31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Club van Monk gaat ‘for the kill’

HomeMediaAD | Club van Monk gaat ‘for the kill’

Hustisia Pa Un i Tur richt pijlen nu op minister Camelia-Römer

Volgens Maximus verdachte Carlos Monk (KdnT) kon PIN-partijleider Suzy Camelia Romer onmogelijk goed door de ministersscreening zijn gekome | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De speciaal hiervoor eind 2019 opgerichte Fundashon Hustisia Pa Un i Tur voegt de daad bij het woord: aangifte doen tegen vooral ministers. Na kandidaat-minister Steven Martina (MAN) is binnenkort ook minister Suzy Camelia-Römer (PIN) aan de beurt.

Dat zegt Fundashon-voorzitter Carlos Monk, zelf nauw gelieerd aan oppositiepartij Kòrsou di Nos Tur (KdNT) van de Statenleden Amparo dos Santos en Meindert ‘Mènki’ Rojer. Afgelopen vrijdag werd opnieuw aangifte gedaan tegen Martina; dit keer niet door KdNT, maar door Hustisia Pa Un i Tur.

Dezelfde stichting liet gisteravond bij monde van voorzitter Monk weten te hebben ontdekt dat Camelia-Römer nog tot eind januari 2020 in het Handelsregister ingeschreven heeft gestaan als directeur van haar SR Holding & Investments bv, terwijl ze al enkele jaren bewindsvrouw is.

Pas sinds kort staat haar echtgenoot Carl Camelia geregistreerd als directeur van deze zogeheten aandeelhouder-bestuurde vennootschap. Dit blijkt uit bij de Kamer van Koophandel openbaar beschikbaar door Monk opgevraagde documentatie, die hij ook laat zien. Hetzelfde geldt volgens hem voor SR Management nv.

De voorman van Hustisia Pa Un i Tur spreekt in dit verband nu al triomfantelijk van ‘ex-minister Römer’, daarmee op haar in zijn ogen onafwendbare aftreden vooruitlopend. Volgens Monk kon de PIN-partijleider onmogelijk goed door de ministersscreening zijn gekomen als eerder bekend zou zijn geweest dat zij nog bestuurder was van een kennelijk niet op afstand gezette bv en nv.

Camelia-Römer wist begin deze week nog niet van de vermoedelijk aanstaande aangifte tegen haar, maar verklaarde toen al wel dat Monk en de zijnen op één ding uit zijn: het ‘omverwerpen van dit kabinet’ en een ‘greep doen’ naar de regeringsmacht. Daar is deze groep al sinds eind 2017/begin 2018 mee bezig toen het parlement ‘met veel buchincha’ (lawaai) werd bezet.

Minister Marilyn Alcálá-Wallé (PAR) trad recentelijk terug na aangifte door Elvis de Andrade van oppositiepartij MFK (van de gedetineerde Gerrit Schotte) die zich later aansloot bij KdNT, waar Monk van Hustisia Pa Un i Tur dus ook bij zit. En zo staat de score direct en indirect al op drie ministers van het kabinet-Rhuggenaath.

De stichting werd op 13 november 2019 opgericht met Monk als voorzitter. Eén van de doelen is om ‘zo nodig aangifte van strafbare feiten te doen’ als ‘met name ministers en Statenleden’ de regels van integriteit niet naleven of de wet overtreden. Ook het indienen van een klacht bij het Hof van Justitie ‘wegens niet vervolging door het Openbaar Ministerie’ is in de bedrijfsomschrijving opgenomen. Daarmee wil de stichting voorkomen bij het Hof bot te vangen, zoals KdNT deed toen deze niet gold als belanghebbende.

Volgens kandidaat-minister Martina is het ‘niet waarschijnlijk’ dat zijn (her)benoeming tot minister van Economische Ontwikkeling (MEO) is uitgesteld vanwege de aangifte die Hustisia Pa Un i Tur tegen hem heeft ingediend.

Dat laat hij in gesprek met deze krant weten. ,,Ik kan het niet bevestigen, noch ontkennen, maar het lijkt niet logisch dat in dat geval al een nieuwe datum is bepaald”, zegt Martina, die verder het besluit van de gouverneur respecteert. ,,Het belangrijkste is voor mij dat ik door de screening ben gekomen en dus ministeriabel ben. Het onderzoek was veel grondiger en rigoureuzer dan voorheen. Wanneer precies ik dan weer mag aantreden, is voor mij bijzaak.”

Tegen toenmalig MEO-minister Martina werd vorig jaar aangifte gedaan door Kòrsou di Nos Tur (KdNT), omdat Martina – die voorheen ceo was bij verzekeringsmaatschappij Guardian Group – volgens KdNT de Wet integriteit (kandidaat-)ministers had overtreden door mee te doen aan de besluitvorming van de regering over het verhogen van het tarief voor de verplichte WA-autoverzekering.

Martina diende zijn ontslag in toen het OM bekendmaakte strafrechtelijk onderzoek naar hem te verrichten. Uiteindelijk oordeelde het OM op 21 mei 2019 dat Martina niet volgens de regels van de Wet integriteit had gehandeld. Maar de zaak werd toch geseponeerd onder de strikte voorwaarde dat hij zich een jaar lang niet schuldig maakt aan eenzelfde soort vergrijp.

Niemand wil er op dit moment verder iets over kwijt, maar het lijkt erop dat gouverneur Lucille George-Wout het verstandig vindt de voorwaardelijke termijn die het OM stelde in acht te nemen en daarom heeft besloten de beëdiging van Martina uit te stellen tot een jaar na het sepot van het OM.

Maandagavond werd bekendgemaakt dat Martina niet vandaag, zoals eerst de bedoeling was, maar pas op 22 mei beëdigd zal worden als minister van Economische Ontwikkeling.

Monk, die ook medewerker is van politieke partij Kòrsou di Nos Tur (KdNT), deed vrijdag opnieuw aangifte bij de Landsrecherche tegen Martina en zei dat de nieuwe aangifte niet alleen de belangenverstrengeling betreft, maar ook ‘oplichting, bedrog en valsheid in geschrifte’ tijdens de screeningsprocedure in 2017. Volgens Monk tekende Martina, die op 2 juni 2017 aantrad als MEO-minister, op 17 juni een overeenkomst om de aandelen in Guardian over te dragen aan zijn broer, maar heeft die overdracht nooit plaatsgevonden.

Bron: Antilliaans Dagblad

11 reacties

  1. Schurk monk heeft gesloft, had al heel wat rechtszaken aan z’n broek moeten hebben. En dat ging niet over kleinigheidjes. Maar ja, je wordt nooit door ‘n rijtuig overreden, altijd door ‘n mestkar.

  2. Het aan de kaak stellen van corrupte bestuurders zou een stuk serieuzer overkomen als dat gedaan zou worden door een integer parlementslid. Maar als die er niet zijn wil dat niet zeggen dat het niet hoeft te gebeuren

  3. Monk moet eerst eens naar zijn vrienden kijken en de kvk aanklagen, wegens !!!!!! heb al vanaf 1978 min bedrijf opgezegt en afgezegt ( 4 keer ) bij de kvk, tot nu toe ben ik nog steeds lid ( ingeschreven ) en krijg ik elk jaar een rekening die ik dus niet betaal?, doei KVK

  4. ,,Het belangrijkste is voor mij dat ik door de screening ben gekomen en dus ministeriabel ben. De screening als ministers examen of diploma, deze manier van denken geeft ook het belang van vertroebeling weer, hoe schimmiger je het kan maken hoe groter de kans dat je je ministers diploma kan halen. En daar gaan de regels van behoorlijk bestuur

  5. prima ontwikkeling: als mensen niet schuldig zijn worden zij niet veroordeelt, als er stront aan de knikker is dan gaat het feestje niet door. Ministers en politici op Curacao moeten er maar aan wennen dat ze gescreend worden en dat zij niet overal kunnen bijsnoepen

  6. De premie WA verzekering moest omhoog door alcomobilisten als Monk, niet alleen stomdronken, onverzekerd en ongekeurd, maar ook zijn wegenbelasting had hij niet betaald.

  7. Monk mag doen en laten wat hij wil, maar zou geloofwaardiger zijn als hij zelf integer was.

    En dus niet zijn byside bij de gobiernu een door Helmin Wills teruggedraaide salarisverhoging van duizenden guldens gegeven had.

    En dus niet stomdronken, onverzekerd en ongekeurd van de Wen naar Fuik gehaald was.

    En niet als directeur van de kraamkliniek de administratie daar had verbrand om ontdekking van zijn fraudes te voorkomen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties