AD | Bonden tegen hub

Premier Rhuggenaath deed de uitspraak een dag nadat de Nederlandse minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken hierover te vroeg over uit de school klapte in een brief aan de Tweede Kamer | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De vakbonden verenigd in Solidaridat Sindikal vormen één blok en protesteren tegen het standpunt dat de regering heeft ingenomen om bereid te zijn als hub te functioneren voor humanitaire hulp aan Venezuela.

Vandaag komen de bonden weer bijeen om te bepalen welke actie zij nu zullen ondernemen.

Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) heeft eerder deze week verklaard dat Curaçao bereid is als hub te fungeren voor het leveren van humanitaire hulp aan het noodlijdende Venezuela. Dit deed hij een dag nadat de Nederlandse minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken hier enigszins te vroeg over uit de school klapte in een brief aan de Tweede Kamer.

Hoewel er nog geen officieel verzoek is binnengekomen, heeft de bereidwilligheid van de Curaçaose regering voor nogal wat consternatie gezorgd. Niet alleen de bonden, maar ook verschillende Statenleden hebben kritiek geuit en zich publiekelijk afgevraagd of de minister-president wel goed heeft nagedacht over de mogelijke gevolgen voor Curaçao.

De bonden die aangesloten zijn bij Solidaridat Sindikal begaven zich gisteren naar Fòrti waar zij een brief aan de premier overhandigden en met hem in overleg traden. De strekking van dit schrijven was dat Curaçao een ‘zone van vrede’ moet blijven zoals Rhuggenaath eerder had gesteld en zich niet moet laten misbruiken door de Verenigde Staten en Nederland.

Na afloop stond Angelo Meyer (voorzitter van PWFC) de pers te woord. Hij werd vergezeld door Gherrel Remilia (voorzitter Apri), adviseur Errol Cova, Kenneth Valpoort (voorzitter Horecaf), Frensley Sille (voorzitter BTG) en Wendy Calmes (CGTC). ,,Ik praat en praat en praat, maar de premier wil het niet horen. Ik weet niet meer hoe ik met hem moet communiceren”, zo zei Meyer. Volgens de PWFC-voorzitter heeft hij contact gehad met Venezuela en is hem verteld dat Curaçao in de oorlogszone zit met Venezuela en dat Curaçao wordt gebruikt om Venezuela binnen te dringen. ,,Venezuela zal onder geen beding accepteren dat de Verenigde Staten het land binnendringt”, aldus Meyer, die niet bekendmaakte met wie hij uit Venezuela heeft gesproken.

‘Premier wil het niet horen’

De vakbondsman heeft Rhuggenaath naar eigen zeggen gezegd dat Curaçao in een kwetsbare positie verkeert en afstand moet nemen van de actie van de Verenigde Staten voor humanitaire hulp.

Nadat vakbondsman Angelo Meyer de minister-president vroeg afstand te nemen van de actie van de Verenigde Staten, zou Rhuggenaath hebben gezegd ‘dat Nederland dat verzoek bij hem heeft neergelegd’. ,,En ik heb tegen hem gezegd dat hij dan tegen Nederland moet zeggen dat we hier absoluut niet aan meedoen. Als het om vrijwilligers van het Rode Kruis zou gaan, dan zouden we daarmee akkoord gaan, maar niet op deze wijze.”

,,Maar onze minister-president wil niets horen van het gevaar waar Curaçao nu mee te maken heeft. De Isla-werknemers hebben al aangegeven dat er problemen zijn met de levering van ruwe olie. Als de grenzen worden gesloten komt er helemaal geen olie meer met het gevolg dat de raffinaderij haar deuren moet sluiten en 4.000 mensen naar huis worden gestuurd. Zodra dit gebeurt, stuurt Nederland een brief met de mededeling dat die mensen niet naar Nederland moeten komen. De Nederlanders houden hun eigen straatje schoon”,

zo gaat Meyer geïrriteerd verder. ,,Ik heb hier geen zin meer in. De premier geeft een persconferentie waarin hij oproept tot rust en vrede om te werken ten behoeve van de raffinaderij, maar ondertussen neemt hij wel een besluit dat Venezuela zal triggeren. Hoezo rust en hoezo vrede?”

Volgens de vakbondsleider heeft Rhuggenaath ‘als vader van de natie gefaald’. ,,Wanneer je de vader bent van dit huis en Nederland je vraagt iets te doen waarmee je je eigen land in gevaar brengt, dan hoor je volmondig nee tegen Nederland te zeggen.”

De bonden geven de premier tot vanmiddag de tijd om te reageren op de brief die zij gisteren bij hem hebben ingediend en komen dan weer bijeen om vervolgstappen te bepalen.

Bron: Antilliaans Dagblad

6 Reacties op “AD | Bonden tegen hub

 1. Het is een kwestie van korte tijd en Maduro is exit.
  Cova is een kameleon en zal zich weer inl*llen in de nieuwe situatie om zijn indoctrinante gedrag veilig te stellen.

 2. Norbert George

  Het is maar “humanitaire hulp”…….

  Dat de President van Venezuela op democratische wijze is gekozen nadat oppositiepartijen dezelfde verkiezingen hebben geboycot, dat maakt voor sommigen niets meer uit…

  Dat de Verenigde Naties mede op grond hiervan wijst op “non-interventie” inzake de agenda’s van enkele andere landen ten opzichte van Venezuela, laat sommigen koud…

  Dat de Verenigde Staten (lees: Trump) middels haar lidmaatschap binnen de NAVO de overige leden onder zijn duim heeft en meesleept, doet bij niet eens een wenkbrauw fronsen…

  Dat binnen de OAS er geen steun werd verkregen voor de beoogde regime change in Venezuela voorgestaan door de Verenigde Staten die ook nog eens enkele van haar financieel afhankelijke landen erbij raapte (bekend als de groep van Lima), zijn sommigen alweer vergeten…

  Dat de Verenigde Staten tot vermaat van ramp een oorlogsmisdadiger heeft aangewezen als “envoy” die de afgelopen week in het Congres de wind van voren kreeg, daar malen sommigen niet om…

  Dat deze envoy, Elliott Abrams, betrokken was bij meerdere oorlogsdelicten in Zuid- en Midden-Amerika en betrokken was bij de Iran-Contra-Affaire, geeft sommigen niets te denken…

  Dat het Rode Kruis er niet bij betrokken is, doet sommigen evenmin nadenken…

  Want het gaat toch om “humanitaire hulp” dat verstuurd moet worden, terwijl ondertussen zwaar militair materieel op Curacao gereed wordt gemaakt…

  Curacao als “hub”, het parade paardje sinds begin dit millenium van onze huidige Minister-President…

  Soms vraag je je af wat we geleerd hebben na de beoogde regime change en invasies (gebaseerd op initiele leugens) van de Verenigde Staten (en naderhand toegegeven) in:
  – Iran
  – Guatemala
  – Congo
  – Dominikaanse Republiek
  – Zuid Vietnam
  – Brazilie
  – Chilie
  – Iraq
  – Afghanistan
  – Libyie
  – Syrie
  – Lebanon
  – Somalie
  – Sudan
  – Venezuela (!)
  – Iran (?)

  Maar ach, what goes around, comes around – oftewel karma – daar kunnen wij straks allemaal van verzekerd zijn.

  @Norbert George: gelieve onder één naam/alias te posten.

  M.v.g.

  Commentpolis.

 3. De bonden hebben in deze niets te vertellen!!!!

 4. Fred Schiedam

  “aldus Meyer, die niet bekendmaakte met wie hij uit Venezuela heeft gesproken.”
  Tsja, logisch dat Maduro e.e.a. niet wil. Logisch dat de afdeling curacao van PDVSA dat zo rondbazuint. Intimidiatie, intimidatie, intimidatie ….

 5. Helaas hebben wij niemand die dit kan onderzoeken, Angelo Meyer lijkt iemand die meer wil intimideren dan onderhandelen.

  Het is geen hogere wiskunde maar Cova en Angelo Meyer zijn niet geïnteresseerd om zaken met PDVSA te doen. Ze willen met de huidige directie van PDVSA zaken doen.

  Een hub vanuit hier kan straks alleen maar voordelig voor Curaçao uitpakken. Als Maduro weg is moet de nieuwe regering PDVSA zo snel mogelijk op top speed krijgen..

 6. En dan… gaan ze weer staken??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *