AD | ‘Bod Titan/GZE ‘onrealistisch’

Schotte lekte rapport selectief naar media | Bea Moedt

Willemstad – De combinatie Titan/GZE had weliswaar de laagste prijs geoffreerd voor de bouw van de LNG-terminal bij Bullenbaai, maar volgens het evaluatierapport van het New Yorkse Poten & Partners is het bod ‘onrealistisch’.

Zo blijkt uit het door oppositiepartij MFK, de partij van ex-premier en huidig parlementariër Gerrit Schotte, onder de media verspreidde rapport. Schotte zelf haalde in Statendebatten en daarbuiten regelmatig het rapport van Poten & Partners aan, dat eerder slechts deels en selectief uitlekte, maar vertelde er nooit bij dat het gespecialiseerde adviesbureau op de pagina’s 24 en 25 tot de vernietigende conclusie komt dat Titan/GZE een onrealistisch lage offerte uitbracht vergeleken met de normen in de sector (‘unrealistically low compared to industry standards’).

Het gaat over de in opdracht van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) en het Multidisciplinaire Projectteam (MDPT) opgestelde evaluatierapport inzake de uitgebrachte offertes voor een ‘LNG Import & Trans-shipment Terminal and Regasification Unit in Curacao’. LNG staat voor Liquefied Natural Gas, waarvoor de terminal bij Bullenbaai moet komen. Deze terminal moet de raffinaderij van veel schonere brandstof voorzien.

Het vertrouwelijke rapport is van mei 2017. Op dat moment was Werner Wiels nog voorzitter MDPT en was José van den Wall-Arnemann de nog niet geschorste RdK-directeur. Beiden hebben nooit iets gemeld over dat het bod van Titan/GZE volgens de hiervoor speciaal ingehuurde experts van Poten & Partners op z’n zachtst gezegd twijfelachtig was.

Zo kwam de combinatie van Titan Petrochemicals en Guangdong Zhenrong Energy uit op een netto contante waarde van 2.374 miljoen dollar, terwijl nummer twee (Cheniere) zit op 3.685 miljoen dollar. Shell, de derde laagste in prijs en nummer één qua technische offerte, komt uit op een prijs van 3.729 miljoen.

Daarna volgen qua hoogte van prijsstelling offertes van AES, BP Gas, New Fortress Energy, Kogas and Mitsui & Co, Gas Natural Fenosa, Promigas Hoegh LNG & Repsol en Socar. De laatste offreert voor 4.230 miljoen. In totaal waren er zestien aanbiedingen, waarvan twaalf technisch voldoende en de rest ondermaats.

,,Titan/GZE proposed Commodity Charge formula is unrealistically low compared to industry standards. The pricing term covering liquefaction tolling seems missing. As provided, the Pice Formula seems unrealistically in the short and long term”, schrijft Poten & Partners.

Er is ook een reden waarom Titan/GZE zo veel lager zit dan de rest. ,,Titan/GZE indicated that as GZE would be the biggest off-taker of the LNG for the Refinery and CRU (power plan) operations, they will absorb some of the cost in their refinery business mode.”

Dit maakte echter helemaal geen deel uit van de aanbesteding, zo merkt de evaluatie op. Intussen is de situatie sowieso drastisch veranderd, nu Curaçao eind december heeft besloten ook uit te kijken naar andere kandidaten voor de exploitatie van de raffinaderij. Naar verluidt is het wachten op Titan nu bekend is dat GZE niet meer zeker is van de overname van de Isla-raffinaderij.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 Reacties op “AD | ‘Bod Titan/GZE ‘onrealistisch’

  1. @Brain S,
    Onzin, wij waren er niet bij, maar inmiddels is er aanzienlijk wat informatie bekend ten aanzien van alle ‘spelers’ in het geheel. Met name m.b.t. de rol dat E&Y tot nu toe heeft gespeeld t.a.v. rapporteren is nu ook in beeld. Jammer dat wij geen goede (onderzoek)journalisten hier hebben dan was het geheel (tijdlijn en al) allang in de publiciteit gebracht. Nu wordt door Jan en alleman gelekt om publieke opinie te bewerken (Clift Christiaan) of om de eigen rol in het geheel te ‘schonen’ (MDPT leden). Voorts hoef je er niet “bij” te zijn om het geheel te kunnen vergelijken en op waarde te analyseren.

  2. Daar heb je hem weer Schotte wanneer sluiten zij hem op.
    Ik ben Gerrit en ik steel als de raven ben een boef in de ogen der velen.Maar wat moet je nou als je veel heb in deze wereld waar ik denk dat ik de baas van bent.

  3. @hoedanook. Ik was er niet bij en jij ook niet maar blijft vreemd dat deze onderhandelingen in het geheim gingen en nu naar blijkt 1 van de slechtste aanbiedingen hebben gewonnen. Dit terwijl we weten dat Curacao politici corrupt zijn.

  4. Gaan wij weer. Besppelen van publieke opinie. De offerte voor de bouw van de LNG-terminal bij Bullenbaai door de combinatie Titan/GZE moet van tafel daar Shell de bouw en operatie van de LGN-terminal toegewezen moet krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *