26.7 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

AD commentaar | Aan de RMR: Naast zuur ook zoet

HomeMediaAD commentaar | Aan de RMR: Naast zuur ook zoet
Premiers Rhuggenaath-Rutte groeistrategie | Antilliaans Dagblad

Hij noemt het geen dolksteek, maar zo ‘voelt het wel’, zei premier Eugene Rhuggenaath, die het liever houdt op een ‘verschil van visie’. Het gaat over de door de Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops voorgestelde aanwijzing waarover de Rijksministerraad (RMR) vrijdag vergadert en mogelijk beslist.

De Curaçaose premier zag afreizen naar Nederland als zinloos, maar doet er goed aan om alsnog te gaan. Ten eerste om uitvoering te geven aan de motie van de Staten en ten tweede om in ‘het hol van de leeuw’ zijn zaak – de Curaçaose zaak – persoonlijk te bepleiten. Eerder gaf Rhuggenaath een persconferentie, later gevolgd door een betoog in het parlement, maar ditzelfde verhaal moet juist ook in Den Haag worden gehoord. Niet via de media, maar from the horse’s mouth. Het hele verhaal, óók eerlijk dat veel eerdere afspraken (nog) niet zijn nagekomen.

De kwestie ligt gevoelig. Op het spel staat een aan weerszijde, de afgelopen twee jaar zorgvuldig opgebouwde (vertrouwens)relatie; zowel op regerings- als op ambtelijk niveau. Dit nu zomaar, in een paar dagen, op het spel zetten, is geen goede zaak. Voor ‘begrotingskampioen’ Nederland zijn deugdelijke overheidsfinanciën, vooral ook binnen Europees verband, erg belangrijk en het wil binnen de EU niet aangesproken worden op ‘financiële wanorde in de Caribische delen van het Koninkrijk’.

Anderzijds moet er ook op het Binnenhof het besef zijn dat het averechts kan werken om uitgerekend de regering-Rhuggenaath het mes op de keel te zetten. En dat doet het kabinet-Rutte, want uitvoering geven aan de aanwijzing zou verschraling en verarming tot gevolg hebben; zeker op korte termijn. In normale omstandigheden al, laat staan als alles extra tegenzit met jaren van krimp, een uitslaande brand bij buurman Venezuela en een reëel dreigende sluiting van de Isla-raffinaderij, één van de grootste werkgevers op het eiland.

Het zou de verhoudingen binnen de Curaçaose coalitie op scherp kunnen zetten en Nederland verliest een bevriende regeringsleider op het grootste eiland in de Cariben, dat nog altijd als voorbeeld geldt voor de rest – Aruba en Sint Maarten, die eveneens kampen met tekorten en oplopende schulden.

Alles overziend doet de RMR er verstandig aan definitieve besluitvorming vrijdag aan te houden met de bedoeling de aanwijzing uit te breiden met een fors en serieus samenwerkingsakkoord, waarmee niet alleen de termijnen worden opgerekt naar meer haalbare proporties, maar vooral perspectief wordt geboden. Dit laatste is van buitengewoon belang. Bevolking en politieke leiders moeten weer uitzicht hebben op economisch en vooral ook sociaal betere tijden.

Niet tegenstribbelen (negatief), maar samen opbouwen (constructief). Een aanwijzing sec zal gezien worden als áfwijzing en daar is niemand bij gebaat, afgezien van de oppositie wellicht. Dat er wat moet gebeuren om erger – faillissement – te voorkomen, is iedereen duidelijk. Rhuggenaath loopt daar ook niet van weg. Een aanwijzing alléén in de zin van ‘Den Haag gaat even zeggen hoe het nu moet’ zal niet werken en voor onnodige weerstand en tijdsverlies zorgen. Een horrorscenario.

Het is nu juist zaak het momentum te benutten, de handen ineen te slaan en gezichtsverlies van alle kanten te voorkomen door met een werkbaar samenwerkingsakkoord te komen. Dat wil niet zeggen dat er geen werk aan de winkel is, enkel omdat Curaçao even lucht en tijd krijgt. Integendeel, er is veel reparatie te verrichten; deels door externe oorzaken, maar er is jarenlang wanbeleid gevoerd en de economie komt niet voor niets al tien jaar niet op gang.

Rhuggenaath wist waaraan hij begon, maar kan het na twee jaar nog niet laten zien. Logisch: het ambtelijk apparaat schiet ernstig tekort (het financieel beheer is rampzalig), er is gebrek aan besluitvaardigheid en uitvoering, opgelopen schulden bij pensioen- en zorgfondsen, onbetaalbare privileges voor ambtenaren, idiote salarissen bij sommige overheids-nv’s, de staat van het onderwijs is ondermaats. De gevestigde, vastgeroeste, vooruitgang belemmerende structuren worden niet aangepakt.

Als Curaçao wil opveren in plaats van verder afglijden, dan heeft het eiland hulp keihard nodig. Nederland lijkt bereid die te geven, maar dat moet in de vorm van een dichtgetimmerd akkoord. Curaçao staat weliswaar zeker niet bovenaan de agenda van Den Haag, maar is ook voor Nederland too big to fail. Het devies is daarom: voortbouwen op het convenant van eerder dit jaar en ook hulp bieden om op termijn aan de aanwijzing te kunnen voldoen. Uitwerking van de Groeistrategie; concreter en meeromvattend: de kwaliteit van de dienstverlening van de overheid verhogen, wetgeving, en zeker ook de economie en het sociaal welzijn. Dus niet overhaast te werk gaan, de lijnen openhouden en naast het zuur ook het zoet.

Bron: Antilliaans Dagblad van 12 juni 2019

8 reacties

  1. Wij weten niet wat erger is. De burgers uitknijpen ten behoeve van het eigen belang van bestuurders (eilanden) waardoor consequent begrotingstekorten ontstaan, de schuldenberg in de wolken verdwijnt en de overheid leent en leent. In Nederland zijn de grote bedrijven zo ontzien, ten koste van de burgers en het midden- en kleinbedrijf, dat zelfs premier Rutte dat nu opgevallen is. Opeens moeten de salarissen omhoog, dat gebeurde sinds 40 jaar nauwelijks, behalve bij de top van grote bedrijven en banken. Pensioenen zijn sinds 2006 niet geïndexeerd. Een wonder dat de VVD en CDA regering opeens een menselijk gezicht toont. Of de beloften werkelijkheid worden is een grote vraag. Waarschijnlijk niet. Het recent bereikte pensioenakkoord moet nog uitgewerkt worden en dat kan jaren duren. Want de bevolking wordt ouder. De Europese Centrale Bank heeft de rente sinds september 2014 zo verlaagd dat pensioenfondsen en spaarders nauwelijks rendement maken. Daardoor staat de rekenrente van de pensioenfondsen te laag en zien spaarders hun appeltje voor de dorst opgaan in rook. Wel kan er bijna voor niets geleend worden. Dat leidde tot een enorme schuldenberg van burgers. Voornamelijk door hypotheken. Het geld rolt. De Belastingdienst meent dat elke burger 4% maakt op zijn spaargeld (fictief rendement). Het is nauwelijks ⅟2%. De Hoge Raad heeft dit recent onrechtmatig geacht Geen burger krijgt echter iets terug. Dat is met recht gelegaliseerde diefstal. Misschien moet staatssecretaris Knops zijn aandacht richten op de Europese Centrale Bank en premier Rutte. Het is hard nodig hen de beginselen van behoorlijk bestuur uit te leggen. Zolang zoveel burgers en kleine bedrijven op de rand van de afgrond vertoeven, wordt het verschil tussen have’s en have not’s steeds groter. Kwantitatieve versoepeling werkt niet meer. De inflatie is niet groot genoeg. Een gezondere economische aanpak is in het hele Koninkrijk noodzakelijk. En ruimte voor discussie en een eigen invulling per land. De lasten zijn te hoog, evenals de belastingdruk. Herkenbaar en herstelbaar? Renée van Aller & John de Vries

  2. Misschien moet staatssecretaris Knops zijn aandacht richten op de Europese Centrale Bank en premier Rutte.

    Ik dacht dat wij juist willen dat hij zijn aandacht richt op ons?

  3. Zolang ministers en statenleden ongehinderd en ongecontroleerd vriendjes en familie kunnen benoemen en fondsen kunnen verkwisten zonder daar de volle consequenties voor te moeten dragen, dan zal er niets veranderen.

    Het is de cultuur van, ” na ons de zondvloed”, en het feit dat Nederland eindverantwoordelijke blijft, in combinatie met een kleinburgerlijke eilandsmentaliteit en Curaçaosche grootheidswaanzin dat je als éénogige bestuurder koning bent in het land der blinden maar wel een salaris ontvangt van tweeogige eerste wereldland bestuurders die veel complexere entiteiten besturen.

  4. Wij weten niet wat erger is. De burgers uitknijpen ten behoeve van het eigen belang van bestuurders (eilanden) waardoor consequent begrotingstekorten ontstaan, de schuldenberg in de wolken verdwijnt en de overheid leent en leent. In Nederland zijn de grote bedrijven zo ontzien, ten koste van de burgers en het midden- en kleinbedrijf, dat zelfs premier Rutte dat nu opgevallen is. Opeens moeten de salarissen omhoog, dat gebeurde sinds 40 jaar nauwelijks, behalve bij de top van grote bedrijven en banken. Pensioenen zijn sinds 2006 niet geïndexeerd. Een wonder dat de VVD en CDA regering opeens een menselijk gezicht toont. Of de beloften werkelijkheid worden is een grote vraag. Waarschijnlijk niet. Het recent bereikte pensioenakkoord moet nog uitgewerkt worden en dat kan jaren duren. Want de bevolking wordt ouder. De Europese Centrale Bank heeft de rente sinds september 2014 zo verlaagd dat pensioenfondsen en spaarders nauwelijks rendement maken. Daardoor staat de rekenrente van de pensioenfondsen te laag en zien spaarders hun ap-peltje voor de dorst opgaan in rook. Wel kan er bijna voor niets geleend worden. Dat leidde tot een enorme schuldenberg van burgers. Voornamelijk door hypotheken. Het geld rolt. De Belasting-dienst meent dat elke burger 4% maakt op zijn spaargeld (fictief rendement). Het is nauwelijks ⅟2%. De Hoge Raad heeft dit recent onrechtmatig geacht Geen burger krijgt echter iets terug. Dat is met recht gelegaliseerde diefstal. Misschien moet staatssecretaris Knops zijn aandacht richten op de Europese Centrale Bank en premier Rutte. Het is hard nodig hen de beginselen van behoorlijk bestuur uit te leggen. Zolang zoveel burgers en kleine bedrijven op de rand van de afgrond vertoeven, wordt het verschil tussen have’s en have not’s steeds groter. Kwantitatieve versoepeling werkt niet meer. De inflatie is niet groot genoeg. Een gezondere economische aanpak is in het hele Koninkrijk noodzakelijk. En ruimte voor discussie en een eigen invulling per land. De lasten zijn te hoog, evenals de belastingdruk. Herkenbaar en herstelbaar? Renée van Aller & John de Vries

  5. Godzijdank: Budget voor 1000 koeien, space travel en de salarissen van Franklin sluis en Reinald Curiel.

  6. Dit Kabinet PAR PIN MAN moeten ze niet te veel speling geven, voor je het weet zitten ze weer met een hele zwerm statenleden (dansleraren dj’s en andere laaggeschoolden) en ministers beurzen in het buitenland om allerlei beurzen , celebrities en congressen bij te wonen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties