AD | ‘Charlatan slaat toe op Curaçao’

RV 3,5 miljoen euro moest de luxevilla op Curaçao kosten. “Geen probleem voor hem: hij zette meteen z’n krabbel”, zeggen de slachtoffers.

In België bedrijven oplichten om op Curaçao miljoenenvilla te kopen
Willemstad – Een Belg die al een lang strafblad had wegens oplichting en verduistering heeft volgens het Belgische gerecht wéér slachtoffers gemaakt. Dit keer op Curaçao, zo meldt Het Laatste Nieuws.

Met wat hij aftroggelde van bedrijven in België hing de 59- jarige Christian J. de grote jan uit in het buitenland. Zo kocht hij op Curaçao een villa van 3,5 miljoen euro. ,,Zonder te betalen, uiteraard”, schrijven verslaggevers Bjorn Maeckelbergh en Dirk Selis van de Belgische krant HLN.

,,Hij kwam uiterst geloofwaardig over”, zegt de Rotterdamse ondernemer Peter Merceij over Christian J. Hij ziet nog goed hoe de man uit Tongeren in de nazomer van 2017 de oprit van zijn super-de-luxe villa op Curaçao kwam opgereden. Die stond te koop op een site met exclusieve panden.

,,Die Belg reed in een prachtige Mercedes cabrio. Hij had zijn vriendin bij zich.” Merceij en zijn vrouw omschrijven de goedgeklede Belg als ‘heel attent’. ,,Hij deed ons bloemen en wijn cadeau.”

Christian J. stelde zich voor als eigenaar van een grote internationale logistieke firma. ,,Bij een lunch vertelde hij dat hij goed bevriend was met Richard Branson, de steenrijke Britse zakenman. Eerlijk, we hebben er op geen enkel ogenblik bij stilgestaan dat hij niet de waarheid sprak.”

Christian J. was onder de indruk van de minimalistische villa op Curaçao die de Nederlanders wilden verkopen: 5 slaapkamers, 4 badkamers, meerdere woonkamers, kantoor, fitnessruimte, infinity pool met jacuzzi, een carport voor 6 auto’s én een gastenverblijf, op een lap grond van net geen 5.000 vierkante meter. Ultieme troef: zicht op de Caribische zee.

,,Onze vraagprijs was 3,5 miljoen euro”, zegt Merceij. ,,Die vormde geen enkel probleem. Zijn krabbel stond snel onder de koopovereenkomst.” De problemen begonnen toen Christian J. het voorschot van 370.000 euro maar niet betaalde.

,,De ene keer had hij een foutje gemaakt in het rekeningnummer. De andere keer was het zogezegd een spellingsfout. Hij heeft ons zelfs proberen wijs te maken dat alles in orde was door een overschrijving én de handtekening van de bankdirecteur te vervalsen”, zegt Merceij tegen Het Laatste Nieuws.

Intussen nodigde Christian J. wel kennissen in België uit om op de site naar zijn nieuwe woonst te kijken. ,,Altijd welkom”, liet hij hen weten. De Nederlanders sleepten de Belg met succes voor de rechter. Hij moet hen 350.000 euro schadevergoeding betalen. ,,Hij heeft daar nog niets van betaald”, zegt Merceij.

In maart moet Christian J. zich opnieuw voor de strafrechter in Tongeren verantwoorden wegens oplichting en misbruik van vertrouwen. Hij beloofde diverse bedrijven de hemel op aarde als ‘consultant met zakencontacten’.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 Reacties op “AD | ‘Charlatan slaat toe op Curaçao’

 1. Joep Meloen

  @ Just Saying

  Hij zou inderdaad in maart voor de rechter moeten komen, maar is, gelukkig voor hem, voortijdig overleden.
  Case closed lijkt mij.

 2. Just saying

  @ redactie
  Gisteren plaatsen jullie aan artikel dat deze man was overleden:
  https://www.knipselkrant-curacao.com/hln-oplichter-sterft-nog-voor-proces/#more-248722

  En vandaag: “In maart moet Christian J. zich opnieuw voor de strafrechter in Tongeren verantwoorden wegens oplichting en misbruik van vertrouwen”?

 3. Meneer Mercey is dom dom dom. € tekens maken blind.

 4. De Belgische Gerrit Schotte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *