32 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Cft krijgt geen grip op nv’s

HomeMediaAD | Cft krijgt geen grip op nv’s
CFT Krijgt geen grip op NV's
CFT Krijgt geen grip op NV’s

Den Haag – Het College financieel toezicht (Cft) heeft er geen flauw benul van wanneer de overheids-nv’s op Curaçao het voor elkaar krijgen om binnen de wettelijke termijn goedgekeurde jaarrekeningen te presenteren.
Dat blijkt uit de beantwoording door minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van vragen van de Tweede Kamer over de meest recente halfjaarrapportages van het Cft over Curaçao en Sint Maarten.
De meeste overheidsentiteiten op Sint Maarten voldoen wel aan de wettelijke termijn.

,,Maar voor wat betreft Curaçao valt daarover geen uitsluitsel te geven”, voegt de bewindsman er aan toe.

Hoewel het Cft hierover regelmatig contact heeft met de regering volgens Plasterk, is dus kennelijk geen vooruitgang geboekt.
De Kamer maakt zich al jaren grote zorgen over wat ‘de black box’ wordt genoemd: het gebrek aan inzicht bij het Cft in de financiële situatie van overheids-nv’s. Het is een publiek geheim dat een aantal er allesbehalve florissant voor staat. In politiek Den Haag groeit de vrees dat de landsbegroting geen waarheidsgetrouw beeld geeft van de risico’s die de overheid loopt.

Plasterk: ,,Het risico bestaat dat het vermogen van de overheid gunstig wordt voorgesteld in een jaarrekening. De overheid loopt daarmee de kans dat de deelnemingen moeten worden afgewaardeerd, met als gevolg een verlaging van het vermogen.”

De minister erkent dat verliezen die door overheids-nv’s worden geleden niet tot uitdrukking komen in de landsbegroting omdat het eigen rechtspersoonlijkheden zijn.

,,Op de begroting van een land komen alleen winstafdrachten uit de nv’s (dividend) voor of voorgenomen stortingen aan de nv’s als deze financieel ondersteund zouden moeten worden (voorzieningen bij negatieve vermogensposities). Dit laatste is het geval als bijvoorbeeld een faillissement dreigt terwijl het voortbestaan van de nv van essentieel belang is, zoals basisvoorzieningen stroom en water.”

Plasterk stelt dat de gekozen vorm juist de risico’s voor de overheid beperkt:

,,Het is een autonome keuze van het land zelf of bij een faillissement er noodzakelijkerwijs geld bij moet of dat andere varianten denkbaar zijn, bijvoorbeeld een doorstart met een andere concessiehouder.”

Dat antwoord zal de Kamer nauwelijks geruststellen. Dat zal ook niet gebeuren door de uitleg van de bewindsman dat in de Rijkswet financieel toezicht (Rft) geen verband is gelegd tussen het verstrekken van (goedkope) leningen en de jaarrekening van de landen.

,,In de Rft is vastgelegd dat de landen moeten voldoen aan begrotingsnormen alvorens een land een lening kan aangaan. Dus wanneer de begroting van een land daaraan naar het oordeel van het Cft voldoet, is een land gerechtigd geldleningen aan te gaan ten behoeve van (kapitaal) investeringen voor de ontwikkeling van het land.”

De laatste jaarrekening van Curaçao die is vastgesteld dateert van 2010.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 reacties

  1. “Tja, het zijn natuurlijk zaken die de landen zelf zullen moeten bepalen”
    (Namens alle ministers van Koninkrijkszaken sinds 2010)

  2. Meenden we toch altijd dat de overheidsnv’s bedoeld waren om extra overheidsinkomsten te genereren en van alles buiten de begroting te houden. Jaarrekeningen zijn dus zéér af te raden. Daar gaan mensen maar moeilijk over doen. En dat begrijpt het CFT niet terwijl het er zo dik boven op ligt? Net zoiets als Gerrit Zalm, nog steeds slingerend aan het gecapitonneerde hoofdroer van de ABN. Vanochtend bood hij zalvend, eminent ingestudeerd en onoprecht zijn excuses aan over al die loonsverhogingen van de bankopperhoofden. Een maand na dato! Hij riep pijnlijk getroffen in hoofdletters dat het de aandacht maar afleidde van waar het werkelijk om ging. De bank had een onwaarschijnlijke winst geboekt. Geen wonder als je je spaarders geen rente vergoed op hun spaargeld. Loop ik ook vanzelf binnen. Zijn zus Priscilla had dat zakelijker opgelost. En alle politici van het hele Koninkrijk moeten op integriteit worden gecontroleerd. In Nederland is het niet beter. Daar wordt de werkelijkheid op grotere en complexere schaal aangepast aan de politieke wenselijkheid, dan in de rest van het Koninkrijk. #LhK (Leve het Koninkrijk). Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties