AD | CAP verhoogt tarieven airport tax

Luchthavenexploitant CAP presenteert de tariefsverhoging als een voldongen feit waar niet meer aan te tornen valt

Willemstad – Met ingang van het nieuwe jaar verhoogt Curaçao Airport Partners (CAP), de particuliere exploitant van luchthaven Hato, de airport tax-tarieven.

Zowel de zogeheten Passenger Facility Charge (PFC) als de landings- en parkeergelden gaan omhoog per 1 januari 2019. Dat betekent dat het gebruikmaken van Hato duurder wordt.

Voor internationale bestemmingen wordt het tarief 42 dollar per passagier (bijna 75 gulden). Dat is de hoogste prijs die reizigers betalen. Toch valt de stijging relatief mee; 3 dollar, want het huidige tarief voor internationale vliegreizen bedraagt 39 dollar.

Vooral tussen de eilanden reizen wordt procentueel gezien fors duurder. Betaalt een passagier voor een reisje naar Bonaire tot nu toe 10 dollar, over ruim een maand moet hij op Hato 15 dollar neertellen. Vliegen van Curaçao naar Aruba wordt qua airport tax ook 50 procent kostbaarder, want het PFC-tarief stijgt van 20 naar 30 dollar per passagier per vlucht. Voor Sint Maarten geldt hetzelfde.
Passagiers op doorreis met slechts een tussenstop op de Curaçaose luchthaven betalen vanaf 2019 twee keer zoveel als nu het geval is: de prijs voor een transfer neemt toe van 5 naar 10 dollar.

Het Antilliaans Dagblad is in het bezit van een brief van CAP-topman Ralph Blanchard, chief executive officer, waarin de tariefsverhoging bekend wordt gemaakt. Het luchthavenbedrijf baseert het opschroeven van de PFC voor passagiers en de landings- en parkeergelden voor luchtvaartmaatschappijen op artikel 4 lid 5 van het Landsbesluit methodiek bepaling passagiersfaciliteitengelden en landings- en parkeergelden.

De verhoging geldt voor de jaren 2019 tot en met 2021, de komende drie jaar dus. De landingsgelden gaan van 6,00 dollar per ton Mtow (maximum take-off weight) naar 7,33 dollar. Wat betreft de parkeergelden voor airlines blijft het tarief van 0,61 dollar per Mtow gehandhaafd.

De luchtvaartmaatschappijen die van Hato gebruikmaken zijn formeel op de hoogte gesteld, alsmede Antillean Flight Services en Swissport Curaçao. Volgens CAP wordt de airport tax al verwerkt in de tickets van American Airlines, KLM, TUIfly, Air Canada, West Jet, Copa Airlines, Avianca, Surinam Airways en DiviDivi.

De luchthavenexploitant presenteert de tariefsverhoging als een voldongen feit waar niet meer aan te tornen valt en heeft de meeste nieuwe prijzen ook al vermeld op de eigen website.

CAP is een particuliere onderneming met een langdurige concessie voor de exploitatie van de luchthaven. De aandeelhouders zijn Grupo CCR (Brazilië) met een ruime meerderheid, Janssen de Jong Groep en Zurich Airport met ieder een minderheid.

Curaçao Airport Holding (CAH) houdt als overheids-nv, met Wilhelmus ‘Junny’ Ignacio als directeur, toezicht en onderhoudt de relaties met CAP. De afgelopen periode heeft CAP veel geïnvesteerd in upgrading en uitbreiding van het luchthavengebouw en de airportfaciliteiten.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 Reacties op “AD | CAP verhoogt tarieven airport tax

 1. @Joep, Erg duur en je krijgt er niets voor terug.. Ja 2 uur wachten bij immigratie omdat er onvoldoende personeel is

 2. Willem Wever

  Ondertussen stond ik nieteens een week geleden wel 30 minuten in een heet vliegtuigje te wachten op de bus. We mochten niet uitstappen. Er was maar 1 bus en die moest alle vliegtuigen af. Schandalig. En dan een verhoging durven vragen.

 3. CAP denkt nog altijd dat een vliegveld een bestemming is i.p.v. een noodzakelijk kwaad.
  De handelwijze van CAP kan de groei van het toerisme op Curacao zwaar negatief beïnvloeden. Inmiddels is de PFC op Curacao bijna het tienvoudige van de PFC van bv Miami. Dan zal CAP wel komen met de opmerking dat Miami meer passagiers verwerkt, doch daar zit ook direct het probleem. Met dit soort tarieven worden de kosten van een vliegticket voor een toerist fors verhoogd, met als gevolg dat de toerist 2 x gaat nadenken over een bezoekje aan Curacao.
  Dan kunnen ze gaan denken aan Montego Bay, waar ze net geen 20 USD meoten betalen. Of bv St Maarten waar de fee exact 20 USD is. Of bv St Lucia waar een passagier 13 USD betaalt. Of Barbados waar men 27 USD betaalt.

  Het wordt tijd dat de overheid hier gaat ingrijpen. Een aantal jaar geleden heb ik het spel van CAP al doorgelicht. Men doet een investering van 10 miljoen gulden en verhoogt vervolgens de airport tax ter waarde van een veelvoud daarvan.
  Curacao is momenteel vrijwel het duurste vliegveld in het Caribisch gebied, dit kan zo niet doorgaan.

 4. Schandelijk misbruik van hun monopolie.

  Service op de airport is waardeloos en de kosten van het gebruik van horeca waanzinnig.

  Kan iemand van CAP me even uitleggen welke kosten die 75 gulden dekt?

  Hebben ze soms het salarishuis van Bureau Post?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *