AD | CBCS treft maatregelen

Deviezenvoorraad monetaire unie op peil houden | Persbureau Curacao

Willemstad – De importdekking van de monetaire unie Curaçao en Sint Maarten bedraagt minder dan vier maanden (circa 3,7 maanden), terwijl deze in de jaren 2015 tot en met 2017 nog vijf maanden was.

Als de trend van de afname sinds 2018 ongeremd doorzet, kan de dekking eind dit jaar onder de norm van drie maanden duiken.
Reden voor de Centrale Bank CBCS om actie te ondernemen en de uitstroom van zo’n 470 miljoen gulden sinds december 2018 in te dammen door de commerciële banken een alternatief te bieden voor hun beleggingen in het buitenland.

Daarvoor wordt opnieuw het instrument van de CD’s (certificates of deposits) van stal gehaald, waarmee de banken – overigens onverplicht – tegen Libor-rente plus of min enkele basispunten aantrekkelijk hun geld lokaal kunnen behouden. Met dit monetaire beleid wil de CBCS, die het extra rendement voor de banken voor haar rekening neemt, kapitaal in eigen land houden.

,,Met de CD’s in guldens wordt beoogd de overliquiditeit in het bankwezen verder terug te dringen, terwijl de CD’s in dollars het aantrekkelijk maken voor de banken om dollars aan te houden bij de CBCS.”

De CD’s waren eerder vanaf 2017 juist geleidelijk afgeschaft door de Centrale Bank in Scharloo. In het verleden was er een geveild bedrag aan CD’s van wel zo’n 250 miljoen en dit bleek een vrij effectief instrument. In eerste instantie zullen nu relatief geringe bedragen in dollars en guldens aan CD’s worden aangeboden.

Tegelijkertijd zal de beleningsrente op het huidige niveau worden gehandhaafd. De beleningsrente is het rentetarief waartegen lokale commerciële banken bij de Centrale Bank tegen onderpand kredieten kunnen verkrijgen. De CBCS had per 1 januari 2019 besloten haar beleningsrente te verhogen van 2 naar 2,5 procent. Dit was de derde verhoging sinds het historisch lage niveau van 1 procent dat sinds eind december 2008 van kracht was.

Eind vorige week is de bankiersvereniging van Curaçao geïnformeerd. En gisteren die van Sint Maarten. In verband met de vakantie waren bij de ontmoeting op Curaçao slechts twee banken aanwezig; een vertegenwoordiger van de MCB en een van Banco di Caribe.

Monetair beleid van de Centrale Bank kan gedurende bepaalde tijd enig effect sorteren, maar de CBCS hamert er al jaren op dat de overheden acties ondernemen om hun exportsectoren te versterken en directe investeringen uit het buitenland te stimuleren om zodoende de ‘deviezengenererende capaciteit’ van de twee landen te verbeteren.

,,De CBCS acht het prudent om op preventieve manier de geleidelijke daling in de bruto officiële reserves en de importdekking te stabiliseren. Dit geeft de regeringen van Curaçao en Sint Maarten de ruimte om een krachtig economisch beleid te implementeren, inclusief een geleidelijke duurzame vermindering van de overheidstekorten en het doorvoeren van structurele hervormingen gericht op een sterke concurrentiepositie voor duurzame exportgroei en matiging van de importgroei”, aldus een persbericht gisteravond.

Bron: Antilliaans Dagblad

8 Reacties op “AD | CBCS treft maatregelen

 1. Curacao revisited

  @OJO: ys heeft goed mee gegraaid uit de ennia pot op kosten van de polishouder dus dat kan je hem zekee kwalijk nemen.
  Klopt dar palm, Martina, breedijk en Reinald, kop in her zand hopen dat het overwaait, Curiel verantwoording moeten afleggen. Kan iemand uitleggen waarom Curiel, die door dnb is afgekeurd, nog steeds directeur bij ennia is?

 2. Zet corrupte lichtgewichten neer op belangrijke functie’s. Het aloude recept voor falen.
  Maar ja, nos mes por

 3. @Hoedanook
  Klopt ,Ys was echter slim genoeg om geen functie te bemannen waarbij hij hoofdelijk aansprakelijk was dus als adviseur kan je achter de schermen opereren zonder aangesproken te worden. Dit geldt niet voor de directeuren en de commissarissen, dus pak die aan in hun vermogen want alle polishouders zijn financieel benadeeld dat is inmiddels bewezen met de diverse rechtszaken.

 4. @Ojo,
  Zie: KKC 1 februari 2019 | Parman/Ansary gaat onderuit:

  “niet ter discussie staat, aldus het gerecht, dat ‘Ennia Caribe Investments (ECI) een dag na het bedoelde overleg een bedrag van 100 miljoen dollar heeft overgemaakt naar een vennootschap die geheel los staat van de Ennia-groep, maar wel wordt beheerst door Ansary’.”
  en
  “……..heeft ‘immers in redelijkheid de vrees kunnen ontstaan dat de Ennia-groep doende was vermogensbestanddelen (verder) buiten het bereik van verzekeraars te brengen……”

 5. Het enige waar de Ennia commissarissen super in waren was wegkijken

 6. Facts, Ys was niet in dienst bij de Ennia maar in dienst bij de Parman groep (Ansary) als adviseur. De Ennia supercommissarissen Saleh en Gomez Casseres samen met de super directeuren Ralph Palm, Gilbert Martina, Ryan Breedijk en Reinald Curiel moeten verantwoording afleggen en hun dikke bonussen terugbetalen voor mismanagement

 7. CR, de falende Ennia commissaris, shit face Etienne Ys, vult nu zijn zakken als hoofd commissaris bij de centrale bank.

  Die dekt zijn falen dus uitstekend af.

 8. Curacao revistied

  kan CBCS nu ook eens met een update over ENNIA komen? Als het land Sint Maarten geen 771mln maar 89mln waard is, heeft ENNIA een dekkingsgraad van 56%. ENNIA houdt ook geen rekening met langer leven en de lagere rente dus van iedere pensioengulden kan maar 50 cent worden uitbetaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *