AD | CBCS: Eigen munt in 2021

De technologie staat niet stil en dwingt ons als het ware om mee te doen, aldus president ad interim CBCS, Leila Matroos-Lasten | Jeu Olimpio

Willemstad – Curaçao en Sint Maarten zullen per 1 januari 2021 hun eigen munt hebben. Dan zal dus afscheid genomen worden van de Nederlands-Antilliaanse gulden, die ondanks de ontmanteling van de Nederlandse Antillen in 2010 nog altijd dienstdoet.

Dat kondigde president ad interim van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) Leila Matroos-Lasten gisteren aan tijdens een bijeenkomst van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC). Op uitnodiging van de werkgeversorganisatie maakte zij tijdens een drukbezochte lunch in Renaissance haar strategisch beleidsplan voor de jaren 2018-2020 bekend.

Hoe de munt gaat heten en in welke vorm hij uitgegeven zal worden, dat is nog niet bekend. Matroos-Lasten nam een voorschot op de toekomst door met grote stelligheid te beweren dat die eigen munt er komt, hoe dan ook.

Verder was haar betoog ‘A glimpse into our future’ doorspekt met termen die het goed doen in een ondernemersomgeving anno 2018 en die ook passen bij een bank, zeker een Centrale Bank: transparant, efficiënt, effectief, innovatief, modern, klantvriendelijk en duurzaam.

De CBCS zal het voortouw gaan nemen op Curaçao en Sint Maarten, aldus de waarnemend president. De Centrale Bank krijgt wat Matroos-Lasten betreft een voorbeeldfunctie ‘die zijn weerga niet kent’.

De topfunctionaris trapte dan ook af met een filmpje waarin gedemonstreerd wordt hoezeer de wereld – vooral digitaal – in beweging is en hoe belangrijk het is om daarin mee te gaan, of liever nog: daarbij voorop te lopen.

,,Dit is geen science fiction; dit gebeurt nu”, stelde ze. ,,De technologie staat niet stil en dwingt ons als het ware om mee te doen. Daar kunnen we ook op Curaçao en Sint Maarten niet omheen. En het is belangrijk om mee te doen, want anders missen we de boot.”

Bron: Antilliaans Dagblad

9 Reacties op “AD | CBCS: Eigen munt in 2021

 1. caribbeancynic

  @LaStiwz: welke controle ook al weer? Op Ennia?
  @Marlon: de gulden heeft al meer dan 40 jaar een vaste verhouding met de dollar, dus hoezo monetair beleid? Grotere landen zoals Panama, Ecuador, Zimbabwe schamen zich niet om geen eigen munt te hebben.

 2. Overgaan naar de USD ?
  Vraag aan Argentinie, Brazilie etc hoe het met hun is gegaan.
  En hie voer je je monetair beleid ?

 3. Mogelijk dat Curacao en St-Maarten zich aansluiten bij de Caribische dollar. 1 Centrale munt voor de Cariben.

 4. Mw. Lasten zal wel een vriendje hebben die deze munten kan leveren.. voor een ‘vrienden’ prijsje.

 5. @Caribbeancynic: “…Maar ja, dan heb je de CBCS niet meer nodig en gaan al die riant betaalde banen verloren…”

  Wie controleert er dan? Of ben jij van het type die denkt dat de centrale bank alleen maar geld drukt?

 6. Fred Schiedam

  Een bescheiden opstelling past beter bij deze instelling.Maar ja, in het land der blinden is 1-oog koning.

 7. caribbeancynic

  Een eigen munt voor die mini staatjes? Zijn ze gek geworden? Gewoon overgaan op de dollar, is een stuk goedkoper. Maar ja, dan heb je de CBCS niet meer nodig en gaan al die riant betaalde banen verloren.

 8. Dezelfde mw Lasten van PWC. Partner daar terwijl PWC zich niet aan de regeltjes hield en door PWC internationaal de opdracht kreeg de PWC naa niet meer te gebruiken?

 9. Transparant? De benoemingen van Taco Tara Asjes en Zus de Lannoy zijn alles behalve transparent, mevrouw Lasten!

  Efficient? Een salaris van 2 miljoen voor tiran Tromp? Grote graaier Hasselmeyer die op zijn 60e al een pensioen ontvangt van 30,000 in de maand? Zeer efficient, mevrouw Lasten!

  Mevrouw Lasten had beter directeur kunnen worden van Disney World met de sprookjes die ze vertelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *