AD commentaar | Analyse: De dubbele pet van Errol Cova

Velen stellen zelfs openlijk vraagtekens bij Cova’s loyaliteit in deze: behartigt hij het belang van Curaçao of dat van staatsmaatschappij PdVSA/Venezuela?

Het is goed dat de regering de eisen van de Isla-vakbonden niet inwilligt (ondanks het risico hiervan voor escalatie van de acties). De bonden willen Errol Cova toevoegen aan het onderhandelingsteam dat tot opdracht heeft een strategische partner voor de raffinaderij te selecteren.

De gepensioneerde Cova is echter zeker niet de ‘wonderdokter’ die Isla en het land gaat redden. Integendeel, hij heeft zich de afgelopen decennia laten kennen als een onbetrouwbaar persoon met meerdere agenda’s. Cova staat nota bene (onder meer) op de payroll van de Venezolaanse Refineria Isla/PdVSA. Dat maakt hem niet onpartijdig – een absolute voorwaarde voor zo’n cruciaal en delicaat wervingsproces – dat nu al twee keer is mislukt, waardoor geïnteresseerde buitenlandse partijen er extra alert naar zullen kijken.

Velen stellen zelfs openlijk vraagtekens bij Cova’s loyaliteit in deze: behartigt hij het belang van Curaçao of dat van staatsmaatschappij PdVSA/Venezuela? In elk geval heeft hij een dubbele pet op – dus is sprake van belangenverstrengeling – en dat is in dit traject onacceptabel.

Bovendien moet niet worden vergeten dat hij nog zeer recent gedurende een paar jaar prominent deel uitmaakte van het zogeheten Multidisciplinaire Projectteam (MDPT) van Werner Wiels, die de gemeenschap niet alleen ettelijke miljoenen kostte, maar ook opscheepte met het malafide Guangdong Zhenrong Energy (GZE), dat in eigen land in verval en opspraak is geraakt.

Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) constateerde na doorlichting van MDPT ernstige misslagen. Na het ontslag medio 2017 van voorzitter Wiels en de zijnen duurde het nog ruim een jaar om überhaupt van GZE en de onterechte claimdreigingen af te komen.

Tijdverlies en geldverspilling waar ook Cova verantwoordelijk voor moet worden gehouden. Hij staat bekend als bewonderaar van de revolutie van Hugo Chávez, na diens dood opgevolgd door Nicolás Maduro. Zijn openlijke steunbetuiging als minister/vicepremier van destijds de Nederlandse Antillen leidde in 2005 zelfs tot zijn gedwongen aftreden.

Als er anno 2019 één ding duidelijk moet zijn, voor vriend en vijand, is dat Cova met zijn verheerlijking van de Bolivariaanse politiek heeft misgegokt; de oliestaat bevindt zich aan de rand van de afgrond. En staatsbedrijf PdVSA – exploitant van Isla – is nagenoeg uitgespeeld; met alle gevolgen van dien voor de Curaçaose raffinaderij, die geen Venezolaanse olie geleverd krijgt en daarom de installaties noodgedwongen weer moet uitzetten. Een buurland waar burgers de wanhoop nabij zijn en het liefst massaal huis en haard verlaten.

Moet zo’n persoon, die betaald wordt door de failliete Venezolaanse staat en het Koninkrijk in Caracas openlijk te kijk zette en bovendien een trackrecord heeft van onrust zaaien, redding bieden? De man die ook vooraan stond bij het ‘platleggen’ van het eiland in september 2016 en december 2017 en die de blokkades en brandstichtingen – verstoring van de openbare orde – niet krachtig veroordeelt of er publiekelijk afstand van neemt?

Dat alles maakt Errol Cova ongeschikt om een oplossing voor de toekomst van Isla dichterbij te brengen. Wat de regering doet met de andere vakbondseis, om Clift Christiaan uit de voorhoede van de onderhandelingen te halen – omdat hij met het afhaken van Motiva/Aramco nog geen enkel resultaat heeft geboekt – is aan de coalitie en Refineria di Kòrsou (RdK) om te beslissen.

Maar over Christiaan kan, anders dan over Cova, niet gesteld worden dat hij besmet of niet integer is.

Bron: Antilliaans Dagblad

23 Reacties op “AD commentaar | Analyse: De dubbele pet van Errol Cova

 1. @George Halley, Vriend of niet maar Cova heeft geprobeerd om Curacao te verkopen aan Venezuela waarbij Cova Gouverneur van Curacao zou kunnen worden!

 2. Cova en zijn Venezolaanse ‘belangen’
  http://www.casaspider.com/live/politiek/venezuela/

  Cova is a ‘fine’ man: LOL, LOL
  ” Het scherpe commentaar sluit af met: “de demagoog Cova ontpopt zich steeds meer als een onbetrouwbare politicus”. Al eerder was Cova om zijn uitspraken over Venezuela in opspraak gekomen. Begin februari had hij in de Venezolaanse krant El Aragueño te kennen gegeven altijd al tegenstander te zijn geweest van de Amerikaanse FOL-basis op Curaçao.[7]
  De uitnodiging door de Venezolaanse consul-generaal gaf ook aanleiding tot kritische vragen: doel van de invitatie zou zijn geweest ‘om te komen tot een integratie tussen de Nederlandse Antillen en Venezuela op economisch, sociaal, cultureel en historisch gebied.’ Reden voor partijen als C93 en LNPA om weg te blijven; PAR en PNP had hij zelfs niet eens uitgenodigd!

 3. George Halley

  Errol Cova is niet een vriend van Hugo Chavez geweest. Bij de coup die Chavez voor een paar dagen ten val bracht, is hij op de TV te keer gegaan dat Chavez moest vallen omdat hij niet deugde. Waar halen jullie het vandaan dat hij een vriend wasw van Chavez. Cova is niets anders dan een oppertunist.

 4. Wat heeft Cova op zijn geweten!!

  http://www.qracao.com/docs/2002.pdf

 5. @De Rechtsstaat
  De inzending van ericalplas is inderdaad een ‘flutstuk’. Hij vindt altijd wel een nieuw object dat geraakt kan worden door dit ‘ongeleide projectiel’.

 6. De Rechtsstaat

  Ik denk dat al in al, het een flutstuk is, derhalve kan de dichter wederom zichzelf op de schouder kloppen en het volgende slachtoffer zoeken waar hij en/of zijn/haar pijlen op kan richten.

  Ja met (halve) onwaarheden op de man af gaan.

 7. Abraham Mossel

  @ Plasje, de vak man die het diploma curacao verzeiken in bezit heeft, en wel met één monster Zeik bal van minima 50 liter vol, zegt, dat pers niet goed weinig tot niks goed kan doen en natuurlijk Ruggie niet vergeten vuurdraak. Nou Plasje als jij nu eens begint met niet meer te reageren op die zelfde pers, zijn wij al een heel eind verder en van die vazal en trol praatje’s door jouw en je gedetineerde baas Gerrit de Raaf en tuinkabouter loopse hond Cova af. Plasje jij kan niet meer als alleen maar een volk de niegisch in jagen met je opruiende kut verhalen, je wordt een steeds misselijker ventje sinds je Maffia vrienden Gerrit en Jamaloodin en nog een paar van die MFK/KFO Losers in het gevang zitten, er zullen er meer volgen waaronder ook jou maffia vriende Cova,Coralo en Theo Heyliger,plasje de zeik bal, zet de klok er maar vast op gelijk MFK/KFO DRAAK

 8. Volgens @Bezorgde burger, “Een vertaling in het Papiaments van dit artikel kan ook geen kwaad. ” Het probleem is dat de Papiamentstalige pers hun eigen nieuws creëert en verwarring schept.

  Twee voorbeelden, allebei op één dag;
  1. Ruggenaath zegt een half uur eerder tijdens de bijeenkomst met de werknemers dat hij weg moet omdat hij een andere vergadering heeft. Later hoor je in de pers Ruggenaath is na moeilijke vragen plotseling boos opgestapt.
  2. Het vakbond vraagt dat Cova als toehoorder wordt toegelaten tot het onderhandelingsteam. De pers maakt er van dat het vakbond wilt dat Clift Cristiaan weg moet zodat Cova zijn plaats kan innemen.

  Het is echt triest gesteld met de Papiamentstalige pers hier op Curacao.

 9. @Bezorgde Burger | 8 februari 2019 om 15:36 |
  En in het Engels en Spaans natuurlijk. Misschien ook in het Latijn?

  domme DODO

 10. Bezorgde Burger

  Dit artikel moet pagina breed worden geplaats in alle kranten opdat de hele bevolking bewust worden wat er zich allemaal plaats vindt. Een vertaling in het papiaments van dit artikel kan ook geen kwaad. Goed geschreven. de spijker op zijn kop!!!

 11. Jammer dat Cova ‘Presidente’ Chavez (misschien ook Maduro) te veel sympathie toebedeeld en natuurlijk ook dat hij meerdere petten op zou hebben. Als dat niet het geval was zou hij een ‘goeie’ kunnen zijn geweest voor dit soort werk. Kan dit nog ten goede veranderen? Twijfelachtig.

  ‘Náturam Éxpellás Furcá Tamen Úsque Recúrrit’

  Cova schijnt met meerdere tongen te kunnen spreken, dus er is een gerede kans dat hij ook wat Latijn kan absorberen.
  Hij is met pensioen. Mooi. Laat de regering hem een ‘one-way-ticket’ naar Maduro geven en een verklaring dat hij zich de komende 5 jaren niet op Curacao laat zien. Zijn pensioen kan in Venezuela worden uitbetaald en dan kan Cova zeggen:

  ‘Nihil Aliud Vita Quam Leve Somnium’.

  Immers 1000 US$ is in ons zuidelijke buurland momenteel ongeveer 3 en half miljoen Bolivar waard. Dat noem ik nog eens ‘Koopkracht’. Kan hij de minderbedeelden ook nog een aalmoes geven.

  Zelf heb ik jaren met Clift Christian samengewerkt en weet uit ervaring dat hij er altijd een groot voorstander van is geweest – en nog is – om de raffinaderij open te houden [ikzelf denk daar iets genuanceerder over, maar dat is weer een ander verhaal], dus laat hem lekker zitten.

 12. Er is niets in de geschiedenis van Cova wat positief is uitgevallen voor debevolking van Curacao. Er zullen zeer weinig mensen zijn op deze wereld die bijna volledig zelfstandig het onderwijs van een land naar de knoppen hebben geholpen maar het is Cova gelukt.De idioot blijkt in staat te zijn hele bevolkings groepen achter een gebakken lucht verhaal te laten lopen . Als we hem nu opsluiten samen met Schotte dan kunnen ze elkaar de hele dag verhaaltjes vertellen zonder dat Curacao daar onder moet lijden.

 13. @eric, Cova moet in Betèsda zitten.. en hij moet zich schamen voor al zijn geroof in Curacao!

 14. Laplas, bepaalde (ex)vakbondsleiders laten zich niet in met ratten. Dus hoeft er ook geen beroep op hen gedaan te worden.
  En ja, ook ik ben tegen de persoon die zich Cova noemt.
  Staken ok. Actie voeren ok. Maar geen oproerkraaiende/gezagsondermijnende stakingen/acties propageren cq organiseren.
  Degenen die de zienswijze van Cova en de zijnen ondersteunen, zijn in mijn ogen gigantische nietsnutten.

 15. Als ik de reacties lees, lijkt iedereen tegen Cova te zijn maar kan de man iets kwalijk genomen worden? Hij stelt zijn diensten beschikbaar en als er geen andere is, kan hij ook niets aandoen. Het is begrijpelijk dat de oude volgevreten vakbonds mannen van o.a. Abvo jaloers zijn dat op hun geen beroep wordt gedaan.

 16. Cova moet gewoon oprotten en in Venezuela gaan wonen, dan kan hij zien wat hij hier aan het bewerkstelligen is. Cova schreeuwt al als een zuid amerikaan, Cova vult zijn zakken al als een zuid amerikaan, en Cova hangt het socialistische denken aan, tijd om te verhuizen dus naar het land waar hij dapper mee bezig is geweest om Curaçao er een onderdeel van te maken. Men heeft hier een kort geheugen, deze landverrader zou een verbod moeten krijgen om ooit nog eens zijn mond open te doen als het zaken rondom het eiland betreft.

 17. @De Rechtsstaat.
  Wat denk jij dan?

 18. Jan Haarlem

  Uitstekende editorial van het AD.

 19. It runs in the family… je hebt Cova’s die stomdronken de weg opgaan en levens van andere weggebruikers in gevaar brengen.

  https://www.knipselkrant-curacao.com/dolfijnfm-zwaar-ongeluk-ter-hoogte-van-ennia/

 20. Het zegt genoeg over de andere vakbonden dat ze zo bang zijn voor Terror Cova. Wat hij heeft hij over ze?

 21. De Rechtsstaat

  @Commentpolis,

  Volgens mij had ik een tikfout in de naam.”Dank voor de correctie.

  Grt.,

  @ De Rechtsstaat, de commentpolis slaapt nog, maar het is inmiddels aangepast. Ja het is beter dat te verbeteren anders signaleert de security software en maakt dan een verkeerds ‘file’ op. Dank voor het melden, vriendelijke groeten, KKC redactie

 22. De Rechtsstaat

  Dat alles maakt Errol Cova ongeschikt om een oplossing voor de toekomst van Isla dichterbij te brengen.

  Dus met dit artikel toont de dichter dat hij en/of zij onze messias is?

  IK dacht het echt niet.

 23. Terror Cova heft Curacao niets dan ellende gebracht, slleen al met zijn rampzalige partij PLKP die onder andere vakkundig de ALM aan een faillissement heft geholpen.

  Terror Cova is van het type links lullen en rechts vullen. Maak maar eens bekend wat deze hoogbejaarde nietsnut maandelijks van PDVSA ontvangt! Hilarisch was dat hij met de PLKP voor Papiamentu onderwijs was, maar zelfs zijn kinderen naar de peperdure Engelstalige International School stuurde.

  Zoals dit artikel al aangeeft heeft hij in het multidisciplinaire team van Wacko Werner Wiels ook schaamteloos zijn zakken gevuld en gesnoepreisd, met als enig resultaat het verbrassen van 20 miljoen gulden en een contract met een failliete Chinese toko.

  Het is diep triest dat criminele demagogen als Gerrit Schotte en Terror Cova steeds weer de niet door enige intelligentie of integriteit gehinderde menigte achter zich aankrijgen.

  Shame on the people of Curacao that support this idiot!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *