criminaliteitsbestrijdingsfonds. De minister van Justitie is hiervoor verantwoordelijk.”

Mocht er sprake zijn van een schikkingsvoorstel in de zaak die in 2008 werd geopend, dan zal dit de tweede poging tot een akkoord zijn. Eind juli vorig jaar was er ook sprake van het verzoek tot schikking. Het zou toen gaan om een schikking van zeker tien miljoen dollar.

Wat het bedrag nu zou zijn waarmee Dos Santos de zaak zou willen afdoen, is niet bekend. De reden waarom de loterijbaas vorig jaar zou willen schikken is ook nog altijd onbekend. Nu is het eveneens gissen waarom Dos Santos het op een akkoordje zou willen gooien.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 Reacties op “AD | ‘Bientu’ zou eerste schikking zijn

 1. Renée van Aller

  En als je geen geld (in overvloed) hebt kan er niet geschikt worden?

 2. Eerst Bientu dan Babel en tenslotte Magnus worden misschien wel alle door het , toch al met vraagtekens voorziene functioneren ,justieele apparaat op Curacao via schikkingen ” geregeld” . In louche zaken heet dat ” onder de tafel” . De bevolking wordt in dat geval in het ongewisse gelaten en wordt onrecht aangedaan en de misdaad kan voortwoekeren als vanouds. Misdaad loont dan met behulp van het OM !
  OM : Klasse ! Justitie !
  of
  OM : klasse-justitie?
  That’s the question. We will soon know the answer
  De Deuss-kwestie was ook zo’n voorbeeld : 300 mio verdiend met
  strafbare activiteiten , strafmaat bij schikking : boete te betalen van 80 mio.
  Snapt u het nog? Het recht zegeviert dus vaak niet.
  ( is een schikking eigenlijk ook een veroordeling? Of blijven de “geschikten” ook geschikt voor alle functies, zoals lid van een kabinet!!, wegens een onbeschreven strafblad?) .

 3. Dat heet ordinair gewoon corruptie-omkoperij—ja iedereen heeft zo zijn prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *