31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Camelia-Römer: Flutverhaal

HomeMediaAD | Camelia-Römer: Flutverhaal
Suzy Camelia-Romer:inhoud van advertentie ‘slap’, ‘een flutverhaal’.’

Willemstad – Ze laat zich niet afleiden. Ze beschuldigt niemand. Ze valt niemand aan. ,,Ik eis alleen de geauditeerde jaarrekeningen”, zegt minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) onverstoord in reactie op de twee pagina’s grote advertentie van Sona vandaag in het Antilliaans Dagblad.

Camelia-Römer vindt de timing van de advertentie op zijn minst opmerkelijk; vandaag wordt zij opnieuw aan de tand gevoeld over Hospital Nobo Otrobanda (HNO) tijdens een openbare vergadering van de Staten. ,,Iedere keer is er weer iets. De vorige keer was het een brief, nu een advertentie. Zelfs de Statenleden hebben het in de gaten en doen er lacherig over.”

Ze noemt de inhoud van advertentie ‘slap’, ‘een flutverhaal’. Het gaat terug tot het begin van de bouw, ver voor haar tijd als minister, over te hoog gefactureerde kosten en declaraties die niet kunnen worden verantwoord. Reginaldo Doran, bestuurder van Sona, heeft destijds als directeur van Usona/Berenschot, zelf zijn handtekening gezet onder die declaraties, aldus Camelia-Römer.

,,Dat heeft Berenschot eerder in de Staten verklaard.” Wanneer krijgt ze de jaarrekeningen? Daar gaat het om. De GMN-minister hoopt de Staten uiteindelijk toch ‘zo volledig mogelijk’ te kunnen informeren op basis van onder andere een onderzoek van de Algemene Rekenkamer en een nulmeting.

Betrian: Schandalig

Stanley Betrian, de ministeriële regisseur en toezichthouder (MRT) aangesteld door Camelia-Römer, noemt de advertentie die Sona ‘zonder hoor en wederhoor en waarschijnlijk met geld van het project’ heeft geplaatst, ‘schandalig’. Dat hij Berenschot-directielid Hein Vloet in zijn team zou hebben opgenomen ‘is kolder, het klopt niet’.

,,Als toezichthouder praat ik met iedereen, ook met Berenschot en Ballast Nedam, maar dat betekent niet dat die mensen daarvoor betaald worden en deel uitmaken van mijn team.”

Betrian wijst erop dat een onafhankelijk Belgisch team in 2016 in een rapport concludeerde dat Sona weg moest. ,,Ze leverden slecht werk. De overheid heeft het laten liggen en nu zitten we met de gebakken peren”, zegt Betrian. In een verklaring classificeert Berenschot de advertentie als ‘een brevet van onvermogen’, maar reageert verder niet ‘op de aantijgingen en vele feitelijke onjuistheden’ vanwege een lopende rechtszaak tegen Sona.

,,We vertrouwen erop dat de Raad van Ministers en het parlement van Curaçao verstandige besluiten zullen nemen in het belang van het nieuwe ziekenhuis HNO en voor de bevolking van Curaçao.”

Staten willen documenten Sona

De Staten zijn nog steeds in afwachting van een aantal documenten met betrekking tot het project Hospital Nobo Otrobanda (HNO) die Sona de leden tijdens de Centrale Commissievergadering van 13 april heeft beloofd.  In een brief van Statenvoorzitter William Millerson (PAR) aan het bestuur van de stichting verzoekt Millerson namens de Staten nogmaals om de documenten die gerelateerd waren aan verschillende gestelde vragen die meer uitleg vergden.

Het gaat om de volgende documenten: het technisch rapport Hamelbergweg; de specificatie van 78 miljoen; de voorlopige jaarrekening van Sona van de jaren 2013 tot en met 2017; de notitie van Sona aan de regering aangaande de uitleg van de 40 procent van de bouwsom; en specifieke documenten met betrekking tot de aanschaffing van artikelen ter waarde van 80 miljoen gulden.

,,Bovenstaande documenten zijn belangrijk voor een goede oordeelbeeldvorming van de Statenleden”, zo stelt Millerson. ,,Ik verzoek u derhalve deze alsnog zo spoedig mogelijk aan de Staten te doen toekomen.”

Tijdens de Centrale Commissievergadering van de Staten van 13 april beloofde Sona-directeur Reginaldo Doran de Statenvoorzitter dat alle gevraagde documenten op 17 april bij de Staten zouden worden ingediend. Ondertussen geeft Sona in een twee pagina’s tellende advertentie onder de kop ‘De ware toedracht van het nieuwe ziekenhuis’, onder andere in deze krant, haar versie van de gebeurtenissen met betrekking tot de financiering van het HNO-project weer.

,,De ruwbouw van het HNO-ziekenhuis is eind mei 2018 gereed”, zo leidt de stichting de advertentie in. ,,De technische oplevering zal conform de planning eind augustus 2018 plaatsvinden. De losse en vaste medische inrichting is reeds besteld en deels in de fase van levering en installatie. De nieuwe ICT en het Ziekenhuisinformatiesysteem- Elektronisch Patiëntendossier zijn voor het grootste deel besteld en in uitvoering.

Als de GMN-minister weer vraagt waar de 300 miljoen gebleven is: dáár is het geld gebleven.” Zie voor de volledige advertentie pagina’s 10-11.

Voor meer over dit onderwerp, zie: http://antilliaansdagblad.com/abonnees/abonneren-op-ad-online

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. En misschien kan een krant met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur eens navragen wat de linkerhand van Suzy Romer, Alvin Daal, de belastingbetaler sinds haar aantreden heeft gekost.

    Daal is bezig aan een een eeuwigdurende snoepreis langs beurzen over de hele wereld waarvan hij de ballen verstand heeft.

    Hoor dat hij nu weer in Israel is, het is echt te zot voor woorden!

  2. Mager en tegenstrijdig verhaal van Camelia Romer.

    Misschien kan ze eens een bonnetje overleggen waaruit blijkt waarom Franklin Sluis per maand 70.000 gulden krijgt voor het vrijwel niet aanwezig zijn op Bureau Post en Telecom.

    En waarom Betrian van haar 35.000 per maand krijgt om af en toe in te klokken bij Berenschot op het Molenplein, zonder dat hij ergens verantwoordelijkheid over hoeft af te leggen.

    Wanneer krijgt het volk eens Suzy’s bonnetjes?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties