AD | Combi EY en KPMG niet door

Overeenkomst EY-Ernst & Young met KPMG-KDC deels ontbonden. Ex-KPMG partners Raymond Begina, Lindomar Scoop, Patrick Newton en Sanjay Agarwal
blijven in KDC in verband met de verdere ontmanteling | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De voorgenomen samenvoeging van Ernst & Young (EY) Dutch Caribbean met het voormalige KPMG Accountants en KPMG Advisory gaat niet door, althans niet zoals gepland. Het blijkt dat de eerdere voorlopige overeenkomst door EY is ontbonden.

Zo geheimzinnig als er eerder werd gedaan toen partijen naar een fusie toewerkten, totdat eind januari officieel werd mede-gedeeld dat partijen eruit waren en er onder de noemer van EY een nieuwe praktijk verder zou gaan, zo geheimzinnig doen betrokkenen ook nu weer. Verwezen wordt naar NDA’s (non disclosure agreements).

Feit is dat hetgeen eerder dit jaar was overeengekomen een voorlopige deal betrof en dat er nog moest worden voldaan aan een hele lijst voorwaarden om de overeenkomst ook een definitief karakter te geven. Dit laatste is niet gelukt, hoewel de leiding van beide entiteiten in januari nog een paginagrote bekendmaking liet publiceren om het maatschappelijk verkeer in te lichten.

Het Antilliaans Dagblad krijgt enerzijds te horen dat de samenvoeging ‘niet doorgaat’. En anderzijds dat de deal ‘wel doorgaat’ met dien verstande dat een groot deel van het personeel al over is of nog overgaat, maar dat de KDC-partners (de voormalige KPMG-partners) achterblijven om de zaak ‘netjes op te ruimen’.

Eén partner (niet-vennoot/ aandeelhouder) gaat wel naar de voormalige concurrent, het betreft Jason Nisbet van Advisory, maar de overige vennoten/ aandeelhouders niet: Raymond Begina, Lindomar Scoop, Patrick Newton en Sanjay Agarwal blijven in KDC in verband met de verdere ontmanteling.

Van de medewerkers treedt een groot deel van Audit en Advisory met ingang van vandaag, 1 maart, in dienst van EY. Nagenoeg iedereen zou ontslag hebben genomen bij KDC en bij EY hebben getekend. En de geselecteerde klanten worden benaderd om de overstap naar EY te maken.

Het blijkt dus dat de ontmanteling van alle KPMG/KDCentiteiten langer gaat duren dan vooraf gedacht. ,,Zowel procesmatig als inhoudelijk”, krijgt deze krant van een bron te horen. ,,Er liggen een paar stevige issues die opgelost moeten worden en het is niet verstandig dat de partners overgaan voordat deze issues op een nette manier zijn afgewikkeld. Deze beslissing is in samenspraak genomen.”

Eerder berichtte deze krant dat EY er per 1 maart zo’n 50 nieuwe collega’s bij zou krijgen; allemaal voormalige medewerkers van KPMG Accountants en KPMG Advisory. Voor de partners geldt dat dus niet. Na het verdwijnen van de naam KPMG werkten de accountants en adviseurs sinds 1 januari 2019 onder de noemer KDC Interim.

Maar het was de bedoeling om ze vanaf 1 maart samen te voegen met EY op Curaçao en Aruba, waardoor een EY Dutch Caribbean ontstaat van circa 150 medewerkers. De meesten zitten op Curaçao, zo’n 120, namelijk in Zeelandia Office Park. Eerder al, in december, sloot ook Fong-Mang ‘Foe’ Cheong – daarvoor partner en voorzitter van belastingadvieskantoor Meijburg & Co Caribbean – zich aan bij EY.

,,De mensen van KDC Interim zullen met open armen worden verwelkomd”, zei countrydirecteur Bryan Irausquin van EY ruim een maand geleden. Ook Raymond Begina, voorzitter van KDC, toonde zich verheugd dat het zover was. Hij benadrukte de ‘synergievoordelen’. Beiden wensen in dit stadium ‘geen commentaar’ te geven.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 Reacties op “AD | Combi EY en KPMG niet door

  1. @Frank. Op dit moment is Ollongren bezig met een zwarte lijst voor bedrijven, die niet meer in aanmerking gaan komen voor overheidsopdrachten. Ik vermoed dat de naam KPMG is genomineerd als favoriet. Begin 2016 zette het Koningshuis de accountant al bij de vuilnis na kamervragen over een gokindustrie bij ons. Later dit jaar gaat de Nederlandse regering die lijst bekend maken. Tevens waarschijnlijk de reden waarom Begina, Newton, Agarwal en Scoop nu eerst snel moeten schoonmaken. Hard schrobben & boenen dus, net als ze recent bij UTS hebben gedaan.

    Logisch dat EY geen risico wil lopen (ook) op die zwarte lijst te komen.

    #my10cents

  2. Waarschijnlijk is EY geschrokken van hetgeen ze met Giovanni Schob, ex KPMG, in huis hebben gehaald. Die is inmiddels door de tuchtrechter veroordeeld, net als eerder KPMG-er Victor Bergisch die desalniettemin gretig door het niet door enige integriteit gehinderde de Paus en Vesseur werd binnengehaald.

    Ook Lindomar Scoop en Sanjay Lagerwal zijn een schande voor het accountantsberoep, ordinaire zakkenvullers.

    Overigens heb ik uit betrouwbare bron vernomen dat patser partner Lindomar Scoop niet naar EY overgaat omdat zijn auto er niet in de parkeergarage past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *