AD | Boca Samí wil vooruit

 Jacinta Constancia, Statenlid voor oppositiepartij MFK presenteert ‘Stichting Fisherman’s Village & Open Air Maritime Museum’ het masterplan voor Boca Samí

Willemstad – Het vissersdorp Boca Samí wil vooruit. Maar ‘pia pa pia’, stapje voor stapje en vooral samen. Want de plannen voor een gelikt zandstrand, een gezellig fort met dagelijks activiteiten en een hotel op het water, mogen niet ten koste gaan van het unieke karakter van het dorp.

Dat is Jacinta Constancia, bekend als Statenlid voor oppositiepartij MFK, duidelijk geworden toen zij samen met de ‘Stichting Fisherman’s Village & Open Air Maritime Museum’ het masterplan voor Boca Samí presenteerde in de wijk.

,,Men vond het te luxe. Het is aangepast met eenvoudiger ideeën die beter bij het dorp passen.” Constancia zit zelf niet in de stichting maar is sinds 2013 eigenaar van het kunuku-huisje waar het museum in wordt gevestigd en woordvoerder van het dorp. ,,Om de vaart erin te krijgen.”

De plannen moeten allereerst worden gedragen door de bewoners en bedrijven in Boca zelf. Het begint daarom met kleine verbeteringen, heel kleinschalig. Schoonmaken, opruimen, bouwvallen verwijderen. Constancia: ,,Nu al hebben 42 bedrijven hun medewerking toegezegd. Zij hebben een intentieverklaring met de stichting getekend en sluiten zich daarmee aan bij de richting die is gekozen. Als voorwaarde geldt wel dat de bewoners van Boca Samí als eerste de banen worden aangeboden die voortkomen uit het project.”

Volgens Constancia zijn verschillende restaurantjes en toko’s al begonnen met het upgraden van hun bedrijf. Bovendien staan ‘elf investeerders die niet uit Boca komen’ paraat.

,,Die willen bijdragen aan sportfaciliteiten, strandmanagement, buurtbeveiliging en verlichting. Want dat zijn onze grootste problemen: afval, veiligheid en bewaking.”

Daarnaast zouden potentiële kopers geïnteresseerd zijn in terreinen en gebouwen, zoals de oude duikschool.

Maar als die eerste stappen eenmaal zijn gezet, is het zaak dat de overheid inhaakt. Want de basis moet goed zijn, de infrastructuur bijvoorbeeld met werkende straatverlichting en straten die zijn geasfalteerd of betegeld. Vergunningen – zoals voor een restaurant, voor het verkopen van vis op een markt bij het fort en voor het hotel – moeten worden afgegeven, beheersovereenkomsten getekend.

Dus timmeren Constancia en de stichting al flink aan de weg om verschillende ministers en overheidsinstanties warm te maken voor de plannen met het vissersdorp. Zo is er overleg met minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en haar collega Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur.

Met toeristenbureau CTB zijn er gesprekken over de inzet van agenten van Politur en met Curaçao Ports Authority (CPA) over het schoonhouden van de haven en de stranden.

De MKF-politica benadrukt dat het Masterplan Boca Samí zeker niet voorbijgaat aan de wetten die gelden voor beschermde gebieden, zoals de zoutpannen en omgeving. Dus of een Flamingo-boulevard langs de weg naar Bullenbaai (Kaminda Amado Römer) en een waterhotel in de zoutpannen er komen zal pas blijken na overleg met de overheid. Constancia:

,,Maar voor zo’n hotel zijn genoeg alternatieven. Bijvoorbeeld de oude locatie van duikschool Wederfoort die door brand werd verwoest, de Sint Michiel Buladó Inn, het terrein naast het buurtcentrum, of verderop aan de Redaweg waar enkele appartementen te koop staan. Allemaal locaties die aan de zee liggen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

9 Reacties op “AD | Boca Samí wil vooruit

 1. Wanneer gaat ze achter de tralies, gosje gosje.

 2. Graai en de Raaf Consultants

  Deze zus mag zich zsm bij Graai en de Raaf Consultants aanmelden, voor ervaren graai-types als haar creëren we graag een vacature en er is absoluut geen sollicitatie procedure nodig, een beetje zoals dat er bij de CBCS aan toegaat.

  En haar studieverlof in Bon Futuro om te promoveren in de Graai en Snaai wetenschap wordt volledig vergoed, net als bij die “zus” van de CBCS,

 3. Abraham Mossel

  Ongelofelijk waar haalt deze benzienen pomp overvaller en gigantische zakkenvullen slet het over de ruggen van het arme volk vandaan, een stichting op te willen richten waar op voorhand geen kloten van terecht komt, ja een paar lieden die ruim weer hun zakken willen gaan vullen meer niet.

 4. Die juffrouw heeft lef. Ja de zee in, m rojer kdnt meenemen.

 5. Haha wat een grap.

 6. Constancia had toch al eerder een stichting waar ze subsidie voor kreeg en het geld verdween..

 7. Dit criminele viswijf en een stichting? Dat is de kat op het spek binden, vragen om fraude?

  Boca Sami wil vooruit? Gooi dan dit viswijf in zee!

 8. Knoek-koe

  Heeft ze de betalingen voor de niet geleverde mondkapjes al teruggestort?

 9. O jee. Als die visvrouw zich ergens mee bemoei, dan is dat alleen maar voor eigen gewin!! Dat er ook nog bedrijven en instanties met haar in zee gaan snap ik niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *