AD | CMC bespaart op energie

CMC HNO ziekenhuis | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Het nieuwe Curaçao Medical Center (CMC) heeft verschillende Memoranda of Understanding (MoU) getekend en één daarvan is met Zakitó District Cooling.

Dit bedrijf verzorgt een koelsysteem met diepzeewater, niet alleen voor het ziekenhuis, maar ook voor hotels in de buurt van Zakitó. Met het koelsysteem bespaart CMC straks jaarlijks een miljoen gulden uit aan stroomkosten, zo wordt in een YouTube-filmpje duidelijk gemaakt.

De onderneming is in januari 2016 opgericht en heeft onder meer als omschrijving ‘het adviseren over duurzame energie, maar ook het bezitten en exploiteren van ‘built own operate’ (duurzame) energie-installaties of -systemen’. De directeuren zijn Gilbert Gouverneur en Theo Lendering. De commissarissen zijn Gijsbertus van Doorn, Humphrey Gouverneur en Sergio Saleh.

Naast deze MoU heeft CMC ook een overeenkomst getekend met het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, dat onlangs zelf een grote verhuizing heeft meegemaakt. En verder met de Curaçaose Huisartsen Vereniging (CHV).
Met de huisartsen zal samengewerkt worden aan een automatiseringstraject, zodat medische informatie gemakkelijk uitwisselbaar is. De praktijken worden versterkt zodat de eerstelijnszorg verbetert, wat ook een besparing van zorgkosten oplevert.

De CHV zal bij de versterking van de praktijken bijgestaan worden door de Breederode Hogeschool voor opleidingen in Zorg & Welzijn. Op de website van de hogeschool wordt (nog) niet vermeld dat er zal worden samengewerkt met CMC of CHV, maar wordt wel duidelijk dat de hogeschool bekend is met Curaçao.

Op de website staat namelijk dat er sinds 1 mei 2018 wordt samengewerkt met de Stichting van het Wit Gele Kruis (WGK) voor Thuiszorg ‘Prinses Margriet’. Samen is er een nieuw opgerichte Wit Gele Kruis Academy opgezet.

,,De WGK Academy powered by Breederode gaat de gemotiveerde vakbekwame medewerkers van WGK trainen op een hoogkwalitatief niveau zodat zij steeds de juiste verantwoorde thuiszorgactiviteiten met een ‘warm menselijk’ gevoel kunnen bieden. Vanaf 1 juni starten wij direct met het trainen van al het verzorgende en verpleegkundige personeel met de meest actuele verpleegtechnische vaardigheden, via e-learnings en praktijktrainingen”, aldus de hogeschool.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 Reacties op “AD | CMC bespaart op energie

 1. Mooie promo, bijna kopie van Aruba project. Zou goed zijn als dit werkelijk van de grond komt met alle voordelen van dien op gebied van agricultuur en extra energiebronnen zoals een OTEC, we gaan het zien…….

 2. Wanneer komt een zuiveringssysteem voor Sehos?

 3. opmerker

  Naast deze MoU heeft CMC ook een overeenkomst getekend met het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, dat onlangs zelf een grote verhuizing heeft meegemaakt. En verder met de Curaçaose Huisartsen Vereniging (CHV).
  “Met de huisartsen zal samengewerkt worden aan een automatiseringstraject, zodat medische informatie gemakkelijk uitwisselbaar is. De praktijken worden versterkt zodat de eerstelijnszorg verbetert, wat ook een besparing van zorgkosten oplevert.”

  In hoeverre wordt de privacy gegarandeerd en is er voor uitwisseling van medische gegevens geen toestemming van de patiënt voor nodig?
  Wie kan wat inzien? Welke gegevens zijn beschikbaar etc.etc.
  Ik denk dat de bevolking recht heeft op een goede uitleg zodat deze gegevens niet op straat komen te liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *