26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | CBCS: Omvangrijke krimp dreigt

HomeMediaAlgemeen nieuwsAD | CBCS: Omvangrijke krimp dreigt
Steunpakket nu belangrijker dan ooit | Antilliaans Dagblad

Willemstad/Philipsburg – Het effect van de coronacrisis op de economie van Curaçao, vanwege de gedwongen sluiting van de grenzen, is ‘omvangrijk’. Afhankelijk van de duur en snelheid van het herstel tussen de -4,5 tot mogelijk zelfs -19,4 procent.

Dat stelt interim-president van de Centrale Bank CBCS José Jardim in een persverklaring. In haar berekeningen heeft de CBCS nog geen rekening gehouden met de economische effecten van een eventuele uitbraak van het virus op Curaçao en Sint Maarten, waaronder hogere kosten van gezondheidzorg en een negatief effect op andere economische activiteiten.

Jardim blijft benadrukken dat zowel Curaçao als Sint Maarten ‘niet over instrumenten en middelen beschikken om deze crisissituatie te mitigeren’. ,,Juist in deze tijden moet de Nederlandse regering worden gewezen op een van de kernprincipes die aan de basis ligt van het Koninkrijk en is neergelegd in artikel 36 van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten verlenen elkander hulp en bijstand”, aldus de hoogste functionaris van de CBCS.

,,Gezien de omvangrijke effecten van het sluiten van de grenzen dient er snel te worden geschakeld met het activeren van een steunpakket.”

Jardim benadrukt dat bij een snel herstel van de economische activiteiten na heropening van de grenzen, de economie van Curaçao in reële termen tussen de 4,5 procent (sluiting van één maand) en 14,2 procent (sluiting van zes maanden) zal krimpen. Bij een geleidelijk herstel is de krimp nog veel sterker, namelijk tussen de 8,8 procent (één maand) en 19,4 procent (zes maanden). Dit zijn ongekende cijfers.

Voor Sint Maarten, dat nog veel meer van het toerisme afhankelijk is, zijn de projecties aldus: Als de grenzen na een maand weer worden geopend, zal de economische groei bij een snel herstel tot 0,8 procent afzwakken. Als de grenzen langer gesloten blijven, zal de economie echter krimpen. ,,Bij een sluiting van zes maanden zou zelfs een krimp van 15 procent kunnen worden geregistreerd”,

aldus de interim-president. Bij een geleidelijk herstel zijn de vooruitzichten negatiever. De economie van Sint Maarten zou dan tussen de 5,7 procent (één maand) en 29,2 procent (zes maanden) kunnen krimpen.

Op verzoek van de regeringen heeft de CBCS het effect van de sluiting van de grenzen doorberekend. Uit de calculaties blijkt dat deze maatregel de economieën van de twee landen ‘hard zal treffen’. Maar de Centrale Bank ondersteunt het onontkoombare besluit om de grenzen te sluiten, gezien deze is ingegeven door het gevaar dat het virus oplevert voor de volksgezondheid.

,,Indien de grenzen open zouden blijven zou dit veel levens kunnen eisen en het zorgstelsel op de eilanden langdurig kunnen verlammen. Geen van die beide effecten kunnen binnen kleine samenlevingen op verantwoorde wijze als een optie worden overwogen”, aldus Jardim.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

  1. Wat ik me altijd afvraag; zouden gasten net als Jardim, Lasten, Gijsbertha, Rhuggenaath, Rojer en al die anderen (te veel om op te noemen) deze reacties in KKC lezen?

    Zou het OM dat doen en zo ja, Waarom doen ze er niets mee?

  2. Wat ik me altijd afvraag; zouden gasten net als Jardim, Lasten, Gijsbertha, Rhuggenaath, Rojer en al die anderen (te veel om op te noemen) deze reacties in KKC lezen?
    Zou een journalist tijdens een interview een keer moeten vragen…

  3. Mooi gezegd @ kniek-koe.
    Het zullen hier altijd graaiers blijven zowel bij de overheid, regering, Staten tenzij we met z’n allen een keer juist gaan stemmen en de oude garde graaiers niet meer herkozen worden.
    Het is en blijft utterly shameful volk deze “bestuurders’, die al vele jaren onder de maat presteren omdat zij de capaciteiten missen.
    Waarvan # 1 menslievend is en # 2 liefde voor het land.

  4. CBCS, de plek waar twee stagiaires, Jardim & Lasten, stage lopen voor miljoenen per jaar.

    Na Traa moet er weer een zwaargewicht komen om ze aan hun politiek besmette handjes te houden.

    Want tot nu toe hebben ze niet echt veel voor elkaar gekregen, behalve aan hun pensioenvoorziening bouwen.

  5. “Nu moet er alweer iemand uit Nederland de hete kastanjes uit het vuur halen, want u nog mevrouw Lasten hebben tot nu toe echt iets significants voor elkaar gekregen met dat miljoenen salaris.”
    en als bonus krijgt deze meneer in Nederland dadelijk nog de schuld als die tot de conclusie komt dat het huidige salarisgebouw van CBCS, ENNIA, Giro etc niet te handhaven is.
    Jardim is de YDK bestuurder pur sang: de boel uit de hand laten lopen door niet in te grijpen, en vervolgens Nederland de schuld geven als er gekort gaat worden

  6. …….Jardim blijft benadrukken dat CUR & SXM ‘niet over instrumenten en middelen beschikken om deze crisissituatie te mitigeren’……

    Meneer de ad interim president Jardim: CUR & SXM beschikken óók niet over de middelen om elje maand dat buitensporige disproportionele miljoenen salaris te betalen van u en de directeur secretaris Leila Matrois Lasten.

    Miljoenen salarissennwaar we tot nog toe erg weinig van terughebben gezien gezien de situatie.

    Blijkbaar heeft uw aanwezigheid en die van mevrouw Lasten erg weinig impact gehad.

    Nu moet er alweer iemand uit Nederland de hete kastanjes uit het vuur halen, want u nog mevrouw Lasten hebben tot nu toe echt iets significants voor elkaar gekregen met dat miljoenen salaris.

    Giro, Ennia, waardeloze noodregeling management, geen garantieregeling, BDO, BDC, ACU, geen transparantie, defecte communicatie naar belanghebbenden , politieke intriges, het is een potje overal.

    Volgens mij bent u en mevrouw Lasten totaal overbodig daar boven in het torentje, en betaalt het volk van Curaçao al die miljoenen salarisse voor niets uit. Down the drain.

    Toon eens karakter en begin uw eigen “magna” salaris met 25% te korten, en ook het salaris van de vriendjes die u daar geplaatst hebben, voordat u gaat gillen dat we de middelen ( inderdaad) niet hebben.

    Middelen die we allang niet hebben, ook niet om uw disproportionele salaris ( en die van uw collega Lasten) te betalen.

  7. “Jardim blijft benadrukken dat zowel Curaçao als Sint Maarten ‘niet over instrumenten en middelen beschikken om deze crisissituatie te mitigeren’.”
    Jardim wees eens een leider/kerel en in plaats van alles en iedereen de schuld te geven geef het voorbeeld en neem zelf genoegen met een salaris reductie, cancellen van bonussen en andere maatregelen. Het kan niet zijn dat de gehele Curacaose samenleving dadelijk 5-20% erop achteruit gaat, terwijl meneer Jardim zelf van zijn miljoenen salaris blijft genieten + andere voordeeltjes

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties