28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Burgeroorlog is de grens

HomeMediaAD | Burgeroorlog is de grens
Rhuggenaath: Nu geen reden beleid toelating en uitzetting te wijzigen | Extra

Willemstad – Pas als de situatie in Venezuela dusdanig is geëscaleerd dat sprake is van een burgeroorlog, zal Curaçao gevluchte ongedocumenteerde Venezolanen niet meer terugsturen.

,,Maar zo ver is het nog niet”, zei minister Quincy Girigorie (PAR) van Justitie gisteren. Girigorie en minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) lieten gisteren tijdens een gezamenlijke persconferentie weten dat de Curaçaose regering ‘zich ernstige zorgen maakt’ over de ontwikkelingen in Venezuela en de situatie ‘met grote waakzaamheid’ in de gaten houdt, maar dat er nog geen aanleiding is om het beleid voor toelating en uitzetting aan te passen.

Vooralsnog geldt voor Venezolanen eenzelfde beleid als voor mensen uit andere landen.De regering herkent zich niet in de stelling in een noodoproep die een groep burgers eerder deze week uit deed gaan dat er sprake is van ‘vervolging en onderdrukking’ van Venezolaanse burgers door de overheid of instanties.

Rhuggenaath: ,,Voor iedereen geldt eenzelfde beleid, we maken geen onderscheid naar nationaliteit.”De minister-president wordt dagelijks op de hoogte gebracht van de situatie bij de overburen in Zuid-Amerika en heeft daarover ook intensief contact binnen het Koninkrijksverband. Europa dreigt, net zoals de Verenigde Staten, met sancties nu de mensenrechten en democratie in Venezuela in gevaar komen.

Rhuggenaath heeft daar begrip voor ‘nu de dringende oproep om tot een vreedzame oplossing te komen geen vruchten afwerpt’.

,,Maar de Nederlandse overheid is zich zeer goed bewust van de gevolgen die dergelijke sancties kunnen hebben voor Curaçao, alleen al vanwege de raffinaderij.”

De regering houdt de situatie in Venezuela nauwlettend in de gaten via de stuurgroep waarvan meerdere ministers deel uitmaken. Daarin wordt besproken wat de stand van zaken is en welke scenario’s mogelijk zijn, mocht de situatie nog meer verslechteren en escaleren.

Girigorie:

,,Als er werkelijk een burgeroorlog uitbreekt, kun je mensen niet terugsturen. Dat is in strijd met internationale verdragen. Maar er is op dit moment geen aanleiding om het beleid te wijzigen en een periode van gratie af te kondigen voor Venezuela.”

De ministers verwachten in principe niet dat Venezolanen massaal naar Curaçao komen als er een burgeroorlog uitbreekt. Ook nu al wijken de meeste vluchtelingen uit naar Colombia en andere omringende landen op het vaste land. Maar ook een minder dramatische toename kan al grote gevolgen hebben voor een klein eiland, bijvoorbeeld voor de arbeidsmarkt en de gezondheidszorg.

Hoeveel Venezolanen er op dit moment illegaal en ongedocumenteerd op het eiland verblijven is onduidelijk. Girigorie:

,,Mensen kunnen op allerlei manieren binnenkomen, ik heb op dit moment geen concrete cijfers.”

Wel is bekend dat nu al meer Venezolanen dan vorig jaar zijn teruggestuurd naar hun land: in 2016 waren dat er nog 536, maar tot en met 30 juni dit haar al 665.

Melding maken van illegalen

Om een duidelijker beeld te krijgen van het aantal ongedocumenteerden op het eiland, roepen de ministers de bevolking op om daarvan melding te maken bij de politie. Ook omdat criminelen misbruik maken van de situatie en Venezolanen onder valse voorwendselen naar het eiland halen of met veel te veel mensen in kleine behuizing onderbrengen.

De regering heeft begrip voor de burgeroproep waarin de overheid onder andere wordt gevraagd om de Venezolanen die nu zonder documenten hun land ontvluchten tijdelijk toe te laten.

,,Vooral vanuit menselijk oogpunt en de gevoelens van solidariteit die daaruit spreken”, zegt Rhuggenaath. ,,Maar als overheid moeten we met meerdere aspecten rekening houden, zoals de beperkte capaciteit van het eiland, zowel wat betreft de financiële middelen die we hebben, als de voorzieningen om mensen op te vangen.”

De regering hecht groot belang aan goed functionerende democratische instellingen en roept op om de mensenrechten in Venezuela te respecteren. Rhuggenaath: ,,We hopen op een vreedzame oplossing.”

Kustwacht vaker beet

De kustwacht heeft dit jaar wel al veel meer mensen dan voorgaande jaren opgepakt die op illegale wijze via de zee op het eiland probeerden te komen. Het aantal liep op van 10 in 2015 naar 88 in 2016 tot 219 dit jaar (tot en met 31 juli). Conform het (toelatings-) beleid van Curaçao worden deze personen na onderzoek door het Korps Politie Curaçao uitgezet naar het land van herkomst, aldus de regering in een persbericht.

,,Indien er sprake is van strafbare feiten volgt een strafrechtelijk traject.”

Het aantal uitgezette Venezolanen nam toe van 536 personen in 2016 tot 665 per 30 juni 2017.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

11 reacties

  1. Er wordt met twee maten gemeten. Enerzijds wordt de dictatuur niet bekritiseerd, wil men geen sancties die de dictatuur treffen, en is men op deze manier mede schuldig aan het voortbestaan van die dictatuur. Anderzijds wordt er ook geen hulp geboden voor de bevolking die wordt onderdrukt en geterroriseerd, niet aan voedsel kan komen, en vanuit noodzaak hun eigen land moeten ontvluchten. Achterover zitten en de boel aanzien is geen optie, heren.

  2. @Marlon, Alleen in 2016 zijn er al meer dan 4000 mensen gedood in Caracas alleen al! Valencia 1400. En dat is maar van 1 jaar. Sinds Chavez aan de macht is zijn er al militias die mensen vermoorden.
    In een dictactuur zijn het altijd criminele bendes die elkaar afslachten of terroristen (Dit werd ook gebruikt in Zuid Amerika in de jaren 70 toen duizenden warden vermist of vermoord door de juntas). Chavez heeft vanaf het begin al bendes bewapend (De bekende foto van de schietpartij in Caracas waar de heer Maduro zelf schoot op demonstranten) en die bendes vermoorden tegenstanders van het regime. Marlon, als jij er niets van afweet dan adviseer ik je om er niets over te zeggen!

  3. Serieus 10.000 mensen vermoord ?
    In de 50 jaren durende oorlog in Colombia zijn er misschien 50.000 vermoord (om gewoon een cijfer te noemen). En nu beweert Brian dat er al tiendiuzenden in Venezuela zijn vermoord.
    Now that’s fake news.
    Come on Brian. Come on man.

  4. @Brian schreef;
    “Er zijn al tien duizenden vermoord de afgelopen jaren.”

    De afgelopen jaren ‘tienduizenden’ vermoord? In Venezuela?… het kunnen dus ook 20 à 30.000 zijn. Bedoel je door de Venezolaanse regering vermoord of bedoel je moorden gepleegd door criminele bendes die elkaar afslachten? Maar dan nog loopt het niet in de tienduizenden.
    Overdrijven is ook maar een kunst! 😆

  5. Om een duidelijker beeld te krijgen van het aantal ongedocumenteerden op het eiland, roepen de ministers de bevolking op om daarvan melding te maken bij de politie.

    Aaaan si ? Awor nos tin di degrada nos mes te na sapo ?
    Wij zijn geen verklikkers. Als die mensen rustig leven en hun pan verdienen heb IK niets te melden. Ik ben geen sapo.
    Misschien die andere sapo’s wel.

  6. Misschien vindt de regering hier dat het een burgeroorlog is, alleen als President Mauro zegt dat het een burgeroorlog is..
    Hebben ze anders de definitie van burgeroorlog bekendgemaakt?

  7. Brugeroorlog is al een paar jaar aan de gang. Er zijn al tien duizenden vermoord de afgelopen jaren. De rijken zijn allang vertrokken en de middenklasse kan niet weg. Straks komen er duizenden latinos hier en dan?

  8. Minister Quincy Girigorie, lult uit zijn nek. Hoeveel Venezolanen denkt hij dat wij hier kunnen opvangen? Wat een Joker zegt. Zelf als je hier Venezolanen opvangt moet je proberen iets aan de situatie te doen. Het is of de regering in Venezuela steunen of de oppositie. Ik hoor niks!!!

  9. Die Burgeroorlog is nog een kwestie van dagen—op dit moment is de Bolivar al geen fluit meer waard-dagelijks sluiten honderden winkels-de mensen hebben echt bijna nioets meer.
    De regering moet lokaal de Ambasade en inhoud verantwoordelijk stellen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties